• Informacje na temat:

    jak mozna przygotowac boczek do ziemniakow

Przepisy na temat: jak mozna przygotowac boczek do ziemniakow
  • Jaki przygotować tradycyjny żurek na Wielkanoc?

    ..., pamiętajmy o składnikach najwyższej jakości. Warto zwrócić uwagę na jakość mięsa i wędlin, których używamy. - Wybierając kiełbasę lub boczek zdecydujmy się na wędlinę od zaufanego producenta. Po(...), zagotuj i gotuj przez ok. 20 minut. Dopraw solą, pieprzem, kminkiem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Boczek pokrój w paski i usmaż na patelni tak, aby się zaczął zwijać. Żurek podawaj...

  • Pyzy na czerwonej kapuście z boczkiem

    Sprężyste kluseczki śląskie, kształtne kopytka, a może apetyczne pyzy? Z ziemniaków można przygotować różnego rodzaju dania uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci.

  • Quiche z warzywami, czyli jak nie wyrzucać jedzenia po świętach

    ...eksperymentowania i nie wyrzucania jedzenia autorka książki "Bez resztek" Jagna Niedzielska. Quiche to niezobowiązująca przystawka, idealna zarówno na ciepło jak i na zimno. Niektóre panie domu mają(...) składniki. Boczek, drobno posiekany zesmażamy na chrupko, odkładamy. Wytopiony tłuszcz zlewamy (możemy go zużyć do innej potrawy). Ostudzony boczek mieszamy z solą. Schłodzone ciasto wałkujemy...

  • Ilość składników regulujemy według ilości potrawy, jaką chcemy otrzymać lub upodobań ( ja wolę więcej jarzyn). Przygotowanie: Obrane ziemniaki, marchew i cebulę kroimy w plastry, zieloną pietruszkę siekamy drobno, kiełbasę i boczek również kroimy w plastry. Na dnie dość dużego garnka układamy plastry boczku, aby ziemniaki nie dotykały bezpośrednio dna, następnie układamy warstwami wszystkie...

  • Gwiazdy sezonu: bób, fasolka szparagowa i kalafior

    Druga połowa lipca to czas, kiedy na okolicznych straganach ochoczo rozpychają się bób, fasolka szparagowa oraz kalafior. Warzywa te, nie dość, że pysznie smakują, to są również pełne wartości odżywczych, dlatego warto je jeść w sezonie jak najczęściej. Co smacznego można z nich przygotować? Poznaj przepisy na wyjątkowe dania.

  • Pomysł na obiad dla wszystkich domowników

    Na obiad z powodzeniem można podać roladkę z kurczaka z boczkiem, zapiekane tortille ze schabem oraz indyka z szynką w sosie z rozmarynu. Te dania z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom. Sprawdź, jak je przygotować. Zapiekane tortille ze schabem Sposób przygotowania Papryki pokrój na małe kawałki, a czerwoną cebulę w plasterki. Na plackach tortilli rozsmaruj sos pomidorowy...

  • Co region, to zwyczaj: Mapa polskich tradycji wielkanocnych

    Zwyczaje wielkanocne zmieniają się jak w kalejdoskopie, w zależności od tego, w którą stronę świata skierujemy nasz wzrok. Zwiedzając zaledwie cztery różne krańce Polski wpaść można w zdumienie i zachwyt nad mnogością nieznanych w innych częściach kraju świątecznych obyczajów i tradycji.

  • Słynne potrawy kuchni śląskiej

    Popisowe dania kuchni śląskiej to nie tylko przysmaki na każdą okazję, ale i kulinarne wizytówki regionu. W większości są bardzo treściwe - bo jak wiadomo, gdy pan domu wracał z kopalni, musiał dobrze zjeść.

  • Żurek gaździny

    Sztuką jest zrobić dobry żurek. Podobno najlepszy przepis znają górale. Nam udało się go zdobyć od gaździny - sprawdźcie koniecznie, jak smakuje.

  • Grillujemy!

    Sezon rozpoczęty! Teraz na topie są takie przysmaki jak tropikalna piña colada i szaszłyki z owoców morza. Mistrzyni przekonuje: w plenerze ucztujmy z klasą!

