• Informacje na temat:

    jak ozdobić ciasto polewą

Przepisy na temat: jak ozdobić ciasto polewą
  • Ciastko milionera

    Na ciastko milionera po raz pierwszy natknęłam się w ogromnej książce o czekoladowych przepisach, którą dostałam w prezencie, kiedy postanowiłam zacząć prowadzić własny blog. Było idealne, z błyszczącym karmelem i polewą czekoladową równą jak nowiutka autostrada - opowiada Weronika Madejska w książce "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem".

  • Piernik dojrzewający

    Ciasto na świąteczny piernik najlepiej przygotować kilka tygodni przed Wigilią, tak by zdążyło nabrać odpowiedniego smaku i aromatu. W kuchni staropolskiej ciasto to dojrzewało znacznie dłużej – zakopywano je w roku narodzenia córki, a piernik pieczono, gdy wydawano ją za mąż.

  • Warstwowy tort króliczek

    ...sodę. 2. Składniki wystudź, dodaj jajka i połowę mąki, wymieszaj na gładkie ciasto. Przełóż na stolnicę, zagnieć z pozostałą mąką. Podziel na 10 części. Każda rozwałkuj na identyczny okrągły placek(...) skondensowanym. 5 blatów przełóż kremem, to będzie głowa. Z pozostałych sklejonych kremem części zrób uszy i muszkę. Posmaruj królika resztą kremu, ozdób perełkami, polewą i lentilkami. Gdy zależy ci...

  • Smakołyki z jogurtu i twarożku

    ...i na obiadek. Sernik lekki jak puch - po 18. miesiącu życia • 600 g serka waniliowego • 200 g twarogu • 6 łyżeczek żelatyny • 1 opakowanie biszkoptów • świeże(...), stopione i przestudzone masło, śmietanę, mąkę oraz sól. Pamiętaj, że ciasto powinno być puszyste, o konsystencji biszkoptowego. Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj porcje ciasta, formując małe...

  • Kasza na 10 sposobów

    ...i jogurtu naturalnego Utrzyj jajko z cukrem, a potem dodaj do niego mąkę z sodą. Wymieszaj składniki, a następnie dodaj do nich kaszę gryczaną. Ciasto nabieraj łyżką i nakładaj na rozgrzany olej na patelni. Placuszki smaż z obydwu stron na złoty kolor. Podawaj przestudzone, z musem lub polewą z musu i jogurtu. Na kolację Zapiekanka z owocami - sycąca (Po 2. roku życia) • 1 szklanka...

Artykuły na temat: jak ozdobić ciasto polewą
  • Bożonarodzeniowe słodkości krok po kroku

    ...ciasta Jak przygotować ciasto? Na stolnicę wysyp mąkę i cukier. Dodaj zimną margarynę, pokrojoną na kawałki. W kopczyku z mąki i cukru zrób dłonią małe wgłębienie, wlej do niego jajka i miód. Dodaj(...) i udekoruj chatkę z piernika! Takie bajkowe ciasto z pewnością zachwyci domowników. Zobacz jak zrobić chatkę z piernika Jakie produkty wybrać? Mąka: Do słodkich wypieków najlepiej użyj mąki...

  • Puszysty biszkopt kawowy z masą budyniową, bezą włoską i frużeliną z wiśni. Wszystko oblane polewą czekoladową i udekorowane owocami. Biszkopt kakaowy7 jajek rozmiar L1 szklanka cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki oleju słonecznikowego2 łyżki kakao7 łyżek mąki pszennej Beza włoska65 g orzechów włoskich80 g białek120 g drobnego cukru Budyń waniliowy500 ml mleka100 g cukru1 laska wanilii4 żółtka2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej200 g masła w temperaturze pokojowej...

  • Wielkanoc z Kasią

    Puszyste babki, kruche mazurki, a może pascha? Jakie słodkie przysmaki w tym roku zagoszczą na waszym wielkanocnym stole? Garścią inspiracji na świąteczne ciasta i szczyptą ciekawostek o wielkanocnych tradycjach podzieliła się z nami marka Kasia.

  • Ciasto marchewkowe to hit ostatnich lat. Jest smaczne i wyjątkowo proste do zrobienia. Jeśli do tej pory go nie próbowałeś, szybko nadrób zaległości. Fot. 123RF/Picsel Niepozorna marchewka kryje w sobie prawdziwy koktajl witamin i składników odżywczych. Poza białkiem, zdrowymi cukrami, pektynami i beta-karotenem, znajdziemy w niej również witaminę B1, B2, B6, C, E i K oraz pierwiastki takie jak wapń, żelazo, miedź i fosfor. Jest to wyjątkowo bogata lista, jednak co oznacza ona w praktyce? W...

  • Najsłodsza strona wesela

    ..., uniwersalne smaki. Naturalne składniki kluczem do sukcesu Wymieniowe wyżej wskazówki to tak naprawdę wierzchołek góry lodowej ze spektrum  możliwości, jakie otwierają przed wami cukiernie. Będziecie(...) jest to już regułą. W zależności od swoich upodobań możecie zdecydować się na taki, jaki będzie wam odpowiadał w 100%. Najważniejsze, by był z najlepszej jakości produktów - wszelakim tańszym...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Obiad czwartkowy

    Król Staś serwował w czwartki ucztę tak dla podniebienia, jak i ducha. Pójdźmy za jego przykładem!

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Powody, dla których warto jeść buraki

    .... Przestudź i dodaj do ciasta, wymieszaj. Formę natłuść, wysyp bułką tartą. Przełóż ciasto. Piecz 35-45 min w temp. 180 st. Ozdób polewą oraz posiekanymi orzechami. Naturalne kosmetyki Buraki(...) skuteczne w profilaktyce chorób wirusowych, takich jak grypa czy mononukleoza. Ze względu na działanie wykrztuśne, warto sięgać po nie także przy przewlekłym suchym kaszlu. Zmniejszają ryzyko chorób...

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli. Fot. 123RF/Picsel Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z...