• Informacje na temat:

    jak kroic kapuste nozem

Przepisy na temat: jak kroic kapuste nozem
  • Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami według przepisu Konrada Gacy

    Święta to szczególny czas, kiedy to chcemy pozwolić sobie na nieco więcej przyjemności próbując różnorodnych przysmaków na świątecznych stole. Odwiedzamy bliskim i delektujemy się specjałami polskiej kuchni – również kalorycznymi deserami, których na co dzień staramy się unikać. Czy jest jakiś sposób na to, aby cieszyć się smakiem tradycyjnych świątecznych potraw, a po świętach zachować dobre...

  • Podaję tutaj kilka przydatnych informacji w jaki sposób i czym naostrzyć noż tak żeby nawet tani nóż kroił jak nóż szefa kuchni.

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...początku". Znaczy - nie było zupy. Albo: "Co, końca nie będzie!?". Tak pytał o kompot. A co księża lubili najbardziej? - Wszystko jedli. Proboszcz, kiedy pojechał gdzieś na odpust czy imieniny, to jak(...) i pokrojone w ćwiartki. Pod koniec gotowania dodać łyżkę stołową octu i tyle samo cukru. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, tak jak na placki ziemniaczane. Posolić, wbić jajko, wymieszać z mąką, tak...

  • Najważniejszy sprzęt kucharza to nóż. Nie ważne jaki /czy tasak, czy do pieczywa/, nie ważne z czego - ważne by był ostry. Bo nóż ma kroić, siekać itp. a nie miażdżyć czy zgniatać. Dlatego noże powinniśmy regularnie ostrzyć . Możemy do tego wykorzystać profesjonalne ostrzałki lub domowe sposoby. Ponieważ nożyczki ostrzymy podobnie jak noże porada dotyczyć będzie obu tych narzędzi.

  • Witamina C. Łatwo ją stracić

    ...się w podciśnieniu i z wykorzystaniem niskiej temperatury, która nie przekracza 33°C,  owoce nie tracą witamin i substancji odżywczych, tak jak ma to miejsce w przypadku suszenia tradycyjnego(...) Katarzyna Barczyk. Aby zachować jak najwięcej witaminy C w codziennym menu, powinniśmy zapamiętać kilka prostych trików. Wszelkie surówki lepiej przygotowywać tuż przed podaniem, by nie narażać ich...

  • Zapuchnięte, czerwone oczy. Ciągłe pocieranie ich i wzmagający się ból. Odwieczny problem: jak pokroić cebulę, by nie uronić ani łzy? jest na to kilka sposobów.

  • Ulubione kluski

    .... Podpowiadamy, jak je przygotować i z czym serwować. • Kluski lane - przyrządza się z jajka (lub tylko żółtka) i mąki, z bardzo niewielkim dodatkiem wody. Po wymieszaniu w filiżance, półpłynne(...) kolację. • Kluski kładzione - także robi się je z mąki pszennej i jajka, ale ciasto powinno być bardziej gęste, dobrze wyrobione, by wtłoczyć do masy jak najwięcej powietrza (wtedy będą...

  • wersja vege - prosta zupa z czymś do pogryzienia, bo "bez pomidorowej to nie ma obiadu" - jak mówią dzieciaki

  • Są pyszne, zajada się nimi cała rodzinka:) Dobrze smakują też na zimno.

  • Wypróbowany przepis na "Kapusta włoska jak lasagne"

Artykuły na temat: jak kroic kapuste nozem
  • Gołąbki: Kapusta z niespodzianką

    Nasz rada: Jak przygotować kapustę na gołąbki Długim nożem nacinamy głęboko, ze wszystkich stron, głąb w kapuście. W dużym garnku (by pomieścił całą główkę kapusty) gotujemy wodę. Do gotującej się, osolonej wody wkładamy kapustę na około kilka minut. Wyjmujemy i obieramy wierzchnie liście, które już zdążyły zmięknąć i łatwo odchodzą od główki. Obraną z wierzchnich liści kapustę ponownie wkładam...

