• Informacje na temat:

    jak podac dorsza

Przepisy na temat: jak podac dorsza
  • Agnieszka Kręglicka radzi jak odmienić wielkanocne potrawy

    Wielkanoc kojarzy nam się z tradycyjnymi potrawami: jajka podawane na różne sposoby, ciasta, żurek. Znana restauratorka Agnieszka Kręglicka radzi, jak wprowadzić nieco odmiany i odświeżyć wielkanocne potrawy.

  • Przepis ze starego zeszytu, z którego często korzystam, zarówno do przyrządzania dań jak i do zdjęć.

  • Jak łączyć przyprawy i zioła w kuchni?

    ...własnej kuchni. Podpowiadamy, jak łączyć przyprawy i zioła z popularnymi produktami. Dania warzywne Polacy kochają kuchnię włoską, a ta głównie opiera się na pomidorach. Idealny sos pomidorowy(...)" smak. Niesłusznie, wystarczy je odpowiednio doprawić. Nawet karp wigilijny, którego często jemy z przymusu, może smakować doskonale. Jak go przyrządzić? Wystarczy dodać do dania kminek, którego nie...

  • Teb przepis jest bardzo szybki w wykonaniu. Dzięki ograniczeniu przypraw do minimum ryba jest delikatna i maślana. Do tego przepisu możecie wykorzystać oczywiście inne ryby, ja postawiłam na dorsza.

  • Fit grill – jak urządzić, żeby wszystkim smakowało?

    Grillowane potrawy są zdrowsze od dań smażonych, chociaż jeżeli przygotowujemy je niewłaściwie lub wybieramy bardzo kaloryczne składniki, nie można mówić o fit grillu.  Jakich błędów unikać, aby(...) fit grilla?  Fit grill nie oznacza grilla wegetariańskiego – jak najbardziej możesz podawać mięsa, ale wskazane są te chude (np. indyka lub pierś kurczaka), najlepiej w towarzystwie warzyw, ziół...

  • czyli brytyjski Fish Pie

  • Kaszubskie kotlety rybne

    Jednym z głównych atrybutów kuchni kaszubskiej są ryby – zarówno słono, jak i słodkowodne. Przedstawiamy przepis na pyszne kotlety rybne, w których mięso mielone zastępujemy filetem z dorsza.

  • Dzisiaj piątek więc na obiad polędwiczki z dorsza.

  • Szparagi - warzywny wachlarz możliwości, również na słodko...

    Z zasmażką albo z ziemniakami i jajkiem, bądź przełamane owocami - oto, jak można podać szparagi. Łukasz Dziemianowicz mówi PAP Life, że szparagi można potraktować na wiele sposobów. Szef kuchni radzi też, na co uważać przy ich zakupie i jak je gotować.

  • Smaczny pomysł na "Kanapeczki podane jak koreczki"

Artykuły na temat: jak podac dorsza
  • Podaj tran

    Tran jest naturalnym olejem, otrzymywanym z wątroby dorsza lub rekina. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3 i omega-6) oraz witaminy A i E, które chronią śluzówkę dróg oddechowych przed drobnoustrojami.

  • Karp to jedna z najpopularniejszych ryb na świątecznym stole. Jednak nie warto ograniczać się wyłącznie do niego. Podpowiadamy, jakie jeszcze dania rybne możecie zaserwować bliskim w czasie świąt. Fot. 123RF/Picsel Mimo że karp obecny jest na polskich stołach od wieków to, uwaga, nie jest typową rybą wigilijną.Owszem, możemy mówić o świątecznej tradycji karpia, ale będzie to tradycja PRL-owskiej Centrali Rybnej. Karp na każdym polskim stole to obyczaj ustanowiony w smutnym roku 1948. Hilary...

  • Szaszłyki z dorsza, cukinii i pomidorków

    ..., osuszamy, kroimy w dużą kostkę. Skrapiamy sokiem z limonki i odstawiamy na 10-15 minut, aby przeszły jego smakiem i aromatem. 4. Na drewniane patyczki nadziewamy na przemian kawałki dorsza, cukinię(...). Skrapiamy delikatnie sokiem z limonki, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, solą, posiekanym drobno szczypiorkiem oraz uprażonym sezamem. 5. Danie możemy podać na obiad, tak jak panierowaną rybę, czyli...

  • Jedzenie to jedna z podstawowych potrzeb człowieka. O tym, jak ważne są okoliczności, w których spożywamy posiłki, nie trzeba nikogo przekonywać. Jak i o tym, że forma ich podania jest równie istotna. Fot. 123RF/Picsel Badania psychologów potwierdzają bowiem, że jemy wszystkimi zmysłami. Warto pamiętać o tym zwłaszcza w kontekście kształtowania pozytywnych wzorców żywieniowych u dzieci. Czym jest comfort food? Smak magdalenki zanurzonej w herbacie przywołał wspomnienia, które stały się...

  • Dorsz w ziolach i... odpowiedz dla Filomeny

    Czyli nadal "gram w zielone" w mojej kuchni. Dzis bawilam sie tym daniem w porze obiadu, ale poniewaz padlo pytanie o czas a zauwazylam, ze zapominam podac...

  • Różnego rodzaju kasze bardzo często goszczą na naszych stołach. Nie powinno to nikogo dziwić, gdyż są zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Fot. 123RF/Picsel W czasie, gdy zachłysnęliśmy się kulinarnymi nowościami z różnych zakątków świata, rodzima kuchnia została zepchnięta na dalszy plan. Jedliśmy pizzę i orientalne makarony, zapominając o takich produktach jak chociażby kasze, które od wieków były podstawą polskiej tradycji kulinarnej. Na szczęście wiele wskazuje na to, iż trend ten...

  • Przesilenie wiosenne. Jak pokonać zmęczenie i senność

    ...żywienia najważniejszym źródłem energii są węglowodany złożone. Znajdują się głównie w produktach zbożowych. To one powinny występować w diecie w jak największej ilości. To dzięki nim mamy energię do pracy(...). Najlepiej w małych dawkach, ale systematycznie. Jak najczęściej ruszajmy się na świeżym powietrzu. Sprzyja to obniżeniu poziomu hormonów stresu. To także idealny sposób na zrzucenie zbędnych...

  • Planując grilla, zadbajcie o to, aby na stole oprócz kiełbasy oraz karkówki pojawiły się również lekkie i smaczne sałatki. Będą świetną przeciwwagą dla mięs z rusztu. Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek z grilla, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie sałatki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jak odchudzić sałatkę...

  • Dorsz z serem

    ..., budynek hotelu tonie w kwiatach. Kuchnia proponowana w tamtejszej restauracji to przede wszystkim bogactwo ziol i produktow morza: skorupiakow, alg, ryb. Dorsza z serem robi sie w niecale 30 minut... Tyle kawalkow dorsza ile osob Plastry gorskiego sera typu Tomme albo z Alp albo z Pirenejow tyle by pokryly z jednej strony rybe sol, pieprz, odrobina maki oliwa i do podania obok albo Purée...

  • Święta wielkanocne to czas, kiedy stół musi być suto zastawiony. Oprócz kolorowych pisanek, nie może na nim zabraknąć tradycyjnego żurku, pasztetów, smakowitych mięs, czy różnego rodzaju sałatek. Co jeszcze warto na nim położyć, by zaskoczyć domowników? Fot. 123RF/Picsel Stół przykryty śnieżnobiałym obrusem i przyozdobiony gałązkami bukszpanu, świeże kwiaty i piękna zastawa stwarzają niepowtarzalny klimat wiosennych świąt. Wielkanocne ucztowanie to doskonała okazja do celebrowania radosnych...