• Informacje na temat:

    jak dusić pieczarki z cebulą

Przepisy na temat: jak dusić pieczarki z cebulą
  • Roladki schabowe z pieczarkami

    ..., - 2 kieliszki czerwonego wina (u mnie troszkę mniej) Przygotowanie: Rozbijamy schaby na jak najcieńsze plastry. Następnie solimy i pieprzymy je. Jedną stronę (wewnętrzną) smarujemy musztardą oraz chrzanem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, na to wrzucamy pokrojone w małą kostkę pieczarki. Smażymy je, aż woda wyparuje. Następnie dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę. Gdy się cebula zeszkli...

  • Risotto z warzywami

    Zdradzamy, jak przygotować idealne, zdrowe risotto. Wybierz ulubione warzywa sezonowe i ciesz się pysznym obiadem!

  • Słynne potrawy kuchni śląskiej

    Popisowe dania kuchni śląskiej to nie tylko przysmaki na każdą okazję, ale i kulinarne wizytówki regionu. W większości są bardzo treściwe - bo jak wiadomo, gdy pan domu wracał z kopalni, musiał dobrze zjeść.

  • Obiady kryzysowe

    Gotowanie obiadu z nieograniczonym budżetem? Żadna sztuka. Gorzej, jeśli nasze finanse zostały nadwyrężone. Jak się porządnie najeść nie wydając przy tym fortuny? Oto sprawdzone propozycje zup i dań głównych w wersjach oszczędnościowych.

  • Gulasze - dobre także po podgrzaniu

    Soczyste mięsne kąski w sosie z warzywami to bogactwo smaku i... wspaniale rozgrzewające danie. Następnego dnia są równie wyborne, jak tuż po przyrządzeniu!

  • ...w kostkę osobno podsmażyć na smalcu i dusić z przyprawami, następnie dodać do kapusty wraz z grzybami i wywarem. Pokrojoną w kostkę cebulę, pieczarki, wędliny podsmażamy i dodajemy do prawie miękkiej kapusty. Podczas duszenia bigosu dodajemy przyprawy, czerwone wino i suszone śliwki moczone w miodzie pitnym. Bigos gotujemy do miękkości. Jak staropolska tradycja nakazuje bigos najlepszy będzie...

  • ...w kostkę osobno podsmażyć na smalcu i dusić z przyprawami, następnie dodać do kapusty wraz z grzybami i wywarem. Pokrojoną w kostkę cebulę, pieczarki, wędliny podsmażamy i dodajemy do prawie miękkiej kapusty. Podczas duszenia bigosu dodajemy przyprawy, czerwone wino i suszone śliwki moczone w miodzie pitnym. Bigos gotujemy do miękkości. Jak staropolska tradycja nakazuje bigos najlepszy będzie...

  • Kluski śląskie z sosem myśliwskim

    ...wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajka oraz odłożoną część ziemniaków i sól, zagniatamy całość jak ciasto. 3. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałeczki i kształtujemy kulki, w każdej robimy wgłębienie(...) podwoić objętość. Gotowe wyławiamy przy pomocy łyżki. 5. Sos: pieczarki oczyszczamy dokładnie pod bieżącą wodą, kroimy w cienkie plasterki. Ogórki kiszone kroimy w półplasterki, kiełbasę myśliwską...

  • Kluski śląskie

    ...mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajka oraz odłożoną część ziemniaków i sól, zagniatamy całość jak ciasto. 3. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałeczki i kształtujemy kulki, w każdej robimy wgłębienie palcem(...)., a kluski powinny podwoić objętość. Gotowe wyławiamy przy pomocy łyżki. 5. Sos: pieczarki oczyszczamy dokładnie pod bieżącą wodą, kroimy w cienkie plasterki. Ogórki kiszone kroimy w półplasterki, kiełbasę...

  • Kaszotto z mięsem i warzywami

    ...z marynaty, osuszam. Kaszę dokładnie płuczę na sicie. Pieczarki myję, kroję w plastry. Siekam obraną cebulę. Oczyszczoną marchewkę kroję w słupki. 2 W rondlu rozgrzewam 2 łyżki masła. Wrzucam mięso oraz cebulę, smażę na rumiano. Dodaję kaszę. Całość zalewam 3 szklankami bulionu. Gotuję pod przykryciem około 15 minut. Osobno przesmażam na 2 łyżkach masła marchew i pieczarki. Dodaję do kaszotta, mieszam...

