• Informacje na temat:

    jak jeść bakłażana

Przepisy na temat: jak jeść bakłażana
  • O czym warto wiedzieć, jedząc wieprzowinę

    Według stereotypu wieprzowina to zabójca dla naszych żył, serca i figury. Jeśli jednak będziemy jeść mięso z umiarem, kanapka z szynką nie tylko nam nie zaszkodzi, ale będzie miała pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

  • Jest wiele przysmaków, które można jeść pod koniec miesiąca bez obaw, że "pojadą nam" po portfelu.

  • Kuskus: Czym naprawdę jest?

    ...wrzątkiem i pozostawić na kilka minut pod przykryciem - w ten sposób jest gotowy do spożycia. Jak go jeść? Niewiele ma wspólnego z tradycyjnie przygotowywanym, który wymagał gotowania na(...)Czym on w ogóle jest? Określenia "kuskus" używa się zarówno w odniesieniu do drobnych kuleczek będących wyrobem z pszenicy durum, jak i do przygotowanego z ich udziałem gotowego dania. W tradycji...

  • Sezon dyniowy w pełni. Nie dość, że dynia jest pyszna to na dodatek ma wiele cudownych właściwości.

  • Szyfr złamany

    ...jak polskie pierogi. Najczęściej nadziewane są resztkami mięs lub serem ricotta, choć coraz częściej można spotkać agnolotti z nadzieniem z owoców morza. Nazwa "agnolotti" oznacza "kapelusz księdza(...) i kręci korbą działającą trochę jak maszynka do mięsa. W zależności od użytej wkładki otrzymuje się grubszy lub cieńszy makaron. Jeśli w którymś domu nie było bigolaro, wypożyczano go od sąsiadów...

  • Zabieram Was do Gruzji, kraju przepięknych krajobrazów, cudownych niezwykle starych zabytków i wspaniałych smaków. Kuchnia gruzińska jest jeszcze na tyle egzotyczna w naszym kraju, że pobudza zmysły i wyobraźnię. Jest bardzo specyficzna i charakterystyczna, ale jednocześnie widać w niej wpływy innych tradycji kulinarnych z Europy, jak i Azji Zachodniej. Nazwa dzisiejszej potrawy brzmi bardzo melodyjnie, coś w rodzaju ''badridżani kizilala'' czyli kawior z bakłażana. A chodzi o bardzo różne...

  • Szybkie, niskokaloryczne, pomaga "posprzątać" lodówkę. ;P

  • Zrazy mogą być nie tylko mięsne, warzywa też doskonale się sprawdzają :)

  • roladki z bakłażana, faszerowanego mięsem mielonym z mozzarellą, przyprawione miętą i cynamonem, zapiekane w sosie pomidorowym. podane z sosem pomidorowym. Smaczne na ciepło jak i na zimno…

  • Pyszna i zdrowa pasta śniadaniowa. Doskonale sprawdzi się na kanapki, ale różnie do pochrupania z marchewką czy ogórkiem

Artykuły na temat: jak jeść bakłażana
  • Co należy jeść, gdy ma się cukrzycę

    Ważne są ryby i chude mięsa, jak drób czy cielęcina. Postaw na odtłuszczony nabiał, najlepiej twarogi, kefiry i jogurty naturalne. Owoce wybieraj jak najmniej słodkie. Pij minimum dwa litry wody(...) z kurczaka, papryki, cukinii, bakłażana, pieczarek, pomidorów, pieczywo razowe, herbata owocowa. Zobacz także:

  • Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo – bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...

  • Dlaczego warto jeść paprykę?

    Bez względu na kolor jest bezcenna dla zdrowia. Jest też witaminową rekordzistką. Zobacz, jakie są zalety jedzenia papryki.

  • Bakłażan to wyjątkowe warzywo, które ma piękny kolor, wyjątkowy smak,a do tego jest bardzo zdrowe. Jeśli do tej pory bakłażany nie gościł zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF/Picsel Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...

  • „Wszystkie smaki i kolory papryki, cukinii i bakłażana”. Polskie warzywa z południa Mazowsza

    .... Na koniec zostawiliśmy najlepsze - jak jeść paprykę? To warzywo, które może być spożywane na surowo, gotowane i w formie pieczonej, dobrze sprawdza się także w postaci grillowanej. Jej(...) podawać na ciepło lepsza będzie krótka obróbka termiczna, by oszczędzić jak najwięcej cennych witamin i składników mineralnych. Tegoroczna kampania "Wszystkie smaki i kolory papryki, cukinii...

  • Zrzeszenie Producentów Papryki RP kolejny raz promuje w Polsce warzywa z południa Mazowsza. W tym roku, obok papryki, pojawiły się również cukinia i bakłażan. Te pyszne, bogate w witaminy i składniki odżywcze warzywa na stałe zagościły na stołach Polaków i z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Papryka - słodka, ostra, czerwona, zielona, a może żółta. Warzywo, które z pewnością wielokrotnie gościło na Waszych stołach. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co tak naprawdę...

  • Co jeść, by dostarczać dużo błonnika?

    Bogatym źródłem błonnika są warzywa, owoce oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Powinny one jak najczęściej gościć na naszych stołach.

  • Jeśli do tej pory bakłażany nie gościły zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF/Picsel Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym samym przed nowotworami. Co więcej, to właśnie one sprawiają, że nasz organizm lepiej przyswaja...

  • Jesień, chce się jeść!

    Równanie jest proste: temperatura spada, więc apetyt rośnie. Słońca coraz mniej? Częściej masz ochotę na coś słodkiego. To dlatego, gdy lato zmienia się w jesień, często przybywa nam kilogramów. I potrzebna jest zmiana menu. Andrzej Bryk, szef kuchni w hotelu DoubleTree w Warszawie, powiedział nam, co jeść, by zaspokoić głód i nie przytyć.

  • Bakłażan to wyjątkowe warzywo, które ma piękny kolor, pyszny smak, jest afrodyzjakiem, odchudza i do tego jest zdrowe. Zobaczcie, jaki jest jego sekret! Fot. 123RF.COM/PICSEL Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo - bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Antocyjany, czyli tajemnice koloru Bakłażany są bogate w antocyjany, czyli barwnikom roślinnym, którym warzywa te...

Wideo na temat: jak jeść bakłażana
  • Krem z marchewki i naleśniki z kimchi, czyli wegańska kuchnia Michała Gniłki

    Michał Gniłka, znany również jako Mickey Rotten, lubi podróżować, jeść i gotować. W kuchni "Dzień Dobry TVN" ten wegański kucharz przygotował swoje ulubione dania z bezmięsnej diety. Na stole pojawiły się takie pyszne potrawy, jak: krem z marchewki, naleśniki z kimchi oraz muffiny z bakłażanem i twarożkiem z nerkowców. Źródło: Dzień Dobry TVN Dostawca: x-news

  • Warzywa zmniejszają szkodliwy wpływ dymu z grilla

    stale gościć na piknikowym stole, ponieważ zawarte w nich antyoksydanty sprawiają, że grillowane mięso jest dla organizmu mniej szkodliwe. Na grillu można z powodzeniem piec takie owoce jak banany czy(...) liściastych. Należy także przykładać wagę do tego co grillujemy. – Najczęściej na grillu pieczemy tłuste mięsa, takie jak karkówka, boczek, czy żeberka. Niestety, są to produkty, które zawierają duże ilości