• Informacje na temat:

    jak pasteryzujemy sok jabłkowy

Przepisy na temat: jak pasteryzujemy sok jabłkowy
  • 5 najczęściej powtarzanych mitów o sokach

    Mamy świadomość, że soki, jako produkty powstające z warzyw i owoców zawierają pochodzące z nich witaminy oraz inne, cenne składniki odżywcze. Jednocześnie na temat soków wciąż krąży wiele fałszywych przekonań. Wynikają one przede wszystkim z nieznajomości przepisów prawa, jakimi objęta jest produkcja soków, a także z nieznajomości samego procesu ich powstawania.

  • Najprostszy i najsmaczniejszy mus jabłkowy. Doskonały do świeżych bułeczek, gofrów, deserów i ciast.

  • Dlaczego tak ważne jest pięć porcji warzyw i owoców w codziennej diecie dzieci?

    ...jabłkowego - nawet tego klarownego - dostarczy dziecku aż 202 mg potasu, a także fosfor, magnez, witaminę C, B6 i E. Sok jabłkowy jest również niezastąpionym źródłem związków polifenolowych(...)Eksperci zalecają aby różnicować nie tylko rodzaj i kolory warzyw oraz owoców, ale również formę ich podania, zwracając szczególną uwagę na sok. Dlaczego regularność porcji jest tak ważna...

  • Chrzan to niezbędny dodatek ogórków kiszonych /często również konserwowych/, składnik tradycyjnej ćwikły, element wielkanocnego menu i... No właśnie: sezon ogórkowy za nami a do Wielkanocy jeszcze daleko. Co więc zrobić z korzeniami chrzanu, których nie wykorzystaliśmy ? Chrzan warto przetworzyć i docenić nie tylko ze względu na cenę /ok. 20 zł za 1 kg/ ale również walory lecznicze i zdrowotne.

  • Gdzie w naturze szukać witamin, mikro- i makroelementów, substancji odżywczych?

    ...z porcji może być sok - dodała Stoś. Zapytaliśmy dr Katarzynę Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia po jakie warzywa, owoce oraz ich przetwory powinniśmy sięgać, aby zapewnić sobie(...) produktów, takich jak produkty zbożowe, kasze, nabiał czy ryby i mięso - tłumaczy dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia. - Niemniej jednak to właśnie warzywa, owoce i ich...

  • Sok malinowy ma w mojej domowej apteczne ważną rangę. Przydatny podczas jesienno-zimowych infekcji a także smaczny, aromatyczny dodatek do napojów i deserów.

  • Lato zamknięte w słoiku

    Składniki: 2kg dojrzałych, mięsistych pomidorów 2 łyżeczki oliwy 2 ząbki czosnku łyżeczka drobno posiekanego, świeżego imbiru ostra papryczka chilli ½ szklanki brązowego cukru sok(...)).  2. Rozgrzej oliwę w głębokim rondlu. Wrzuć czosnek przeciśnięty przez praskę i imbir. Smaż minutę. Dodaj pomidory, papryczkę chilli, cukier i sok z limonek. Zagotuj, mieszając, aby cukier się dokładnie...

  • Kochani, przepis wpisujący się w aktualną politykę „Jedzmy jabłka” :) Przepyszny mus jabłkowy, który możemy wykorzystać właściwie niemal do wszystkiego – naleśników, placuszków, deserów – sam w sobie też wyśmienicie smakuje :) W nawiasie podaję ilość składników jaką zobaczycie na filmie – dysponowałam jedynie 2 jabłkami, dlatego mój mus był w wersji mikro :)

  • Szybkie bo nei wymaga pieczenia :) i jest naprawdę wysmienite

  • Szybki, łatwy, pyszny i orzeźwiający.

Artykuły na temat: jak pasteryzujemy sok jabłkowy
  • Żywe soki - zdrowe i pyszne

    ...​Sklepowe półki wprost uginają się od różnego rodzaju soków. Jedne są w kartonach, inne w butelkach. Jedne mętne, z miąższem, inne klarowne. Pasteryzowane, odtworzone z zagęszczonego soku lub świeżo wyciskane, jednodniowe. Jak w tym gąszczu produktów wybrać te najlepsze, najwartościowsze i czy w ogóle mają one pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Czy w ogóle warto je pić?

