• Informacje na temat:

    jak gotować warzywa

Przepisy na temat: jak gotować warzywa
  • Jak gotować warzywa na sałatkę jarzynową?

    Gotowane warzywa zawsze mają mniej witamin i minerałów niż surowe. Ale możemy zadbać, by straciły ich jak najmniej.

  • Planowanie gotowania – jak nie spędzać więcej niż 30 minut na gotowaniu obiadu?

    ...dokonać? Sprzęt kuchenny Malakser, blender i dobrej jakości noże stanowią absolutne must have przyspieszające proces krojenia. Jeśli chcemy gotować w tempie błyskawicznym, warto zainwestować(...) przeznaczyć na zmywanie. Mrożonki Kolejnym sprzętem, który pomoże nam szybciej przyrządzać posiłki, jest pojemna zamrażarka. Warto poświęcić kilka godzin w sezonie, by przygotować warzywa i owoce...

  • Marchew: Warzywo uniwersalne

    Tegoroczna aura ma bardzo niekorzystny wpływ na plony i niewykluczone, że nawet marchew stanie się dobrem luksusowym. Jak dotąd należała do jednych z tańszych warzyw, a w wielu polskich domach, podobnie jak pietruszka, sprowadzona jest jedynie do roli dodatku do niedzielnego rosołu, ewentualnie traktowana jako główny składnik surówki. A przecież jest tyle okazji i sposobów, by serwować marchew...

  • Gotuj w chłodne wieczory!

    Jesienno-zimowa aura mało kogo zachęca do wychodzenia z domu. Wolimy spędzać czas pod kocem, pijąc gorącą herbatę i oglądając ulubione seriale. Jak przetrwać do wiosny?

  • Tajemnica gotowania warzyw

    Intensywnie zielone brokuły czy brukselka, mocno pomarańczowa marchewka, żywo czerwone pomidory... Jak gotować warzywa, żeby zachowały piękny, żywy kolor.

  • Warzywa dla malucha

    Jak przyrządzać warzywa dla dziecka, żeby nie traciły cennych witamin?

  • B jak burak. Warzywo z masą składników odżywczych!

    W okresie zimowym szczególnie powinniśmy stawiać na pokarmy bogate w składniki odżywcze. A doskonale w tym wypadku sprawdzą się buraki – warzywa, w których znajdują się m.in. wspomagające odporność antycyjany. ​Warto również pamiętać o niezwykłych walorach smakowych oraz o mnogości możliwości wykorzystania ich w przeróżnych daniach. Dokładnie 24 listopada obchodzimy Dzień Buraka. Tego dnia warto...

  • Warzywo prawie doskonałe

    ...miesiąca życia. Jak prawidłowo gotować fasolkę? Fasolka doskonale sprawdza się, jako osobne danie. Wrzucamy ją do gotującej się już wody, aby zachowała większość swoich soków. W zależności od tego czy(...) witaminę B6 i żelazo. W połączeniu z kwasem foliowym otrzymujemy trio niezbędne w diecie osób cierpiących na niedokrwistość. By nie tracić zawartego w fasolce żelaza, warto ją gotować na parze lub piec...

  • Risotto z warzywami

    Zdradzamy, jak przygotować idealne, zdrowe risotto. Wybierz ulubione warzywa sezonowe i ciesz się pysznym obiadem!

  • Pasztet z warzyw po bulionie

    Kuchnia zero waste uczy nas wykorzystywania produktów bez ich marnowania. Nawet obierki czy warzywa z rosołu mogą stać się cennym produktem. Jagna Niedzielska proponuje pasztet z warzyw z rosołu. Czy przekonają się do niego przeciwnicy rozgotowanej marchewki?

Artykuły na temat: jak gotować warzywa
  • Jarmuż – król zimowych warzyw

    Zielone liście jarmużu możemy przygotować i podać na wiele sposobów. Ich smak jest dyskusyjny, ale wartości odżywcze nie pozostawiają złudzeń. To warzywo zdecydowanie warto włączyć do jadłospisu.

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Aby w pełni docenić smak tego wiosennego przysmaku, warto wiedzieć, w jaki sposób je prawidłowo przyrządzić. Fot. 123RF/Picsel O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem, wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie, pośród których uchodziły one wśród nich za wyjątkowy przysmak. Jednak na to aż warzywo to zostanie docenione w innych częściach Europy, musieliśmy poczekać kilka wieków. Pierwsza wzmianka o...

  • Jak gotować zdrowiej i mniej kalorycznie?

    ...warzywa tracą blisko 70 proc. składników mineralnych, w tym większość witamin i flawonoidów, a na parze - tylko 30 proc. Jeśli jednak wolisz gotować w sposób tradycyjny, wrzucaj produkty  do wrzątku(...) o połowę mniej energii niż płyta elektryczna. Wolnowara - gotuje wolno (dania mięsne: 7-8 godz., warzywne: 2-3 godz.). Można gotować wszystko, co nie wymaga mieszania. Nie trzeba stać przy kuchni, gdy...

