• Informacje na temat:

    jak okrasić ziemniaki

Przepisy na temat: jak okrasić ziemniaki
  • Błyskawiczne szaszłyki

    Z drobiu, schabu, wołowiny, baraniny... Wystarczy dodać trochę warzyw, ziół i okrasić sosem. Podajemy przepis na szaszłyki, które zrobisz błyskawicznie.

  • Sposób zawijania i przepis na ciasto mam od koleżanki z grupy Ewelina Rzeszutek dziękuję.

  • Nie wylewaj wody po pyzach...

    Wody po gotowaniu pyz, wraz z pływającymi w niej "farfoclami", lepiej nie wylewać, bowiem - jak przekonuje PAP Life blogerka Iza Kulińska - można zrobić z niej... kluszczankę. - W wywarze z ziemniaków jest sporo smaku, wystarczy go doprawić i zupa gotowa - mówi.

  • Przepis na te pyszne ziemniaki krąży po sieci od dłuższego czasu, skusiłam się i ja. Ziemniaki faktycznie smakują jak te z ogniska, które jadłam za dzieciaka, a zapach jak się pieką w piekarniku nieziemski. Kto ich jeszcze nie próbował, koniecznie musi nadrobić zaległości ???? Myślę, że super również sprawdzą się na grillu, do pieczonej kiełbaski czy karkóweczki, kto bardziej miastowy to pewnie nawet się nie skapnie, że to ziemniaki z piekarnika, taki psikus ???? Wcinamy je w całości, ze...

  • Kipi kasza...

    Kaszkę możesz podać malcowi zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Zawsze będziesz mieć pewność, że brzdąc zjadł wartościowy posiłek.

  • Polecam, bo są wspaniałe :)

  • Kluchy i kluski

    Jak Polska długa i szeroka, w każdym domu goszczą kluski i to w najróżniejszej formie. Nic dziwnego, ponieważ te smaczne dodatki mogą stanowić także samodzielnie, wspaniałe dania. A wybór jest olbrzymi...

  • Wracasz zmęczony z pracy. Jesteś głodny, ale dopiero wstawiłeś ziemniaki. Jest sposób by przyspieszyć ich gotowanie.

  • Smaki Litwy

    .... Dziczyznę można zamówić w wielu litewskich restauracjach. Do XIX wieku kuchnia litewska była oparta na produktach zbożowych, wypartych następnie przez łatwe w uprawie i wydajne ziemniaki. Produkty mleczne są podstawą wielu litewskich potraw, w tym również smacznych białych serów. Na Litwie organizowane są tradycyjne "święta" różnych produktów jak np. Festiwal wiśni w Żagare (płn. Litwa) i Święto...

  • Uwielbiam młode ziemniaczki. W odróżnieniu od niezbyt smacznych, zwiotczałych starych "pyrek" te młode to prawdziwe "niebo w gębie". Zanim trafią one jednak na stół trzeba je przygotować a dokładniej to porządnie oczyścić. I najważniejsze by zrobić to dobrze i w miarę szybko.

Artykuły na temat: jak okrasić ziemniaki
  • Ziemniaczane zdrowie

    Obok pieczywa ziemniaki stanowią podstawę naszego pożywienia. Jednak wiele osób uważa, że ziemniaki są tuczące i dlatego stara się je wyeliminować ze swojej diety. Tymczasem prawda jest taka, że ziemniaki są bardzo lekkostrawne i łatwo przyswajalne.

  • To jeden z tych produktów, na które czekamy cały rok. Młode ziemniaki powróciły do sklepów i już teraz możemy delektować się ich wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Ziemniaki są cennym źródłem węglowodanów, będących paliwem, niezbędnym do prawidłowej pracy naszego organizmu. Włączając ziemniaki do naszego jadłospisu, zagwarantujemy sobie źródło witaminy C, A, E oraz niezwykle cennych witamin z grupy B - tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz pirydoksyny. Ponadto, w ziemniakach znajdziemy...

  • Kipi kasza...

    Kaszkę możesz podać malcowi zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Zawsze będziesz mieć pewność, że brzdąc zjadł wartościowy posiłek.

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Ciepłe kluchy

    ...żółtego sera, 1 łyżka siekanej natki pietruszki, sól pieprz, gałka muszkatołowa. Bułki pokroić jak najdrobniej, skropić wodą. Szpinak umyć w kilku wodach, przebrać, wrzucić na osolony wrzątek, gotować(...) 4-6 porcji: 1 kg ziemniaków, 6 łyżek ziemniaczanej mąki, 2 łyżki mąki pszennej, 2 jajka, 20-30 dag boczku wędzonego, 1 duża cebula, sól. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach w osolonym wrzątku...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

  • Świąteczny stół u Magdy Gessler

    Zawsze podkreśla znaczenie tradycji i konieczność dbania o świeżość produktów. Nic dziwnego, że dla wielu Polaków stała się prawdziwym kulinarnym autorytetem. Jak można się domyślić, jej propozycje dań na świąteczny stół są mocno osadzone w polskiej tradycji, a sposób przygotowania doprowadzony jest do perfekcji w najdrobniejszych szczegółach. Barszcz wigilijny z uszkami Buraki i grzyby...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Na zupę, chłodnik, a może gołąbki?

    Natomiast boćwina to zupełnie inne warzywo. Nazywana jest burakiem szpinakowym czy liściowym, gdyż ma jadalne wyłącznie liście i ogonki (nie korzeń). Boćwinę przyrządza się podobnie jak szpinak(...) farszem. Nie gotujemy, jak kapuścianych, ale zapiekamy, podlewając czystym barszczem. W potrawach warto zestawiać botwinę z limonką, sezamem, żurawiną i malinami. 24/2016 Świat i Ludzie...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...