• Informacje na temat:

    jak piec piernika

Przepisy na temat: jak piec piernika
  • Miasteczko z pierników

    To doskonała świąteczna dekoracja, która sprawi radość twoim dzieciom. Domki z piernika możesz też wykorzystać jako ozdoby choinkowe lub atrakcyjne prezenty.

  • Pięć sposobów na deser z marchwią

    .... Dodajemy składniki z farszu równomiernie po całym cieście. Zawijamy w roladkę i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch ciasta jajem i pieczemy 50 minut. Marchwiak gotowy! Kaszubskie orzechy z marchwi Marchew lubi czasami polecieć sobie w... kulki. I to nie byle jakie, bo kaszubskie! Pierwsze wzmianki o kaszubskich orzechach z marchwi pojawiły się w 1928

  • Tradycyjne ciasta bożonarodzeniowe. Tym zajadano się pół wieku temu!

    Święta od pokoleń pachną niezmiennie tak samo: piernikiem, choinką i bakaliami. Wigilia zbliża się wielkimi krokami, pora więc poradzić się naszych mam i babć, jak przygotować tradycyjne wypieki. Można też skorzystać z naszych przepisów. Zatem do dzieła!

  • Pierniczki babci Michaliny

    Święta bez pierników są jak zima bez śniegu. Wypróbuj koniecznie nasz przepis - niech zapach cynamonu, goździków, imbiru i wanilii wypełni twój dom.

  • Pestki słonecznika

    ...nadziewane ciasteczka, po czym upiecz je. Można też dodać posiekane ziarna do samego ciasta - dobrze sprawdzą się np. jako dodatek do murzynka lub piernika. 4. "Chrupiąca" sałatka Słonecznik znakomicie(...) pesto Jeśli sama robisz pesto, możesz wzbogacić je pestkami słonecznika. Zastąpisz nimi orzeszki pinii, które są droższe. Ziarenka będą pasowały zarówno do klasycznego pesto bazyliowego, jak też do...

  • Podaruj rodzinie zdrowe święta – zdrowe tłuszcze w świątecznych potrawach

    ...​Tradycyjne świąteczne potrawy zawierają sporo tłuszczów, jednak nie oznacza to, że chcąc się prawidłowo odżywiać powinniśmy z nich całkowicie zrezygnować. Mądrze dobrane i stosowane w odpowiednich proporcjach, mogą przysłużyć się zdrowiu i dodatkowo wzbogacić smak dań. Wraz z ekspertką kampanii "Poznaj się na tłuszczach" podpowiadamy, jakie tłuszcze wybierać, przygotowując menu na Boże...

  • Przerażające Ciastkowe Mumie

    ..., delikatnie dziabnij widelcem i schłodź przez 30 minut. Piecz w piekarniku przez około 18 minut aż nabiorą lekko złocistego koloru. Schłodź przez 10 minut przed przeniesieniem na stojak. Dekorując kieruj się(...). Oetker   Sposób przygotowania: Podgrzej piekarnik do180°C (160°C Termoobieg, Gaz 4). Wyłóż dużą tackę papierem do pieczenia. W dużej misce ubij masło i cukier aż nabiorą kremowej...

  • ...oczywiście, jak to pierniki, zrobią się twardawe po upieczeniu. Dlatego należy je włożyć do metalowej puszki i poczekać ok. tygodnia, aż zmiękną.(...)). Ciasto kiedy odpoczywa powinno zmienić konsystencję z lepkiej i luźnej na zwięzłą i twardawą. Po kilku tygodniach, możemy przystąpić do pieczenia pierniczków. Ciasto należy zagnieść, podsypując w miarę...

Artykuły na temat: jak piec piernika
  • Piernik Kętrzyński     Sposób przygotowania piernika (zgodnie z opisem na opakowaniu):     Zawartość opakowania wymieszać z wodą w ilości 1,5 szkl. (380ml)     Dodać 170 ml oleju(...) stopni C) i piec około 45-60 minut.      W międzyczasie przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawić do ostudzenia, a także masę budyniową:     ugotować budynie na mleku...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Jakie mają zalety i dlaczego warto przygotowywać je w ten sposób? Fot.123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne...

  • Sposoby na świąteczny piernik

    .... Układać na wysmarowanej masłem blasze i piec w średnio nagrzanym piekarniku na jasno złoty kolor. Ostudzone pierniczki można polukrować lub posmarować polewą czekoladową i posypać kolorową posypką(...) łyżce cynamonu i mielonych goździków, 4 jajka, 50 dag mąki, torebka proszku do pieczenia, 5 łyżek konfitury morelowej. Przyrządzanie: Miód, olej i cukier podgrzać, cały czas mieszając, aż składniki...

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...

  • Co jeść, aby nadmiernie nie obciążać wątroby

    Ze względu na wrażliwość wątroby oraz różnorodne schorzenia, należy przykładać dużą wagę do tego, jak się odżywiamy. Posiłki powinny być lekkostrawne, pożywne i smaczne, o czym przekonuje Alicja Kalińska z poradni dietetycznej SetPoint.

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Fot. 123RF/Picsel Przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale nie ułatwiają nam przygotowań do Bożego Narodzenia. Często zostawiamy pieczenie na ostatnią chwilę. Niepotrzebnie, bo można zacząć już miesiąc wcześniej. Piernik długodojrzewający daje nam taką możliwość. Robi...

  • Śladami słynnych polskich wypieków

    Zagraniczni turyści zachwycają się smakiem polskiego chleba i nie mogą wyjść z podziwu, że mamy tyle ciast! Twierdzą, że są „bosko smaczne” i niepowtarzalne jak nasze zabytki.

  • Piernik to ciasto, które najlepiej smakuje gdy trochę poleży. A co gdy zapomnimy przygotować go z wyprzedzeniem? Z pomocą przychodzi Beata Śniechowska i zdradza nam przepis na piernik, który można zjeść od razu po upieczeniu. Smacznego!     110 g masła40 ml oleju300 g płynnego miodu80 g cukru trzcinowego3 jajka350 g mąki tortowej (pszennej)2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1,5 łyżki przyprawy piernikowej skórka otarta z 1 pomarańczy Do dekoracji 2-3 łyżki...

  • Kocham kino domowe

    Co robić w jesienne wieczory? Najlepiej zaszyć się w domu z kimś bliskim, otulić miękkim kocem i obejrzeć dobry film. Nie ma jednak kina bez ulubionych przekąsek. Nic tak dobrze nie smakuje jak domowe, ciepłe minidania, które można przygotować z wyprzedzeniem.

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...