• Informacje na temat:

    jak gotuje sie botwinkę

Przepisy na temat: jak gotuje sie botwinkę
  • Na zdrowie i dla ochłody, czyli chłodnik z wędzonym łososiem

    Gdy termometry za oknem rozgrzane są do czerwoności, mniej mamy apetytu na ciepłe posiłki. Chcącym się ochłodzić i posilić Tadeusz Barowicz poleca chłodnik z wędzonym łososiem. W końcu ryby są bardzo zdrowe!

  • Smaki Litwy

    Bogactwo kuchni litewskiej, aromaty i smaki nie pozwalają jej się oprzeć. Zdrowa, bo oparta na prostych produktach kuchnia, bywa jednocześnie niestety kaloryczna, niemniej zwolennicy diety też znajdą coś dla siebie.

  • ABC letniej diety

    Wakacje to czas przygody. Także tej kulinarnej. Podpowiadamy, jak w okresie lata układać menu brzdąca, by dopisywało mu zdrowie i apetyt.

  • Letnie, kulinarne inspiracje

    ..., autorka bloga "Nasza kasza", Justyna Ratajczak, prowadząca bloga "Tysia gotuje", a także Anna Kosterna-Kaczmarek, która dzieli się swoimi pomysłami na blogu "Czosnek w pomidorach". W ramach podjętych(...) wzrostem stężenia cukru we krwi. - Nie wiecie jak zachęcić dzieci do jedzenia kaszy? Gotujcie z nimi, "kolorujcie" potrawy  i od najmłodszych lat umożliwiajcie pociechom próbowanie wszystkiego, co...

  • Wegetariańskie dolce vita bez glutenu!

    ...- pisze w krótkim wstępie autorka. - "Zieleninę bez glutenu" przygotowałam z myślą nie tylko o tych, którzy całkowicie wykluczyli go z diety, ale także o osobach takich jak ja, unikających glutenu(...). Magdalena Cielenga-Wiaterek stara się używać jak najwięcej produktów lokalnych i sezonowych, pełnoziarnistych, dużo roślin strączkowych (cenne źródło białka), a jak najmniej cukru; całkiem proste...

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    ...-ogórek -4 garście kiełków zielonej fasolki mung -ok. 2 łyżek sosu sojowego -łyżka oleju -sól i pieprz Jak przygotować? - Paprykę umyj, usuń nasiona, a miąższ pokrój w wąskie słupki. Lekko podduś(...) -6 łyżek octu winnego -po łyżeczce grubej soli, pieprzu, musztardy -łyżka miodu -olej -pęczek koperku -50 dag fileta z łososia -30 dag pomid. koktajl. -10 dag liści młodego szpinaku Jak przygotować...

  • Cała prawda o warzywach i owocach

    ...szkodliwe środki chemiczne i zanieczyszczenia. Warzywa zawsze są zdrowe, więc to, jak je przygotowujemy, nie ma znaczenia. NIE Sposób przyrządzania jarzyn wpływa nie tylko na ich smak, ale także na ich...

  • Młode jarzynki

    ...się magazynowały w jadalnych częściach roślin, w postaci skrobi. To oznacza, że młode warzywa są mniej kaloryczne od tych samych, zbieranych jesienią. Niestety nie nadają się do dłuższego(...) są czasem drobne jak orzechy. Za to nie trzeba ich obierać, wystarczy namoczyć w zimnej wodzie z solą i dokładnie wyszorować skórkę. Po ugotowaniu ich łupina jest tak delikatna i smaczna, że nawet...

  • Pomysły na letnie obiadki

    W upały zwykle chętnie jadamy potrawy delikatne w smaku i lekkostrawne. Dzieci mają podobne preferencje, dlatego latem najlepiej serwować im dania jak najlżejsze. Jednocześnie warto maksymalnie(...) drobiowego, małej cebuli, 2 ugotowanych marchewek, pietruszki, pomidora bez skórki. Warzywa pokrój w drobną kostkę. Posiekaną cebulę zeszklij na patelni. Namocz ćwiartkę czerstwej bułki w wodzie...

Artykuły na temat: jak gotuje sie botwinkę
  • Botwinka, moje marzenie

    I jeżeli komuś przez zimowe i wiosenne miesiące marzyło się carpaccio z buraka (ugotować na parze, obrać, pokroić na cieniusieńkie plasterki i skropić kremem z balsamico - mmm, pychota!), to właśnie teraz ma szanse, by zrealizować swoje najdziksze fantazje!  Botwinka jest doskonałością, dowodem na istnienie Boga, może być jedzona w sałatce, albo w zupie, jak kto lubi. W tradycyjnej kuchni...