  • Każdego dnia w kuchni wykonujemy wiele różnych zadań. Od cięcia przez filetowanie aż do porcjowania czy szatkowania wszystko związane jest z jednym narzędziem – NOŻEM. Akademia krojenia Fiskars to praktyczny przewodnik po rodzajach noży! Dzięki szerokiej gamie produktów Fiskars do każdej czynności możemy dobrać odpowiednią wielkość i elastyczność ostrza, dzięki czemu wykonywane zadanie będzie nie tylko łatwiejsze, ale i bezpieczniejsze. W zależności od produktu, który będziemy kroić, jego...

  • ​Kuchenne zapachy - jak się ich pozbyć

    Woń smażonych ryb, siekanego czosnku lub cebuli nie rozniesie się po całym mieszkaniu, jeśli użyjesz produktów, które skutecznie ją zamaskują i odświeżą powietrze.

  • Jak wybrać najlepsze noże do kuchni? Które są niezbędne, a bez jakich można się obyć? Nie sposób obejść się bez nich w kuchni. Właściwie pielęgnowane, dobrze przechowywane i prawidłowo używane są najbardziej zaufanymi pomocnikami. Różnią się kształtem, długością, rodzajem rączki i wyglądem. Te najlepsze są solidne, odpowiednio wyważone i pewnie leżą w dłoni. W rękach zawodowca są w stanie zdziałać cuda. Domowemu amatorowi kuchni zaoszczędzą wiele nerwów i czasu. Mowa oczywiście o nożach i to...

  • Tarta z tuńczykiem i koprem włoskim

    ...w 200ºC. Tartę kroimy na porcje i podajemy. Jest bardzo dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno.

  • Deska w kuchni jest wielofunkcyjna. Służy przede wszystkim do krojenia mięs, chleba, siekania warzyw i owoców. Zdarza się , że serwujemy na niej także sery, kanapki i przekąski. Często służy nam także jako podstawka pod gorący garnek. Czym powinniśmy się kierować przy wyborze idealnej deski? Fot. 123RF/Picsel Deska do krojenia to podstawowe wyposażenie każdej kuchni. Używamy jej codziennie do krojenia, siekania, miażdżenia czy rozbijania produktów. Serwujemy na niej przekąski i sery....

  • Południowy Tyrol: Będziesz tu wracać

    ...uroczej gospody. Po drodze zaliczamy jeden z piękniejszych zachodów słońca, jakie do tej pory widzieliśmy. W momencie, w którym zapadł zmierzch, skały Dolomitów pokryły się różowymi i czerwonymi(...) słodki omlet posypany cukrem pudrem podawany z musem owocowym - wszystko warte grzechu. Pod koniec wizyty podciągamy obcisłą odzież termiczną jak najwyżej się da - pół żartem, pół serio stwierdzamy...

  • Jak prawidłowo wydobyć serce karczocha? Czy powinno się obierać imbir? Jak poradzić sobie z tuszką kurczaka i pokroić rybę na sashimi? Każdy, kto lubi gotować - na co dzień w domu czy zawodowo - powinien poznać tajniki posługiwania się nożem. Nie zawsze bowiem, kierując się jedynie intuicją, efektywnie używamy tego podstawowego w kuchni narzędzia.     Ten bogato ilustrowany poradnik prezentuje nowoczesne noże i inne narzędzia do krojenia i obierania. Dzięki niemu wybierzesz właściwy nóż i...

  • ...i Ameryce i mogę powiedzieć jedno: kuchnia polska jest absolutnie niezwykła - różnorodna, zaskakująca, niebywale smaczna i coraz bardziej nowoczesna. Zmienia się tak samo dynamicznie, jak nasz kraj. Od(...) zastępowały szynkę mortadelą, marcepan robiły z fasoli, a czekoladę wyczarowywały dzieciom w postaci bloku kakaowego z bakaliami. Polska kuchnia była wtedy "zastępcza", zupełnie jak etykieta na wyrobie...

  • Nasza redakcja nieustannie poszukuje nowych produktów, które mogłyby ułatwić codzienne gotowanie. Dzisiaj testujemy dla was kilka ciekawych produktów marki Ambition. Aby gotowanie było czystą przyjemnością, nie możemy polegać wyłącznie na własnych umiejętnościach oraz dokładnie wyselekcjonowanych przepisach. Wiele osób zapomina, że o końcowym sukcesie może zadecydować jakość wykorzystywanego przez nas sprzętu. Jeśli zaopatrzymy się w odpowiedni sprzęt nasze gotowanie może stać się...