• Informacje na temat:

    jak pasteryzowac kapuste kiszona kapusta

Przepisy na temat: jak pasteryzowac kapuste kiszona kapusta
  • Zdrowie z beczki - warto docenić kapustę kiszoną

    ...działania tlenu z powietrza, światła oraz wysokiej temperatury w przypadku kapusty pasteryzowanej. Prawdopodobnie pasteryzacji często poddawana jest kapusta nienajlepszej jakości, w której wskutek(...) konserwującym kiszoną kapustę. Odpowiednie jego stężenie zabezpiecza kapustę i umożliwia długie jej przechowywanie - opisuje rozmówczyni PAP. Właściwości kiszonej kapusty Kapusta kiszona jest bogatym...

  • Kiszona kapusta domowa ma niepowtarzalny smak i aromat. Do zrobienia kapusty w domu skłoniło mnie brak dobrej kapusty (mocno kwaśnej, prawdziwie kiszonej a nie kwaszonej np. kwaskiem cytrynowym), której nawet nie można dostać na rynku. Przygotowuję ją kilka razy w roku. Kiszenie kapusty i innych warzyw to tak naprawdę proces fermentacji mlekowej ( z udziałem bakterii kwasu mlekowego). Do kiszenia kapusty niezbędna jest sól niejodowana, gdyż jod z soli jodowanej hamuje proces fermentacji...

  • Zrób ferment dla zdrowia

    ...i owoce, fermentowane ziarna, a także wina i inne napoje alkoholowe, jak np. syrop z agawy.  - Choć taki sposób konserwowania żywności jest tani i skuteczny, umożliwia spożycie takich roślin i ich(...) w Europie żywność fermentowana nie jest już tak popularna. Najczęściej spotykane produkty to kiszone warzywa i owoce, głównie kapusta i oliwki. Europejczycy spożywają także spore ilości napojów...

  • Kiszona kapusta poza tym, że jest niesamowicie smaczna i niezastąpiona przy wielu surówkach czy innych daniach, jest też prawdziwą bombą witaminy C. Pamiętam z dzieciństwa kiszenie w wielkiej bece, do której wstawiona była szatkownica. Sypało się to solą i ubijało takim dziwnym ubijakiem, który stanowił kołek z przybitą do końca kwadratową deseczką, bo beka była naprawdę gigantyczna. Czasami też deptało się kapustę. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie kapusta deptana jest...

  • Prawdy i mity o diecie malucha

    ...wchłanianie ważnych witamin (A, D, E i K). Czy dla małych dzieci zdrowsza jest margaryna niż masło? Nie. Dzieciom, które nie ukończyły 3. roku życia, należy podawać dobrej jakości masło i oleje roślinne (np. z oliwek, rzepakowy bezerukowy, sojowy). Do diety starszych dzieci (po 3. rż.) można natomiast stopniowo wprowadzać wysokiej jakości margaryny miękkie. Czy kupowane w sklepie przetwory dla...

  • Domowa kapusta kiszona dla tych, którzy lubią wiedzieć co jedzą ;)

  • Chrzan to niezbędny dodatek ogórków kiszonych /często również konserwowych/, składnik tradycyjnej ćwikły, element wielkanocnego menu i... No właśnie: sezon ogórkowy za nami a do Wielkanocy jeszcze daleko. Co więc zrobić z korzeniami chrzanu, których nie wykorzystaliśmy ? Chrzan warto przetworzyć i docenić nie tylko ze względu na cenę /ok. 20 zł za 1 kg/ ale również walory lecznicze i zdrowotne.

  • Najsmaczniejsza własnej produkcji :)

  • Kiszona kapusta to coś, co od lat praktykujemy w naszym domu. Nie wyobrażam sobie surówki z kapusty kupionej w sklepie. Może jest już coraz lepsza, ale nie zastąpi tej domowej. Wiemy doskonale ,że kiszonki to niezastąpione źródło witamin. a w szczególności witaminy C. Domowa kapusta kiszona jest jędrna i chrupiąca w smaku. Lista jej zalet takiej jest bardzo długa. Wystarczy tylko nadmienić dobroczynny wpływ na osłabienie organizmu, włosy, paznokcie, pracę jelit. Dlatego warto spróbować,...

  • Wspaniale danie, jako dodatek do ziemniakow z miesem duszonym. Dosc szybkie i proste danie, bardzo, bardzo smaczne.