  • Latem najchętniej sięgamy po warzywa sezonowe. Są nie tylko pyszne i łatwo dostępne, ale także bardzo „na czasie”. Jednym z nich jest botwinka, która nadaje potrawom niepowtarzalny kolor i smak. Botwina sprawdzi się zarówno, jako podstawowy składnik dania głównego, jak i pyszny dodatek do innych potraw. Warto włączyć to pyszne warzywo w nasz jadłospis, najlepiej w połączeniu z produktami WINIARY!

  • Policzki wołowe z piure z fasoli Piękny Jaś i duszoną botwinką

    .... Jeśli używasz suszonej fasoli, namocz ją wcześniej w wodzie, najlepiej przez noc. Botwinkę posiekaj i duś na maśle przez 3-4 minuty, dopraw solą i pieprzem. Policzki podawaj w sosie, w którym się(...) fasolowe piure zyskało największe uznanie. Chętnie podaję je do wołowego steku, kaczki albo - tak jak poniżej - z wyśmienitymi, długo duszonymi policzkami wołowymi. Składniki: 2 policzki wołowe...

  • Jak zadbać o zdrowe kości?

    Zrzeszotnienie kości, czyli osteoporoza, to jedno z najczęstszych schorzeń układu kostnego. Ryzyko zapadnięcia na nie rośnie wraz ze spadkiem produkcji hormonów płciowych - u kobiet w okresie(...), mleko, ziarna, migdały, siemię lniane, orzechy, morele i brokuły oraz tłuste ryby, żółtka jaj, wątróbkę. Ruch jest niezbędny, by odżywić kości. Wystarczy pływanie, nordic walking czy szybki spacer...

  • Kolka - jak jej uniknąć

    ...to rezygnację lub jak najrzadsze sięganie po śmietanę (można zastąpić ją jogurtem lub odtłuszczonym mlekiem skondensowanym), smalec, wieprzowinę, baraninę, drób ze skórą, żółte sery, pełnotłusty(...), galaretki, kisiele czy biszkopty. Smażenie zastąpić gotowaniem (także na parze), duszeniem, pieczeniem (najlepiej w folii). Tłuszcz ze smażenia jest bardzo ciężkostrawny i wywołuje silne skurcze pęcherzyka...

  • Kolka - jak jej uniknąć?

    ...to rezygnację lub jak najrzadsze sięganie po śmietanę (można zastąpić ją jogurtem lub odtłuszczonym mlekiem skondensowanym), smalec, wieprzowinę, baraninę, drób ze skórą, żółte sery, pełnotłusty nabiał(...), galaretki, kisiele czy biszkopty.  Smażenie zastąpić gotowaniem (także na parze), duszeniem, pieczeniem (najlepiej w folii). Tłuszcz ze smażenia jest bardzo ciężkostrawny i wywołuje silne skurcze pęcherzyka...

  • Jak zaoszczędzić na jedzeniu

    Nie musisz rezygnować z jakości ani z tego, co lubisz. Wystarczy, że dobrze wykorzystasz swoje zakupy i nie będziesz ich marnować.

  • Cała prawda o dobrym gotowaniu dla dziecka

    ...). Oliwą czy olejem, np. rzepakowym skrapiaj też pomidory, sałatę i paprykę;  jeśli ugotujesz szpinak, szczawiową czy botwinkę, pamiętaj, by do potrawy dodać mleko lub śmietanę. Dzięki temu znajdujący(...)Jeśli zapytasz trzy bliskie osoby, jak przygotować pierwszą zupkę, zapewne udzielą ci trzech różnych wskazówek. Nic dziwnego, bo na temat przyrządzania dań dla brzdąców krąży wiele obiegowych opinii...

  • Cała prawda o dobrym gotowaniu dla  dziecka

    ...). Oliwą czy olejem, np. rzepakowym skrapiaj też pomidory, sałatę i paprykę; • jeśli ugotujesz szpinak, szczawiową czy botwinkę, pamiętaj, by do potrawy dodać mleko lub śmietanę. Dzięki temu(...)Jeśli zapytasz trzy bliskie osoby, jak przygotować pierwszą zupkę, zapewne udzielą ci trzech różnych wskazówek. Nic dziwnego, bo na temat przyrządzania dań dla brzdąców krąży wiele obiegowych opinii...

  • Schłodź się po litewsku!

    .... Warto w tym czasie wykorzystywać bogactwo świeżych owoców i warzyw oraz porzucić zimowe nawyki żywieniowe. Nasz organizm wręcz dopomina się o inne dania. Proste, lekkie i najlepiej schłodzone. Tak(...) znalazła swoje miejsce także w Panu Tadeuszu: Podano w kolei wódkę, zaczem wszyscy siedli i chołodziec litewski milczkiem żwawo jedli . Swoją popularnością cieszy się nie tylko w Polsce i na...