Artykuły na temat: jak mozna przygotowac boczek do ziemniakow
  • Tradycyjne polskie dania z ziemniaków

    ..., rozpłaszczać dłonią, nakładać farsz i zlepiać brzegi jak przy pierogach. Soczewiaki usmażyć w głębokim tłuszczu albo ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury...

  • Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Warto wiedzieć, że wykorzystać możemy nie tylko ich bulwy, ale nawet wodę w której je gotowaliśmy! Warto pamiętać, że podczas gotowania ziemniaków, w wodzie pozostaje mnóstwo cennych składników odżywczych zawartych w warzywach. W takim płynie znajdziemy między innymi wapń, fosfor, potas, żelazo, błonnik, skrobię, witaminę A, K, E oraz szereg witamin z grupy B. Niestety, po ugotowaniu ziemniaków większość z nas...

  • Wędzone wędliny. Do jakich dań można ich użyć?

    Święta, wizyta gości czy po prostu zakupy większe, niż planowaliśmy – wielu z nas boryka się z nadprogramowymi zapasami. Często też kupujemy bezrefleksyjnie, a w naszej lodówce gromadzi się coraz więcej niewykorzystanej żywności. Jak ciekawie i z pomysłem wykorzystać kupione przez nas wędliny?

  • To jeden z tych produktów, na które czekamy cały rok. Młode ziemniaki powróciły do sklepów i już teraz możemy delektować się ich wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Ziemniaki są cennym źródłem węglowodanów, będących paliwem, niezbędnym do prawidłowej pracy naszego organizmu. Włączając ziemniaki do naszego jadłospisu, zagwarantujemy sobie źródło witaminy C, A, E oraz niezwykle cennych witamin z grupy B - tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz pirydoksyny. Ponadto, w ziemniakach znajdziemy...

  • Wyczarowane z ziemniaków

    ...wypłyną na powierzchnię wyjmij je łyżką cedzakową. Wystudź. Na patelnię wrzuć boczek pokrojony w kostkę. Smaż na małym ogniu tak długo, aż wytopią się z niego skwarki. Na drugiej patelni rozgrzej(...), sól, pieprz. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę. Boczek wrzuć na teflonową patelnię, smaż na niezbyt dużym ogniu. Gdy się wytopi i zrumieni, dodaj kiełbasę oraz...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • ​Choroba trzustki: Jak przygotować delikatne i zdrowe posiłki

    ...tłuszczu. Należy wyeliminować tłuszcze każdego rodzaju, zarówno roślinne (oleje), jak i zwierzęce (smalec, masło). Konieczne jest również zrezygnowanie z wysokotłuszczowych produktów takich jak bekon, boczek, słonina, tłuste mięsa, przetwory mięsne, tłuste sosy oraz wysokotłuszczowe desery. Osoba z chorobą trzustki powinna spożywać niewielkie posiłki co trzy godziny. Niewskazane jest picie mocnej...

  • W sklepach od kilku tygodni można znaleźć polskie, młode ziemniaki. Warto więc zastanowić się w jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczne i ciekawe danie. Fot. 123RF/Picsel Smaku młodych ziemniaczków nie da się podrobić. Są wyjątkowo delikatne i właściwie nie potrzebują żadnych dodatków. Najczęściej dorzucamy do nich jedynie koperek i odrobinę masła, aby cieszyć się szybkim i sezonowym daniem. Czasem warto jednak nieco bardziej się wysilić, aby przygotować potrawę, która zaskoczy...

  • Ziemniaki w roli głównej

    ...i odrobiną gałki muszkatołowej). Żaroodporne naczynie smarujemy olejem i układamy w nim ziemniaki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180º C i pieczemy aż boczek będzie zarumieniony. Podajemy(...)). Przygotowujemy sos. Topimy masło w garnuszku i dodajemy do niego posiekaną natkę i koperek. Ziołowym masłem polewamy brukselkę i wstawiamy danie do piekarnika. Pieczemy tak samo, jak w przepisie podstawowym...

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...