  • Ocet jabłkowy jest bardzo niedocenianym składnikiem naszej diety. Nie ma zatrważającej ilości witamin i mikroelementów, ale posiada bardzo duże pokłady potasu. Warto więc poświęcić mu nieco więcej uwagi w życiu codziennym. Fot. 123RF/Picsel Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji jabłek z miodem lub cukrem. Jego przygotowanie własnoręcznie jest trochę czasochłonne. Jeśli nie chcecie czekać trzech tygodni aż odpowiednio skwaśnieje, możecie kupić już gotowy ocet w sklepie. Jak stosować ocet...

  • Eksperci o sokach - co jest mitem, a co faktem?

    Mitów o sokach funkcjonuje bardzo wiele. Aby ostatecznie dowiedzieć się co jest prawdą, a co fałszem, zapytaliśmy o opinię autorytety w dziedzinie odżywiania dzieci i dorosłych.

  • W sobotę 20 września na Rynku Starego Miasta w Lublinie odbędzie się Lubelskie Święto Młodego Cydru - najbardziej jabłkowy piknik w Polsce. Młoda branża, która w tym sezonie szturmem zdobyła serca Polaków, ustanawia tym samym nową tradycję - na wzór Beaujolais Nouveau świętuje pierwsze zbiory jabłek i pierwszy młody cydr. Wydarzenie łączy w sobie ideę promocji polskich jabłek - najlepszych na świecie - i naturalnych produktów, takich jak wysokiej jakości polskie cydry produkowane...

  • Na pomoc sadownikom!

    Sadownicy mają kłopot z nadmiarem jabłek? Pomóżmy im je przetworzyć. Polskie jabłka są niezrównane. Mają smak, jak żadne inne na świecie.

  • Co wybierasz o poranku - kawę czy sok? Weź udział w konkursie, a być może to własnie do ciebie trafią nasze nagrody: wyciskarka do soków, ekspres ciśnieniowy lub blender. Kawa daje nam zastrzyk energii z kolei sok to prawdziwa bomba witamin, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Co wybieracie o poranku? Wspólnie z siecią sklepów Lidl zapraszamy was do udziału w naszym najnowszym konkursie. Wystarczy, że odpowiesz na pytanie konkursowe, a swój wybór uzasadnisz....

  • Pięć sposobów na wiosenne przesilenie

    Brak słońca, dieta uboga w cenne dla organizmu minerały, brak witamin - to wszystko powoduje, że organizmowi ciężko dostosować się do zmian, które niesie za sobą kolejna pora roku, dlatego nie dla wszystkich nadejście wiosny oznacza zastrzyk energii i chęć do działania. Niektórzy odczuwają w tym okresie osłabienie, brak koncentracji i senność. To może być wiosenne przesilenie. Podpowiadamy, jak...

  • Dlaczego sok powinien znaleźć się w codziennej diecie? Czy soki tuczą? Jak opakowanie wpływa na jakość produktu i na czym polega proces pasteryzacji? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w naszym tekście. Soki są tak samo zdrowe jak owoce lub warzywa Fakt. Soki są produkowane wyłącznie ze świeżych owoców i warzyw najwyższej jakości, zatem wypicie jednej szklanki soku jabłkowego jest tak samo korzystne dla zdrowia, jak zjedzenie dojrzałego jabłka. Soki są również doskonałym źródłem...

  • 5 sposobów na wiosenne przesilenie

    Brak słońca, dieta uboga w cenne dla organizmu minerały, brak witamin – to wszystko powoduje, że organizmowi ciężko dostosować się do zmian, które niesie za sobą kolejna pora roku, dlatego nie dla wszystkich nadejście wiosny oznacza zastrzyk energii i chęć do działania. Niektórzy odczuwają w tym okresie osłabienie, brak koncentracji i senność. To może być wiosenne przesilenie. Podpowiadamy, jak...

  • Sok z brzozy pozyskuje się już od setek lat. Mimo to, wydaje się, że wciąż jest on niedocenionym produktem. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto go pić i w jaki sposób możemy wykorzystać go w kuchni? Fot. 123RF/Picsel Sok z brzozy ma delikatny smak. Niektórzy wręcz twierdzą, że jest zbyt słodki, a jednocześnie za bardzo mdły, aby spożywać go w większych ilościach. Jeśli jednak dowiecie się, w jaki sposób sok z brzozy wpływa na nasz organizm, z pewnością przyznacie, że warto go pić. Syrop...