Artykuły na temat: jak pasteryzowac kapuste kiszona kapusta
  • Zdrowie z beczki - warto docenić kapustę kiszoną

    ...działania tlenu z powietrza, światła oraz wysokiej temperatury w przypadku kapusty pasteryzowanej. Prawdopodobnie pasteryzacji często poddawana jest kapusta nienajlepszej jakości, w której wskutek(...) stężenie zabezpiecza kapustę i umożliwia długie jej przechowywanie" - opisuje rozmówczyni PAP. Kapusta kiszona jest bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, witaminy K, A i E. Witaminy...

  • Naturalne probiotyki

    ...z soli kamiennej niejodowanej. Daj 2 płaskie łyżki na litr wody.  Kapusta kiszona Nie jest tak dobrym źródłem wit. C, jak sądzono. Cennym składnikiem kapusty kiszonej jest kwas mlekowy, który zapobiega rozwojowi drożdży i grzybów, co ważne po antybiotykoterapii. Ponadto kiszona kapusta da nam witaminy z grupy B, a także potas, sód, wapń, fosfor, żelazo i magnez.  Składniki: 10 kg kapusty białej, 20

  • Sprawdź, jak powinno wyglądać jesienne menu według Okrasy

    ...znamy. A grzyby kiszone? "Jak najbardziej, przygotowujemy je tak, jak kiszone ogórki - słona zalewa z odrobina cebulki w słoiku - zachęca Okrasa. Inny sposób na długotrwałe przechowywanie grzybów to...

  • 20 prawd i mitów o zdrowiu jelit

    Wykonują dużo bardziej skomplikowaną pracę, niż trawienie i przesuwanie pokarmu… To centrum dowodzenia naszą odpornością! Poznajmy je jak najlepiej i wspierajmy w tej misji.

  • Nie rezygnuj z porcji witamin i składników mineralnych zimą!

    ...jak najczęściej korzystać z dobrodziejstwa warzyw i owoców. Sięgając po soki oraz przetwory, możemy dostarczać witamin, składników mineralnych, pochodzących z owoców i warzyw także zimą.

  • Nietolerancja pokarmowa pod kontrolą

    W upalne dni chętnie zjadłabyś kawałek soczystego arbuza lub wypiła mleczny koktajl, ale nie dla ciebie takie atrakcje, bo potem boli cię brzuch? To może być objaw nietolerancji pokarmowej. Sprawdź, jak ją wykryć i skutecznie leczyć.

  • Nie tylko w jelitach

    ...nasz dobry nastrój - niektóre wytwarzają serotoninę czy GABA - neuroprzekaźniki, których niedobór może być przyczyną depresji lub zaburzeń rozwoju mózgu. Skład flory bakteryjnej ma wpływ nawet na to, jak będą na nas działały leki, choć czasem wystarczy zmienić dietę, by poczuć się lepiej. I wzbogacić ją w naturalne probiotyki, czyli produkty poddane naturalnej fermentacji, jak kiszonki (kiszona...

  • "Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku"

    ...dużej ilości jedzenia, poznasz najlepsze sposoby przechowywania mąki, kasz, mięsa, ryb, owoców i warzyw, żeby ich świeżość była jak najdłuższa. Nauczysz się, co i jak mrozić, kisić, pasteryzować, suszyć i jak odczytywać datę ważności konkretnych pokarmów - aby tylko nie wyrzucać! Dane dotyczące marnowania żywności w świecie są przerażające: do śmietników na całym świecie trafia 1,3 miliarda ton...

  • Gotuję, nie marnuję. KUCHNIA ZERO WASTE PO POLSKU, Sylwia Majcher

    ...dużej ilości jedzenia, poznasz najlepsze sposoby przechowywania mąki, kasz, mięsa, ryb, owoców i warzyw, żeby ich świeżość była jak najdłuższa. Nauczysz się, co i jak mrozić, kisić, pasteryzować, suszyć i jak odczytywać datę ważności konkretnych pokarmów - aby tylko nie wyrzucać! Dane dotyczące marnowania żywności w świecie są przerażające: do śmietników na całym świecie trafia 1,3 miliarda ton...

  • Probiotyki - moda czy potrzeba?

    ..., takich jak kwasek cytrynowy Sproszkowaną inulinę można dodawać do wypieków lub kasz, można też pić kawę z cykorii. Z jednym zastrzeżeniem: inulina bardzo pogarsza stan zdrowia osób cierpiących na nietolerancję salicylanów. Produkty zawierające skrobię oporną to: - produkty pełnoziarniste (pieczywo, kasze, ryż, makarony, nieprzetworzone płatki zbożowe) - rośliny strączkowe - marchew, kapusta...