• Informacje na temat:

    jak kisić barszcz na wigilię

Przepisy na temat: jak kisić barszcz na wigilię
  • Świąteczne pogotowie ratunkowe – sposoby, jak zaoszczędzić czas

    Święta Bożego Narodzenia to okres wzmożonej aktywności w polskich domach. W kuchni panuje jeden wielki rozgardiasz, a domownicy zastanawiają się, w co ręce włożyć, by ze wszystkim zdążyć na czas. W takich warunkach nietrudno o czymś zapomnieć. Jak możemy poradzić sobie ze świątecznymi kryzysami?

  • Pyszne! Gorąco polecam

  • Grzyby - smak jesieni

    Borowiki, kurki, podgrzybki, maślaki… Jesienny stół pachnie świeżymi grzybami. To tradycyjny polski przysmak, który w kuchni znajduje wiele zastosowań. Oprócz gotowania, pieczenia czy smażenia świeżych grzybów doskonale nadają się one również do suszenia, marynowania, mrożenia, a nawet kiszenia. Dzięki temu ich smakiem możemy się cieszyć przez cały rok. Połączone z innymi, wysokiej jakości...

  • Zakwas buraczany można wykorzystać nie tylko do przygotowania zupy - świetnie gasi pragnienie oraz orzeźwia w letnie upały i jest bardzo zdrowy. Ja do picia dodaję posiekany koperek - pychotka!

  • Co region, to zwyczaj: Mapa polskich tradycji wielkanocnych

    Zwyczaje wielkanocne zmieniają się jak w kalejdoskopie, w zależności od tego, w którą stronę świata skierujemy nasz wzrok. Zwiedzając zaledwie cztery różne krańce Polski wpaść można w zdumienie i zachwyt nad mnogością nieznanych w innych częściach kraju świątecznych obyczajów i tradycji.

  • Nadszedł czas na przepisy na Święta Bożego Narodzenia. Kapusta jest wyborna.

  • Nadzwyczajny smak i aromat na Wigilijnym stole.

  • To przepis M. Kuronia podobnie, jak pierożki kurpiowskie polecam bo są delikatne w smaku i bardzo łatwe do przygotowania. Smacznego.

  • Witam serdecznie. Dzisiaj polecam smażone filety z karpia, jak zwykle prosty i bardzo smaczny przepis idealny na święta, karp sam się smaży :-) Musicie to zobaczyć :-) Prostota przy tej rybie jest najważniejsza, smażąc karpia w ten sposób uzyskamy najlepszy smak. Smacznego !!!

  • Zawsze pyszny domowy zakwas na barszcz.biały. Ja zawsze robię dużo więcej bo od razu robię dla reszty rodzinki ;)

Artykuły na temat: jak kisić barszcz na wigilię
  • ... bez barszczu nie mam Wigilii ...

    ...czas na barszcz z uszkami ... ile domow tyle smakow barszczu wigilijnego ... nie inaczej u mnie ... Barszcz kisze sama ... na tydzien przed Wigilia obieram...

  • Ile domów i tradycji, tyle przepisów na barszcz ukraiński. Pomiędzy tym serwowanym w Polsce a pochodzącym zza wschodniej granicy można znaleźć sporo różnic. Nie kwestionując smaku polskiego odpowiednika, warto jednak spróbować oryginalnej wersji barszczu ukraińskiego. Fot. 123RF/Picsel Stolicą barszczu jest miejscowość Barszczewo, znajdująca się na ukraińskim Podolu. Niemalże co roku odbywa się tam festiwal kulturalny o nazwie Borszczjiw, co tłumaczy się "barszcz jadł". Popularny w Polsce...

  • Wigilia? Samo zdrowie!

    ...ze zgagą. Zawierają dużo wapnia, magnezu, sodu i potasu, wiele makro i mikroelementów, sporo witamin, zwłaszcza C i z grupy B. Uwaga: najzdrowszy jest barszczyk bez octu! Pijmy go jak najwięcej(...), faszerowanego czy w galarecie. Kapusta z grzybami Nigdy nie smakuje tak dobrze, jak tego wieczoru! I służy naszemu zdrowiu, zwłaszcza zimą, gdy w naszym menu nie ma zbyt wiele świeżych warzyw i owoców...

  • W kolejnym odcinku naszego serialu Dominika Wójciak zaprezentuje wam, w jaki sposób przygotować idealny, świąteczny barszcz. Barszcz czerwony na INTERIA.TV. Składniki na ok. 4 l barszczu: 3 kg podłużnych buraków 1 korzeń selera 3 marchewki 3 korzenie pietruszki 3 cebule 3 kwaśne jabłka (np. szara reneta) 5 suszonych prawdziwków 4 - 6 wędzonych węgierek 4 - 5 ząbków czosnku 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 liski laurowe 0,5 l zakwasu z buraków 1 łyżeczka...

  • Anna Starmach: Byłam dość specyficznym dzieckiem

    Anna Starmach przyznaje, że była specyficznym dzieckiem. "Już jako dwulatka lubiłam ogórki kiszone. Nie lubiłam za to chipsów" - mówi jurorka "Masterchefa". Starmach długo nie mogła przekonać się do barszczu czerwonego. "Od kilku lat go lubię" - dodaje.

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podamy wam przepis na najlepszy i najzdrowszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem...

  • Solistka w duecie

    Twój STYL: Jak chcecie spędzić z mężem wasze pierwsze wspólne święta? Małgorzata Kożuchowska: To nie będą pierwsze wspólne święta. Choć na pewno fakt, że staliśmy się mężem i żoną, ma znaczenie. Jesteśmy rodziną. Cały grudzień to dla mnie wyjątkowy czas. Najpierw jest adwent, okres oczekiwania, wyciszenia, refleksji. Zadaję sobie pytania, jak minął rok, czy czegoś po drodze nie przeoczyłam...

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem tradycji...

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Na co dzień rzadko zastanawiamy się nad tym, jak daleko odeszliśmy od dawnych, staropolskich zwyczajów i tradycji, także kulinarnych. Ich echa odnaleźć można wciąż w okresach okołoświątecznych, kiedy – szczególnie na wsi – niektóre z nich w pewnej formie znów ożywają. Fot. Fotolia.com Choć polski tradycyjny stół wigilijny czy świąteczny wciąż ma wiele elementów wspólnych ze staropolskim świętowaniem, to jednak znacznie zmienił się na przestrzeni ostatniego wieku. Jakie potrawy rządziły w...