• Informacje na temat:

    jak piec bakłażany

Przepisy na temat: jak piec bakłażany
  • Jesień ma różne odcienie koloru pomarańczowego

    Końcem lata stragany przyciągają klientów feerią barw. Dorodne owoce i warzywa zachwycają bogactwem gatunków i odmian. Wrzesień jest idealnym momentem na kulinarne eksperymenty. To sezon na pomidory, bakłażany, cukinie i dynie. Te ostatnie co prawda, kojarzą się raczej z późniejsza jesienią i Halloween, jednak to tylko wrażenie, gdyż sezon na dynie zaczyna się już w lipcu i trwa do pierwszych...

  • Musaka

    Z mielonego mięsa można zrobić nie tylko kotlety, ale inne, przepyszne dania. Wystarczy takie, jak muska!

  • Osiem błędów, których należy unikać przy pieczeniu pizzy w domu

    Przygotowanie pizzy w domu daje ogromną satysfakcję, ale jest i dużym wyzwaniem. Łatwo popełnić błędy, które sprawią, że ciasto nie wyrośnie, nie będzie dobrze wypieczone i kruche. Według włoskich ekspertów należy uniknąć popełnienia ośmiu fałszywych kroków.

  • Mussaka według przepisu Moniki Zamachowskiej

    ...marnuje sobie życie stojąc od rana do wieczora przy kuchni. Dopiero po jej śmierci zaczęłam dochodzić do wniosku, że to, co robiła, miało sens. Teraz, kiedy sama jestem matką, rozumiem, jak wielka(...) sprawdza się najlepiej, gdy wszyscy pomagają, jest mussaka. Jednym z jego głównym składników, obok pomidorów i mięsa mielonego, są bakłażany. Zamachowska ma do tych warzyw szczególną słabość...

  • Portugalska kuchnia wspaniale opowiada historię tego kraju

    .... Udało się! - Trzeba mieć odwagę, żeby pytać na miejscu o przepisy. Potem oczywiście piec i gotować, żeby sprawdzić, jak pracują. Rzadko realizuję przepis jeden do jeden: filtruję go przez własne(...) powstania granicach. Nie było też na jej terenie mocnych historycznych tarć. Mimo wszystko różnice kulinarne da się zauważyć, choć oczywiście nie tak wyraźne, jak np. w przypadku Włoch, w których...

  • Grill? Dlaczego nie!

    ...czy kukurydza wymagają wcześniejszego zapiekania w folii. Błyskawicznie, bo około 5 minut pieką się kabaczki, cukinia, pieczarki, bakłażany, cebulka, papryka. Przed wrzuceniem ich na ruszt, warto(...) odpowiednia dla każdego porcja mięsa czy ryby jest taka jak jego własna część wewnętrzna dłoni (ale bez palców). Resztę talerza powinny wypełnić sałatki. Spożywanie alkoholu w połączeniu z pieczonym...

  • Miłość od kuchni

    ...życia i czekolada, która zawiera fenyloetyloaminę. Taką samą substancję produkuje mózg, gdy jesteśmy zakochani. Do afrodyzjaków zaliczyć możemy również bakłażany, szparagi, brokuły, por, sałatę(...) zwyczajne lenistwo. Jak przygotować się do tego dnia, zaskoczyć drugą połówkę i przeżyć wyjątkowy wieczór... To proste! Najpierw trzeba wybrać się na plac targowy, tam zaopatrzyć się w niezbędne...

Artykuły na temat: jak piec bakłażany
  • Bakłażany jak gołąbki

    Przygotowanie: Bakłażany przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć środki, wnętrza skropić sokiem z cytryny. Wycięty miąższ pokroić w kostkę, skropić sokiem cytrynowym...

  • Pięć powodów, dla których warto zmienić dietę jesienią

    ...lepsze efekty! Organizm nie rozgrzewa się tak szybko, jak w letni, upalny dzień, a my możemy trenować dłużej i częściej.  Jeśli cierpisz na jesienną chandrę, pamiętaj, że dobrze dobrana aktywność(...) nad sylwetką jest teraz zdecydowanie łatwiejszy.  Zdrowie na talerzu Jesień sprzyja trwałej zmianie sposobu odżywiania - kabaczki, cukinie, bakłażany, dynie to pyszne, zdrowe i niskokaloryczne...

  • Pięć sposobów, dzięki którym unikniesz łzawienia oczu

    Łzawienie oczu to dość powszechny problem, który bywa bardzo uciążliwy. Oto pięć rad jak temu zapobiec.

  • Jak skomponować idealne menu weselne?

    Niewiele osób wyobraża sobie udane wesele bez dobrej muzyki porywającej do tańca, smacznych dań i wybornych trunków. Jednocześnie każdy ma inne zwyczaje i upodobania kulinarne. Jak usatysfakcjonować wszystkich gości, a przy tym nadać swojemu przyjęciu indywidualny rys?

  • Zdrowie i mądre grillowanie

    ...​Co wrzucić na ruszt, w jakiej temperaturze piec, czym rozpalić grilla? Radzimy, jak grillować, żeby potrawy smakowały i nie szkodziły.

  • ​Kolorowa dieta

    ...wszystkie liściaste warzywa, kiwi, rzeżucha, ogórek, agrest, szparagi są źródłem roślinnego żelaza, witamin A, E, C i K. To również bogactwo kwasu foliowego. - Fioletowe bakłażany, czarne porzeczki(...) grupa biała - wcale nie tak nudna, jak mogłoby się wydawać - Znajdziemy tu czosnek, cebulę, por, cykorię czy kapustę. Dzięki allicynie działają antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie...

  • Bakłażan - najlepszy w sierpniu

    ...​Nazywany jest oberżyną lub gruszką miłosną. Co ciekawe, bakłażan botanicznie klasyfikowany jest jako owoc, a dokładnie jagoda. Ale w kuchni traktujemy go jak warzywo, choć można przygotować deser z bakłażanem w roli głównej.

  • ...w calym mieszkaniu unosza sie opary wina, bo niedawno wstawilam do piekarnika nadziewane baklazany. musza sie piec jeszcze jakies pol godziny, a potem...

  • Szczupła i zdrowa dzięki diecie smart food

    Trójka włoskich lekarzy i żywieniowców zapewnia, że dzięki ich diecie będziesz żyła dłużej, lepiej i bez nadwagi. Wystarczy jeść „smart”, czyli mądrze wybierając produkty, które działają jak eliksir młodości.

  • Jadłospis na długie życie

    .... Borówki. Garść jagód zalej 1/4 l brandy. Po 2 tygodniach przetrzyj. Jedz łyżeczkę raz dziennie. Na sprawny umysł. Pogromcy tłuszczu Bakłażany pieczone. Weź: 3 bakłażany, 3 ząbki czosnku, oliwę, sól. Bakłażany pokrój w plastry. Posól, odstaw na 20 minut. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku 20 minut. Bakłażan przeciwdziała skutkom spożywania tłustych potraw, ograniczając ich wchłanianie...