• Informacje na temat:

    jak mrozić jarmuż

Artykuły na temat: jak mrozić jarmuż
  • ...charakterystyczną goryczkę, staje się delikatniejszy. Dlatego jarmuż warto też mrozić. Młode listki możemy jeść surowe. Na przykład położyć na kanapkę lub dodać do sałatki. Wybornym dodatkiem do dań(...) z czosnkiem czy cebulką na oliwie z oliwek, który możemy podlać śmietaną czy jogurtem (jak szpinak) lub bulionem warzywnym. Zaś jarmuż podsmażony z czosnkiem, połączony z fetą będzie wyśmienitym farszem do...

  • Robiąc zapasy żywnościowe, część z nich odruchowo wrzucamy do zamrażalnika. Warto jednak pamiętać, że urządzenie to nie zatrzymuje czasu, a włożone do niego jedzenie może się zepsuć. Fot. 123RF/Picsel Przygotowując się do kryzysowej sytuacji, Polacy zaczęli gromadzić całkiem sporo porudktów żywnościowych. Część z nich (np. makarony lub kasze) możemy bez trudu przechować w domowej spiżarni lub półkach kuchennych. Jednak co zrobić w przypadku mięsa, warzyw i owoców? Z pomocą może nam przyjść...

  • Jak szybko pozbyć się anemii?

    .... W ten sposób dostarczysz organizmowi kwasu foliowego potrzebnego do walki z anemią. Możesz wziąć garść szpinaku lub jarmużu czy sałaty albo 3-4 różyczki brokuła (także mrożonego) czy 1-2 łodygi selera...

  • Jarmuż w krótkim czasie podbił serca wielu z nas. Ale co zrobić jeśli za nim nie przepadamy? W końcu każdy z nas ma swoje upodobania i nie powinniśmy jeść niczego na siłę, nawet gdy w grę wchodzą superfoods. Czym więc zastąpić jarmuż, aby dostarczyć naszemu organizmowi podobnych składników? Każdy produkt dostarcza nam pewne elementy, które mają niebagatelny wpływ na nasz wygląd i zdrowie. Trzeba dodać, że w  ostatnim czasie  Polacy zaczęli zwracać coraz większą uwagę na to, co jedzą. Z tego...

  • Blender próżniowy i wyciskarka wolnoobrotowa – jak sprawdzają się w kuchni? Test użytkowników

    ...przetestowania wyciskarkę wolnoobrotową. - Wraz z rodziną testowaliśmy soki z marchewki, jabłka, pomarańczy, grapefruita, kiwi, ogórka, selera naciowego, jarmużu, szpinaku i truskawek. Wyszły pyszne...

  • W Polsce jarmuż uprawia się od XV wieku. Niestety, jest rośliną zapomnianą i niedocenianą, bardzo rzadko goszczącą na naszych talerzach. To duży błąd, gdyż jest on prawdziwą skarbnicą witamin, które mogą uchronić nas przed wieloma chorobami. Fot. 123RF/Picsel W ostatnich latach to niepozorne, zielone warzywo podbiło serca wszystkich zwolenników zdrowego trybu życia. Dzięki nim jarmuż powoli wraca do łask i coraz częściej - choć nie bez wysiłku - możemy znaleźć go na sklepowych półkach. Warto...

  • Trzy koktajle na lepsze trawienie

    Pij te koktajle jak najczęściej, a problemy z trawieniem znikną bez śladu.

  • Mrożenie to idealny sposób na przechowywanie jedzenia. Opóźnia ono psucie się warzyw, owoców i mięs, jednocześnie nie pozbawiając ich wartości odżywczych. Czy produkty zamrożone latem można będzie bezpiecznie jeść w zimie? Fot. 123RF/Picsel Lato i to doskonały czas dla wszystkich wielbicieli owoców i warzyw. O tej porze roku mamy ich pod dostatkiem, dzięki czemu możemy cieszyć się nimi każdego dnia. Ale w jaki sposób zachować je na zimę? Wiele osób przygotowuje smakowite przetwory, jednak...

  • Gdy zawodzi wzrok

    ...​Statystyki niepokoją. Prawie połowa Polaków nie widzi tak dobrze, jak powinna. Dowiedz się, co robić, by nie znaleźć się w tym gronie.

  • Kilka lat temu dietę Polaków zdominowały zielone owoce i warzywa. Do dziś w formie koktajli lub sałatek spożywamy rukolę, jarmuż i avocado. Teraz do naszej kuchni wdzierają się kolejne dodatki, których wartości odżywcze porównywane są z tymi zawartymi w warzywach i owocach - niektóre mają ich nawet więcej. Wśród nowości znajdują się m.in. baobab, camu camu i jagody maqui. Co o nich wiemy? Fiolet na naszym talerzu Jakiś czas temu niemal wszyscy przekonywaliśmy się do zielonych owoców i...

Zdjęcia na temat: jak mrozić jarmuż