Artykuły na temat: jak dusić pieczarki z cebulą
  • Jak wykorzystywać w kuchni pieczarki

    Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Zawiera kwas pantotenowy pobudzający reakcje obronne organizmu, niacynę, fosfor, witaminy z grupy B i żelazo. I mało kalorii. Pieczarki znane są i chętnie jadane(...) i osoby, które pragną ograniczyć ilość spożywanego mięsa, powinny włączyć pieczarki do menu. Nie dość, że zawierają one spore ilości białka, to dania z nimi w smaku i konsystencji przypominają...

  • Ragu z pieczarkami jako motywacja

    .... Poza tym trzeba na to poswiecic jedno popoludnie a moze i wieczor i nie dlatego, ze to tak pracochlonne ( to tez ) ale jak juz sie zaczynamy w to " bawic " to trzeba zrobic kilka sporych sloikow. Na(...) kostno- miesne. Podduszamy. Zalewamy woda i dusimy dalej. Kiedy mozna, juz choc z niejakim trudem oderwac mieso od kosci zaczynamy te operacje podpierajac sie ostrym nozem. Mieso, ktore odkrajamy...

  • Zlote ziarenka z pieczarkami czyli propozycja na kolacje

    ..., dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy i dusimy. Gdy ryz jest prawie miekki, odcedzamy i dodajemy do smazacych sie grzybow. Orzeszki pini grilujemy na suchej patelni kilka sekund, dodajemy do calosci(...), jak na risotto. polecam.

  • Nowe na polskim stole. Fenkuł

    Fenkuł, zwany inaczej koprem włoskim, to niskokaloryczne, bogate w witaminę C i potas warzywo o bulwiastym kształcie i charakterystycznym, lekko anyżkowym aromacie. Zawarte w nim olejki lotne mają korzystny wpływ na nasz układ trawienny, ale też... nerwowy. Można go jeść na surowo, gotować, dusić i grillować.

  • Jedz jak przodkowie z jaskiń

    ...lub do około 10 tys. lat wstecz." - pisze w przedmowie do książki "Dieta Paleo. Strać na wadze i żyj zdrowo dzięki diecie, do której zostaliśmy stworzeni" jej autor dr Loren Cordain. Jak przestaliśmy(...) ludzie epoki paleolitu? Dr Loren Cordain " przekonuje, że tak naprawdę bardzo dużo - nasze potrzeby żywieniowe są takie same jak ich. Jesteśmy przystosowani do sytuacji, gdy cała zjadana codziennie...

  • Sos z pulpetami w chlebie

    Bochenek stanowi naczynie dla jednej osoby, więc musi być jak najmniejszy. Można go oczywiście zjeść razem z sosem.

  • Ryż ze smakiem

    Jaki ryż wybrać do risotto, jak je przygotować?

  • Pora na dania z pora

    Jak wybierać Cebula pora nie może mieć zgrubień u podstawy ani żadnych żółtych lub czarnych plam. Jego liście powinny być zielone (odcień zieleni nie ma znaczenia), absolutnie nie przywiędnięte. Jak przechowywać Świeże pory najlepiej w lodówce, z dala od produktów, które mogą przejść ich zapachem, np. masła. Cebulę pora dobrze owinąć w wilgotną ściereczkę albo ligninę. Pory uduszone lub...

  • Węgierski kociołek rozmaitości

    Oryginalny przepis na leczo pochodzi z Węgier i opiera się na kiełbasie, pomidorach i papryce. Ale ty możesz dodać do niego dosłownie wszystko: cukinię, kiszone ogórki, pieczarki a nawet kotlety sojowe.

  • Choroby układu krążenia: Sposób na zdrowe jedzenie

    Choroby układu krążenia, takie jak miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze, są związane z trybem życia i sposobem odżywiania się. To on jest głównym czynnikiem ich rozwoju. Co jeść, aby uniknąć komplikacji zdrowotnych, radzi Alicja Kalińska z poradni dietetycznej SetPoint.