• Informacje na temat:

    jak marynować surowe śledzie

Przepisy na temat: jak marynować surowe śledzie
  • Dzisiaj jest świeżo mrożony śledź marynowany. Wcześniej ryby należy rozmrozić w lodówce. Następnie wyczyść i umyj pod bieżącą wodą. Następnie możesz ugotować śledzie.

  • smaczne, niezbyt kwaśne śledzie

  • Bez kozery mogę napisać, że śledzie marynowane z sosem tatarskim były hitem tegorocznych Świąt Wielkanocnych.

  • Witam wszystkich po dość długiej przerwie :) niestety nie mogłam ostatnio za często tu zaglądać, myślę jednak że za kilka dni wszystko wróci do normy. Jednak to, że mnie nie było nie oznacza że nic nowego nie ugotowałam ani nie upiekłam... wręcz przeciwnie, nazbierało mi się kilka ciekawych przepisów, którymi zamierzam się podzielić w przeciągu najbliższych dni. Dzisiejszy post dotyczy szybkiego ciasta na surowym spodzie z polewą dyniowo-bananową. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam ono tak jak i...

  • Śledzie marynowane, to potrawa, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Przygotowuje się je bardzo szybko i prosto.

  • Śledzie Proboszcza to śledzie z dodatkiem marynowanych grzybów. Skąd taka nazwa? Nie wiem, ale z pewnością jest bardzo oryginalna :) Jak dla mnie te śledzie będą świetnie spełniały się w roli zakąski. Bardzo smaczny pomysł na święta czy inne imprezy rodzinne czy z przyjaciółmi. Bardzo proste w przygotowaniu i wykonaniu.

  • Można je przygotować tydzień wcześniej, wtedy lepiej przejdą i będą pyszne.

  • Smaczny pomysł na "Marynowane śledzie"

  • od Beatki

  • ło które danie jest w stanie zdeklasować dobrze zrobionego i podanego soczystego steka wołowego. Bardzo popularny w krajach anglosaskich, podawany na wiele różnych sposobów, u nas nadal uznawany za danie dość wykwintne. Na przekór obiegowej opinii postaram sie udowodnić ,że jest dość prosty do przygotowania we własnej kuchni.W tym wydaniu jest to wersja podstawowa i dosyć prosta w przygotowaniu. Gwarantuję, że jeśli raz zasmakujecie w dobrych stekach zawsze do nich powrócicie. Z pozoru proste...

Artykuły na temat: jak marynować surowe śledzie
  • Jak prawidłowo moczyć śledzie?

    Warto wiedzieć, jak przygotować tę rybę.

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Jak nie przytyć w święta?

    .... Jak po świętach wrócić do formy? Najlepiej przez 3 kolejne dni zastosować dietę opartą na dużej ilości warzyw (70 proc. posiłku, surowe i gotowane), chudym białku, małej ilości węglowodanów i minimum(...) umiar. To trudne, wiedząc, że śledzie od cioci są najlepsze na świecie, a na kutię przygotowaną przez babcię czekałaś cały rok, ale możliwe! Nie siadaj do stołu z pustym żołądkiem. Wilczy głód to droga...

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Fot. 123RF/Picsel Śledź bałtycki to ryba niskokaloryczna - 100 gramów to zaledwie 106,8 kcal (oczywiście, wiele zależy od tego, z czym podamy rybę - ta w sosie śmietanowym drastycznie zwiększy swoją kaloryczność). Aż 76,7 proc. śledzia to woda, a tłuszczu 3,7...

  • Księga smaków: Śledź

    Śledzie w occie, oliwie albo śmietanie królują na polskich stołach, bo rzadko szukamy alternatywy. A może w tym roku warto pozwolić śledziowi zaszaleć?

  • Poznaj przepis na słodkości bez pieczenia według Gosi. Pszenne kulki z różą110 g mąki pszennej50 g masła40 g cukru muscovado1 kieliszek różanej nalewki1 łyżka konfitury z róży100 g rodzynek w czekoladzie 50 g białej czekolady200 g płatków migdałowych100 g migdałów blanszowanych Arachidowe roladki200 g mąki arachidowej50 g masła50 g rozpuszczonej, białej czekolady 1 kieliszek nalewki orientalnej (rodzynki, cynamon, figi, daktyle)200 g ciemnego tynku (ciasto czekoladowe zmieszane z alkoholem i...

  • Karnawałowe przekąski

    Żeby przyjęcie było udane, towarzystwo powinno być wesołe, jedzenie smaczne, a gospodyni wypoczęta. Tylko jak zorganizować imprezę karnawałową w domu, żeby nie spędzić zbyt wiele czasu w kuchni(...) z majonezem i musztardą, dopraw ją do smaku solą i drobno zmielonym pieprzem. Odstaw do lodówki na godz. Śledzie opłucz i osusz, jeśli są bardzo słone, warto je namoczyć, zmieniając kilka razy wodę...

  • Dziś przypada śledzik - symboliczny koniec karnawału. To właśnie dziś odbywają się ostatnie bale i przyjęcia, w trakcie których zajadamy się tradycyjnymi śledziami. Fot. 123RF/Picsel W tradycyji katolickiej jutro przypada Środa Popielcowa, rozpoczynająca czas postu i przygotowań do świąt wielkanocnych. Zanim to jednak nastąpi, we wszystkich zakątkach kraju organizowane są imprezy ostatkowe, pozwalające na odrobinę szaleństwa przed okresem wyciszenia. Huczne zabawy w ostatni dzień karnawału...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Fot. 123RF.COM/PICSEL Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik......