• Informacje na temat:

    jak gotować rybę pange

Przepisy na temat: jak gotować rybę pange
  • Przysmaki z ryb

    Łosoś czy sola powinny trafiać na talerzyk dziecka regularnie. Podpowiadamy, jak je przyrządzić, by smyk zajadał je z apetytem.

  • Jak ugotować ryż, by nie był za twardy, nie sklejał się? Tajemnica tkwi w ilości wody, temperaturze i przykryciu.

  • Ryby pod lupą. Łowimy najlepsze okazy dla twojego malucha!

    ...jej świeżość! Musisz pamiętać jeszcze o jednym - by jak najszybciej przygotować świeżą rybę. Przy wyborze ryby zwróć także uwagę na jej pochodzenie. Do delikatnego rybiego mięsa łatwo przenikają(...), magnezu, wapnia, żelaza, a także mikroelementów: cynku, miedzi, manganu i jodu. Którą rybę wybrać? W diecie dziecka mogą pojawić się zarówno ryby słodkowodne, jak i morskie. Te pierwsze są bardziej...

  • Gotowane jajka goszczą na rodzinnym stole przez cały rok ale w Wielkanoc są na honorowym miejscu. Nie możemy w tym dniu na świątecznym stole postawić jajka z pękniętą skorupką, przez którą wypłynęło białko. Oto kilka "babcinych" sposobów by uchronić się przed taką wpadką.

  • Czy kobiety w ciąży i dzieci powinny jeść ryby?!

    Mam nadzieję, że zainteresowałam was tytułem, a przy okazji wywołałam nutkę oburzenia No bo jak to? Przecież ryby są zdrowe! Przecież sama nie raz pisałam o tym, jak bardzo są ważne w diecie ciężarnej! Wszyscy w kółko powtarzają nam, że nie ma nic lepszego niż ryby....

  • Smaczny pomysł na "Jak gotować warzywa by nie traciły witamin"

  • Prawdy i mity: ryby i owoce morza

    Jedzenie ryb dobrze wpływa na cerę - prawda Dieta bogata w ryby i owoce morza dobrze wpływa na cerę. Ryby, szczególnie takie jak śledź, makrela czy łosoś, dostarczają dużo witaminy A i E, które(...) do wyprysków, trądziku i innych niedoskonałości powinny oprócz ryb jeść jak najwięcej małży i ostryg. Zawierają one cynk, który pomaga ustabilizować pracę gruczołów łojowych. Ryby mrożone są mniej...

  • Wypróbowany przepis na "Panga w cieście naleśnikowym"

  • Dlaczego warto jeść ryby?

    ...w kawałkach, nierozdrobnione. Najlepiej w pomidorach lub sosie własnym. Nie w oleju, bo jest słabej jakości. Ponadto ryby w oleju są bardziej kaloryczne, o czym pamiętać powinny zwłaszcza osoby(...). Czy wędzone są zdrowe? Zdaniem dietetyków wędzoną rybę warto jeść, ale nie częściej niż raz w tygodniu. Dlaczego tak rzadko? Po pierwsze i najważniejsze, w procesie wędzenia ryb tworzą się...

  • danie dla amatorów czosnku - zdrowe i pyszne

Artykuły na temat: jak gotować rybę pange
  • Jak przygotować święta bez chemii

    Julita Bator - autorka książek o zdrowym gotowaniu podpowiada, jak przygotować święta bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników, żeby zachować tradycyjny smak wigilijnej kolacji.

  • Na rynku alkoholowym, mamy dostęp do szerokiej gamy trunków. Najczęstszym wyborem, którego dokonujemy w sklepie, są wina. Preferujemy je ze względu na szerokie zastosowanie – można je pić do obiadu lub kolacji, bez okazji jako deser, ewentualnie używać jako składnik do gotowania. Fot. 123RF/Picsel Gotowanie z alkoholem, choć może wydawać się trudne, wcale takie nie jest. Najlepiej zaopatrzyć się w taki napój, który lubimy - czerwone, półwytrawne wino, biały, słodki Muskat a może po prostu...

  • Jakie ryby są najzdrowsze. Jak rozpoznać świeżą

    ...przemiany materii. Czy można jeść je codziennie? Najwięcej kwasów omega-3 zawierają tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, śledź, makrela, tuńczyk. Problem w tym, że właśnie one są najbardziej skażone(...) wykazały żadnych zagrożeń, a producenci obiecują, że wkrótce panga będzie miała wszystkie możliwe certyfikaty jakości. Minusy: panga zawiera znacznie mniej kwasów omega-3 niż ryby morskie. Nie daj...

  • Boże Narodzenie to czas, kiedy zjadamy zdecydowanie najwięcej ryb. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakie ryby serwujemy bliskim, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Ta wiedza z pewnością przyda wam się nie tylko w święta. Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co...

  • Kto nie musi pościć?

    Przedszkolne menu w dzisiejszych czasach nie oznacza już pozbawionej określonego smaku brei z warzyw i znienawidzonej owsianki (chociaż ta ostatnia czasem się pojawia). Jednak jeden punkt w jadłospisie nie zmienia się od lat. Chodzi o obowiązkową rybę serwowaną w piątki.

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Aby w pełni docenić smak tego wiosennego przysmaku, warto wiedzieć, w jaki sposób je prawidłowo przyrządzić. Fot. 123RF/Picsel O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem, wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie, pośród których uchodziły one wśród nich za wyjątkowy przysmak. Jednak na to aż warzywo to zostanie docenione w innych częściach Europy, musieliśmy poczekać kilka wieków. Pierwsza wzmianka o...

  • Ryby mają głos

    Kucharze zachwalają ich zdrowotne właściwości. Ale ryba rybie nierówna. Które najlepiej jeść? Specjaliści nie są zgodni: dietetycy mówią jedno, ekolodzy drugie. Sprzeczne zalecenia ekspertów sprawiają, że łatwo się pogubić. Jak wyplątać się z tej sieci? Oto nasz przewodnik, dzięki któremu dowiesz się, co lepsze: szprotka czy płotka.

  • Na przełomie wiosny i lata na naszych stołach zaczyna królować bób. To pyszne warzywo możemy wykorzystać na wiele sposobów. Jednak, aby w pełni ciszyć się jego smakiem, warto wiedzieć, w jaki sposób go przygotować. Fot. 123RF/Picsel Ile kosztuje bób? O tej porze roku pół Polski zadaje sobie to pytanie, skrzętnie porównując ceny na straganach i w sklepach spożywczych. Niestety, wiele wskazuje na to, że w tym roku przyjdzie nam zapłacić za niego więcej niż zwykle. W poprzednich latach, w...

  • Przedszkolaki poszczą w piątki, choć nie muszą

    Przedszkolne menu w dzisiejszych czasach nie musi już oznaczać pozbawionej określonego smaku brei z warzyw i znienawidzonej owsianki (chociaż ta ostatnia czasem się pojawia). Jednak jeden punkt w jadłospisie nie zmienił się od lat. Chodzi o obowiązkową rybę serwowaną w piątki.

  • Mogłoby się wydawać, że przygotowanie makaronu nie powinno nikomu sprawić najmniejszego problemu. Tymczasem okazuje się, że w trakcie tej prostej czynności możemy popełnić sporo błędów. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...