  • Na przełomie wiosny i lata na naszych stołach zaczyna królować bób. To pyszne warzywo możemy wykorzystać na wiele sposobów. Jednak, aby w pełni ciszyć się jego smakiem, warto wiedzieć, w jaki sposób go przygotować. Fot. 123RF/Picsel Ile kosztuje bób? O tej porze roku pół Polski zadaje sobie to pytanie, skrzętnie porównując ceny na straganach i w sklepach spożywczych. Niestety, wiele wskazuje na to, że w tym roku przyjdzie nam zapłacić za niego więcej niż zwykle. W poprzednich latach, w...

  • Jak gotować dobre zupy

    Zupę przykrywaj pokrywką dopiero wtedy, gdy się zagotuje. Nie rób tego wcześniej, ponieważ warzywa tracą walory smakowe. Zupy bez ziemniaków solimy pod koniec gotowania, tak by warzywa nie chłonęły(...), przelać do plastikowych pojemniczków i zamrozić. W ten sposób uzyskasz naturalne kostki rosołowe. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie klasycznej zupy, zagotuj obrane warzywa w całości, dopraw...

  • Nowa książka z entuzjastycznie przyjętej serii dla kulinarnych debiutantów. Raj dla podniebienia wegetarianów i osób na diecie. Smakowite spotkanie przy stole pełnym kolorowych, zdrowych, niskokalorycznych dań z warzywami w roli głównej. Są tu sałatki, przystawki, surówki, zupy i dania jednogarnkowe. Nie zabrakło też potraw z patelni, nadziewanych i z piekarnika. Dowiesz się wszystkiego o zakupie, duszeniu, blanszowaniu, parowaniu, smażeniu, zapiekaniu i grillowaniu warzyw. Specjalna tabela...

  • Zdrowe gotowanie dla twojego dziecka

    ...w brokułach, kalafiorze czy fasolce. Dlatego warzywa te najlepiej gotować krótko na parze. Mięso lepiej piec lub dusić zamiast smażyć w tłuszczu Podczas smażenia produkty wchłaniają dużą(...)Starasz się kupować dla dziecka produkty świeże i najlepszej jakości, w sprawdzonych miejscach. Ale czy wiesz, że duże znaczenie ma też sposób, w jaki je przyrządzasz? Niewłaściwe gotowanie może...

  • Na rynku alkoholowym, mamy dostęp do szerokiej gamy trunków. Najczęstszym wyborem, którego dokonujemy w sklepie, są wina. Preferujemy je ze względu na szerokie zastosowanie – można je pić do obiadu lub kolacji, bez okazji jako deser, ewentualnie używać jako składnik do gotowania. Fot. 123RF/Picsel Gotowanie z alkoholem, choć może wydawać się trudne, wcale takie nie jest. Najlepiej zaopatrzyć się w taki napój, który lubimy - czerwone, półwytrawne wino, biały, słodki Muskat a może po prostu...

  • Dlaczego warto jeść warzywa kapustne

    Według dietetyków 3/4 codziennej diety powinny stanowić warzywa, w tym warzywa kapustne, także brokuły i kalafior. Są one bogate w błonnik, witaminy (C, E, K, z grupy B, beta-karoten) i składniki(...). Warzywa kapustne zalicza się do grupy warzyw wolotwórczych - zaburzają przyswajanie jodu z posiłków. Spożywanie ich w dużych ilościach może dawać objawy niedoczynności tarczycy. Kalafior Zaleca się tym...

  • Mogłoby się wydawać, że przygotowanie makaronu nie powinno nikomu sprawić najmniejszego problemu. Tymczasem okazuje się, że w trakcie tej prostej czynności możemy popełnić sporo błędów. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

Zdjęcia na temat: jak gotować warzywa
Wideo na temat: jak gotować warzywa
  • Zmysłowe smaki: Jak gotować bób?

    Sezon na bób trwa dość krótko. Na szczęście to pyszne i zdrowe warzywo można mrozić i spożywać przez cały rok. W dzisiejszym odcinku podpowiadamy, jak gotować i z czym podawać bób. Jak ugotować bób? – dokładne wskazówki znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Zmysłowe smaki: Jak gotować bób?

    Sezon na bób trwa dość krótko. Na szczęście to pyszne i zdrowe warzywo można mrozić i spożywać przez cały rok. W dzisiejszym odcinku podpowiadamy, jak gotować i z czym podawać bób. Jak ugotować bób? – dokładne wskazówki znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Zmysłowe Smaki: Jak gotować brokuły?

    Brokuły nie bez powodu są nazywane królem warzyw. Ich dobroczynny wpływ na nasze zdrowie jest nie do przecenienia. Chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi. Zobacz, jak łatwo gotować brokuły, by zachowały wszystkie własności odżywcze. Więcej kulinarnych porad znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub