• Informacje na temat:

    jak obrać kolbę

Przepisy na temat: jak obrać kolbę
  • Kukurydza – skusisz się?

    ...przekrójmy. Zagotujmy wodę i wrzućmy kolbę do wrzątku. Wcześniej oczywiście trzeba obrać ją z liści i usunąć włoski. Po doprowadzeniu do wrzenia gotujmy kukurydzę dziesięć minut. Czas warto wydłużyć do(...) perystaltyczne i przyspiesza usuwanie z organizmu zbędnych produktów przemiany materii. Błonnikowi zawdzięcza też utrwalanie uczucia sytości. Kukurydza jest doskonałym pomysłem na wartościową przekąskę. Jak...

  • Czosnek jest świetną marynatą oraz przyprawą nie tylko do mięs. Jest też świetnym lekiem. Jednak łatwo i szybko go obrać?

  • Nie udało Wam się znaleźć w sklepie migdałów bez skórki? A może po prostu nie wiecie jak zabrać się do ich obrania samodzielnie w domu? Żaden problem! Wbrew pozorom, migdały można bardzo szybko pozbawić skórki i tym samym zaoszczędzić trochę grosza. Te obrane często kosztują więcej. Dziś więc szybka porada natury technicznej, czyli jak obrać migdały.

  • Świeży imbir jest delikatnie palący w smaku. Nadaje potrawom wyrazistości. Powinien znaleźć się w każdej kuchni. Jednak jest problem z jego obieraniem.

  • Wielkanoc to czas kiedy królują jajka. Zanim jednak trafią na półmisek czy do sałatki trzeba je ugotować a później obrać ze skorupki. I tu pojawia się problem: jak tych kilkanaście /a może i kilkadziesiąt:)/ jajek obrać w miarę szybko i na tyle estetycznie by prezentowały się apetycznie i zachęcały do posiłku ? Jest na to kilka patentów:)

  • Bardzo smaczny owoc, takze bardzo wartosciowy, bogaty w witaminy i mineraly, ale przede wszystkim w antyoxydanty. Przeciw starzeniu, dobry jako afrodyzjak, dla serca i ukladu krwionosnego, srodek przeciwrakowy.

  • Szybko, smacznie i zdrowo.

  • Filety z piersi indyka są doskonałym materiałem do przygotowania pysznych roladek, w których wnętrzu można skryć wszystko to, czego dusza kucharza zapragnie. Ja postawiłam na pomidory suszone oraz malutkie kolby kukurydzy i zaakcentowałam delikatność dania średnio wędzoną szynką szwarcwaldzką. Do tego sos beszamelowy i nie pozostało nic, jak tylko delektować się smakiem soczystego mięsa.

Artykuły na temat: jak obrać kolbę
  • Wilczki, harcerze i cud

    ..., którzy (byłam świadkiem) zwracają uwagę jak się młodsi wyrażają i jak się do siebie odnoszą. Apel przed bazyliką, z rodzicami, to było spotkanie, w którym nigdy wcześniej nie uczestniczyłam. Nasi(...). Chodzą po lesie, uczą się od siebie, dyskutują, gotują, sprzątają. Jak powiedział jeden z szefów FSE - mają swoją bandę, której ani szkoła, ani dom ( bez podwórek z dziećmi z sąsiedztwa) nie mogą im...

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Aby w pełni docenić smak tego wiosennego przysmaku, warto wiedzieć, w jaki sposób je prawidłowo przyrządzić. Fot. 123RF/Picsel O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem, wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie, pośród których uchodziły one wśród nich za wyjątkowy przysmak. Jednak na to aż warzywo to zostanie docenione w innych częściach Europy, musieliśmy poczekać kilka wieków. Pierwsza wzmianka o...

  • 5 leczniczych terapii z kolorowych warzyw

    ...z jedzeniem. Działa jak filtr, zabezpieczając oczy przed szkodliwym światłem UVA i UVB. - Dynia : Składniki zawarte w miąższu dyni poprawiają elastyczność skóry. Wzmacniają odporność - Marchewka(...). Przekąska zdrowa dla oczu Kolbę starannie obranej kukurydzym(może być też mrożona) wrzuć do gotującej się wody na ok. 30 40 minut lub połóż na parowarze na 50 minut. Ugotowaną, gorącą kolbę wyjmij na...

  • Robiąc zapasy żywnościowe, część z nich odruchowo wrzucamy do zamrażalnika. Warto jednak pamiętać, że urządzenie to nie zatrzymuje czasu, a włożone do niego jedzenie może się zepsuć. Fot. 123RF/Picsel Przygotowując się do kryzysowej sytuacji, Polacy zaczęli gromadzić całkiem sporo porudktów żywnościowych. Część z nich (np. makarony lub kasze) możemy bez trudu przechować w domowej spiżarni lub półkach kuchennych. Jednak co zrobić w przypadku mięsa, warzyw i owoców? Z pomocą może nam przyjść...

  • Kukurydza, określana mianem złota Ameryki, znana była już Majom i Aztekom. Do Europy trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi w XV w. Pod względem wielkości upraw, jest drugim po pszenicy zbożem na świecie. W Polsce pojawiła się po koniec XVIII wieku, ale o wzroście jej popularności w naszym kraju możemy mówić dopiero od kilku lat. Jak wynika z badań archeologicznych, kukurydzę uprawiano już 5 000 lat temu na terenie dzisiejszego Meksyku. Za jej ojczyznę uważa się Amerykę Środkową i Południową,...

  • Sezon na szparagi w pełni. Te najlepsze – świeże i soczyste, będą dostępne nie dłużej niż do połowy lipca. Podczas najbliższych zakupów warto sięgnąć po to zdrowe i pyszne warzywo. Który rodzaj szparagów wybrać? Zielone mają wyrazisty, ostry smak, natomiast białe łagodniejszy i bardziej delikatny. Te drugie nieco trudniej przyrządzić, dlatego Szef Kuchni Restauracji Spichlerz w Zamku Topacz Krzysztof Obliński radzi, jak to zrobić, aby wydobyć z nich to, co najpyszniejsze. Patent na białe...

  • W okresie jesienno-zimowym wielu z nas, walcząc z powszechnymi przeziębieniami i infekcjami, sięga po czosnek. Warto jednak wiedzieć, że chcąc skorzystać z wszystkich właściwości tej rośliny, powinniśmy umieć wybrać polski czosnek, a nie ten, który przywieziono do nas z Chin. Fot. 123RF Czosnek czosnkowi nierówny. Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się zakupić główkę, która była pozbawiona charakterystycznego aromatu i smaku, z pewnością wiecie co mamy na myśli. Nasze sklepy zostały zalane...

  • W okresie jesienno-zimowym wielu z nas, walcząc z powszechnymi przeziębieniami i infekcjami, sięga po czosnek. Warto jednak wiedzieć, że chcąc skorzystać z wszystkich właściwości tej rośliny, powinniśmy umieć wybrać polski czosnek, a nie ten, który przywieziono do nas z Chin. Fot. 123RF Czosnek czosnkowi nierówny. Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się zakupić główkę, która była pozbawiona charakterystycznego aromatu i smaku, z pewnością wiecie co mamy na myśli. Nasze sklepy zostały zalane...

  • Mrożenie to idealny sposób na przechowywanie jedzenia. Opóźnia ono psucie się warzyw, owoców i mięs, jednocześnie nie pozbawiając ich wartości odżywczych. Czy produkty zamrożone latem można będzie bezpiecznie jeść w zimie? Fot. 123RF/Picsel Lato i to doskonały czas dla wszystkich wielbicieli owoców i warzyw. O tej porze roku mamy ich pod dostatkiem, dzięki czemu możemy cieszyć się nimi każdego dnia. Ale w jaki sposób zachować je na zimę? Wiele osób przygotowuje smakowite przetwory, jednak...

  • Właśnie w maju są wyjątkowo dorodne i smakują najlepiej. Powszechnie uznawane za wykwintne, wręcz królewskie, rzadko goszczą na naszych stołach. Onieśmielają nas? Boimy się ich? A może po prostu nie wiemy co z nimi zrobić? Fot. 123RF/Picsel Szparagi są bardzo zdrowe, uchodzą za wyjątkowo silny afrodyzjak i są bardzo proste do przygotowania. Wystarczy, że będziemy pamiętać o kliku zasadach. Przede wszystkim musimy kupić szparagi świeże - czyli jędrne, nie zdrewniałe i nie zwiędnięte. Główki...