• Informacje na temat:

    jak gotować rabarbar

Przepisy na temat: jak gotować rabarbar
  • Placki i tarty z rabarbarem

    ...i rozłóż na nim rabarbar. Piecz 40 minut.  4. Białka ubij na sztywno, dosypując cukier. Wysuń z piekarnika blachę z ciastem. Wyłóż na nie pianę i wygładź wierzch (zrób to jak najszybciej, by ciasto nie(...) minut. Piecz ok. 10 minut w temp. 185 st.  2. Przygotuj nadzienie: rabarbar oczyść, umyj, pokrój w plasterki. Rozgrzej masło z miodem, gdy się stopią, wsyp rabarbar (2 łyżki odłóż). Duś, aż zrobi się...

  • Jak ugotować ryż, by nie był za twardy, nie sklejał się? Tajemnica tkwi w ilości wody, temperaturze i przykryciu.

  • Rabarbar - czy można go pokochać?

    Rabarbar, choć zwyczajowo postrzegany jest jako owoc, tak naprawdę jest warzywem. Uwielbiany przez smakoszy za swój kwaśny smak, ale też ceniony za właściwości zdrowotne.

  • W zasadzie miała powstać lemoniada, jednak jak to my, chcieliśmy coś gęstszego. Tak właśnie powstał pomysł na zblendowanie łodyg. Wyszedł bardzo treściwy, słodki napój. Schłodzony smakuje wybornie.

  • Ziemniaczane krążki z rabarbarem

    Możesz upiec ich od razu większą ilość. Bo dzięki kilku prostym dodatkom twoje ciastka będą równie dobrze smakowały zaraz po upieczeniu, jak i jeszcze przez kilka kolejnych dni.

  • Gotowane jajka goszczą na rodzinnym stole przez cały rok ale w Wielkanoc są na honorowym miejscu. Nie możemy w tym dniu na świątecznym stole postawić jajka z pękniętą skorupką, przez którą wypłynęło białko. Oto kilka "babcinych" sposobów by uchronić się przed taką wpadką.

  • Sekrety babci: sposoby na udane racuchy

    ..., będzie pysznie, jak… u babci!

  • Smaczny pomysł na "Jak gotować warzywa by nie traciły witamin"

  • Wegetariańskie dolce vita bez glutenu!

    ...- pisze w krótkim wstępie autorka. - "Zieleninę bez glutenu" przygotowałam z myślą nie tylko o tych, którzy całkowicie wykluczyli go z diety, ale także o osobach takich jak ja, unikających glutenu(...). Magdalena Cielenga-Wiaterek stara się używać jak najwięcej produktów lokalnych i sezonowych, pełnoziarnistych, dużo roślin strączkowych (cenne źródło białka), a jak najmniej cukru; całkiem proste...

  • Coś na upalne dni - dobrze schłodzone gasi pragnienie

Artykuły na temat: jak gotować rabarbar
  • Rabarbar

    ...pozostałą mąką. Ciasto rozwałkuj na jak najcieńszy prostokąt. Posmaruj połową roztopionego masła i posyp bułką tartą. Rozłóż rabarbarowo-jabłkowe nadzienie i pomagając sobie ściereczką zwiń ciasto w rulon(...)Minitarty Składniki na ok. 8 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 4 łodygi rabarbaru, 350 ml + 1 łyżka mleka, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 3 łyżki cukru, 1 łyżka masła, 1 żółtko...

  • Smak dzieciństwa, ciepłych dni i wypadów do babci na wieś. Kompot z rabarbaru, ciasto z rabarbarem, słodkie, lekko kwaskowe, orzeźwiające... Sposobów na jego wykorzystanie jest mnóstwo. Fot. 123RF/Picsel Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej niż ciasto z rabarbarem popite chłodnym kompotem...

  • Jak obrać rabarbar. Instrukcja krok po kroku

    Zanim ugotujecie z niego kompot lub dodacie go do ciasta, rabarbar należy obrać.

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej niż ciasto z...

  • Jak zadbać o zdrowe kości?

    ...składników odżywczych i osłabienia kości. Ogranicz spożycie szpinaku, szczawiu, rabarbaru, botwinki, herbaty, kawy, kwaśnego wina. Utrudniają wchłanianie wapnia Najpoważniejszym skutkiem osteoporozy...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej, niż ciasto...

  • Włosy. Jak zatuszować odrosty

    ...płukanką z wody i soku z cytryny, w proporcji pół na pół. Jeszcze lepszy efekt uzyskasz, stosując wywar z rabarbaru. Pokrojony w kostkę zalej wodą i gotuj ok. 30 minut. Ważna stylizacja Mocno...

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Aby w pełni docenić smak tego wiosennego przysmaku, warto wiedzieć, w jaki sposób je prawidłowo przyrządzić. Fot. 123RF/Picsel O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem, wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie, pośród których uchodziły one wśród nich za wyjątkowy przysmak. Jednak na to aż warzywo to zostanie docenione w innych częściach Europy, musieliśmy poczekać kilka wieków. Pierwsza wzmianka o...

  • Ewa Wachowicz: Kuchnia dla aktywnych

    Co robi Ewa Wachowicz, by utrzymać doskonałą formę, nienaganną figurę i uśmiech? Jej sekret to nie tylko zdrowe odżywianie, ale też aktywny tryb życia. Treningi, górskie wędrówki i oczywiście przygotowanie tak pysznych posiłków jak te, które mogliśmy zobaczyć w 394 odcinku programu "Ewa gotuje" na antenie telewizji Polsat.

  • Na przełomie wiosny i lata na naszych stołach zaczyna królować bób. To pyszne warzywo możemy wykorzystać na wiele sposobów. Jednak, aby w pełni ciszyć się jego smakiem, warto wiedzieć, w jaki sposób go przygotować. Fot. 123RF/Picsel Ile kosztuje bób? O tej porze roku pół Polski zadaje sobie to pytanie, skrzętnie porównując ceny na straganach i w sklepach spożywczych. Niestety, wiele wskazuje na to, że w tym roku przyjdzie nam zapłacić za niego więcej niż zwykle. W poprzednich latach, w...

Wideo na temat: jak gotować rabarbar