• Informacje na temat:

    jak namoczyc fasole

Przepisy na temat: jak namoczyc fasole
  • Nie bój się fasoli

    ...rezygnują z fasoli. Są i tacy, którzy unikają jej jak ognia, bo należy do produktów trudnych do strawienia. Zawiera dużo błonnika a do tego ma w swoim składzie lektyny. To one blokują - na pewien czas trypsynę - jeden z głównych enzymów odpowiedzialnych za trawienie białek w organizmie człowieka. Jakie mogą być tego skutki? Wzdęcia, gazy i twardy bolesny brzuch. Czy w takim razie zrezygnować...

  • Zapiekanka jest delikatnie pikantna, tłusta i aromatyczna. Bo pieczona fasola to danie idealne na jesień i zimę, przy tym zdecydowanie nie jest ono dietetyczne. Pyszna bałkańska pieczona fasola wprost z Bistro Sanguszko.

  • Makaron z czarnej fasoli - nowy kulinarny trend

    ...chętnie przygotowywany makaron z czarnej fasoli, pisze "Le Figaro". Bogaty w białko roślinne i błonnik jest tak samo dobry dla zdrowia jak i estetyczney - podkreślają kreatorzy nowych smaków. Pochodząca(...). Rzeczywiście, makaron z czarnej fasoli gotuje się podobnie jak zwykły makaron z pszenicy, we wrzącej wodzie, od 6 do 8 minut. Ponieważ jest to mało przetworzony produkt - i zawiera tylko dwa składniki...

  • Wyjątkowo pyszne kotlety

  • Cenne źródło białka

    ...antidotum na jesienne czy wiosenne przesilenia.  Wzmacniają system immunologiczny i nerwowy, polecane są również przy chorobach nowotworowych. Jak prawidłowo przyrządzić fasolę? Ziarna fasoli należy...

  • Sprawdzony przepis na "Tarta jak kwiat"

  • Zdrowie schowane w strączkach

    Cieciorka może służyć za afrodyzjak; białko soi od białka zwierzęcego różni się tylko jednym aminokwasem; a groch odkwasza organizm. Rośliny strączkowe są zdrowe i bezpieczne, jeśli odpowiednio długo je namoczymy i wygotujemy z odrobiną przypraw i ziół - przekonują eksperci.

  • Podam wam świetny pomysł na fasolową po której nie ma wzdęć no i oczywiście gazów też nie ma aż tak dużych. Tak mnie nauczył mąż u niego w domu tak się jadło i powiem wam dobry to jest patent całkiem inaczej smakuje fasolowa niż zapalana, ze śmietaną czy też czysta bez niczego. Tyle tylko że musicie sami ugotować aby się przekonać.

  • 5 przepisów na zdrowe desery dla dzieci

    Słodycze nie muszą być niezdrowe. Możesz przygotować swoim pociechom smaczne, a jednocześnie odżywcze i bogate w witaminy smakołyki. Pomóż dziecku odżywiać się naturalnie. O zdrowiu decyduje dieta już w najmłodszych latach! Sprawdź, jak przygotować zdrowe desery dla dzieci.

  • Prawdziwy ukraiński barszcz czerwony to coś więcej niż tylko zupa, jest jak danie jednogarnkowe no i jak każde danie powszechnie gotowane ma niezliczoną liczbę wersji. I tak, w zależności od regionu trochę inaczej gotuje się go w kuchniach kijowskich, połtawskich, w Odessie czy na Podkarpaciu - no i każda z tych wersji jest oczywiście jedyną słuszną :) Bardzo ważny w tym przepisie jest wywar. Przygotowałam go z mięsa drobiowego oraz wołowiny, ale możecie śmiało użyć samego drobiu np. tuszki z...

Artykuły na temat: jak namoczyc fasole
  • Fasola: Do wyboru, do koloru

    Nie ma jak fasola. To jeden z najzdrowszych i najpożywniejszych pokarmów świata. Dla wegetarian stanowi wybawienie, bo dostarcza mnóstwo białka, którego w ich diecie zwykle brakuje. W fasoli białka(...) działanie mózgu. Dzieje się tak dzięki kwasowi foliowemu, manganowi i magnezowi. Tak korzystnie wpływa zarówno ziarno, jak i kiełki. Żeby się obyło bez boleści Przy wszystkich swoich zaletach...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Fasola kojarzy nam się zwykle z kulinarną nudą. I z wszystkim tym, co w dzieciństwie na siłę wciskali nam rodzice. Okazuje się jednak, że ta wyjątkowa, strączkowa roślina nie musi wcale odrzucać od talerza zapachem i konsystencją. Zapomnijcie więc o fasolce po bretońsku podawanej - stanowczo zbyt często i zbyt chętnie! - na festynach, w...

  • Siedem powodów, dla których warto jeść fasolę

    ...z głównych enzymów trawiących białko roślinne. Uaktywniają się wtedy bakterie jelitowe. Efekt to bolesne wzdęcia i gazy. Jak ich uniknąć? Zaparzanie wrzątkiem: Nasiona mocz 1,5-2 godz. w bardzo...

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • Indyjskie curry z czterema rodzajami fasoli

    Najchętniej, zanim podzielę się przepisem, nakarmiłabym wszystkich sceptyków małą porcją dal makhani, by potem, kiedy poproszą o dokładkę, z satysfakcją mówić: "Tak, to właśnie to danie, to, które pominąłeś, bo wydawało ci się, że przepis jest zbyt długi". Dal makhani to cudowne, sycące, aromatyczne danie, które jak niemal każde wywodzące się z kuchni hinduskiej, ma pokaźną listę składników...

  • Jeśli fasola kojarzy wam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliście jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Fot. 123RF/Picseli Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że...

  • Fasola po toskańsku z czosnkiem i szałwią

    Składniki: 400 g białej fasoli 2 ząbki czosnku 2 listki szałwii 2 gałązki tymianku 1 liść laurowy 2 łyżki oliwy z oliwek Sól morska  Zobacz, jak krok po kroku przygotować tę potrawę: Fasolę namocz w zimnej wodzie.  Zostaw ja na 10-12 godzin, aby napęczniała. Dodaj całą główkę czosnku (zrób nacięcia na ząbkach). Dodaj szałwię, tymianek, liść laurowy. Posól. Gotuj na małym...

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...

  • Policzki wołowe z piure z fasoli Piękny Jaś i duszoną botwinką

    ...fasolowe piure zyskało największe uznanie. Chętnie podaję je do wołowego steku, kaczki albo - tak jak poniżej - z wyśmienitymi, długo duszonymi policzkami wołowymi. Składniki: 2 policzki wołowe...

  • Zimowe miesiące należą do najpiękniejszych w roku. Co rano, zza oszronionych okien, możemy podziwiać biały świat. Mroźne powietrze orzeźwia i wręcz namawia do spacerów po skrzypiącym śniegu. Aura zachęca także do uprawiania zimowych sportów, a najmłodsi najchętniej w ogóle nie schodziliby z sanek. Niestety zima niesie ze sobą ryzyko rozmaitych urazów. Fot. 123RF/Picsel Grożą nam przemarznięcia, bóle reumatyczne, stany zapalne stawów, a także stłuczenia, zwichnięcia oraz złamania. Dobra dieta...

Zdjęcia na temat: jak namoczyc fasole