• Informacje na temat:

    jak doprawic zupe warzywna

Przepisy na temat: jak doprawic zupe warzywna
  • Jaki przygotować tradycyjny żurek na Wielkanoc?

    ..., pamiętajmy o składnikach najwyższej jakości. Warto zwrócić uwagę na jakość mięsa i wędlin, których używamy. - Wybierając kiełbasę lub boczek zdecydujmy się na wędlinę od zaufanego producenta. Po...

  • Jedna z moich ulubionych zup.

  • Zupa z dyni z czarną quinoa oraz prażonymi pestkami dyni

    Dynia hokkaido jest jedną z najbardziej pomarańczowych dyń, jakie można spotkać. Jej przepiękny, głęboki i soczysty kolor wręcz zachwyca.

  • Z sezonowych warzyw, wyszła przepyszna!

  • Kulinarny promyk słońca na jesień

    ...wykorzystać na wiele sposobów (począwszy od ketchupu, poprzez spaghetti, po prostą pastę do chleba), szczególnie gorąco zachęca do wypróbowania zupy-kremu z cukinii z cytrynową nutą. Czyż nie brzmi jak promyk słońca, który idealnie sprawdzi się na jesiennym stole? Ponadto, jak przekonuje Dymek, zupę robi się szybko i prosto. Składniki potrzebne do przygotowania 4 porcji zupy to: kg żółtej cukinii...

  • Esencjonalna zupa pomidorowa, na rybnym wywarze, z warzywami i kawałkami ryb.

  • Zupa z papryki i pomarańczy

    Zupa doskonała zarówno na lato (podawana na zimno) jak i na chłodniejsze dni. Niezwykły kolor nadaje jej czerwona papryka, a owocowy smak - sok z pomarańczy. Ta zupa zachwyci wszystkie zmysły.

  • Główną zaletą tej zupy jest jej lekkość ,gdyż nie zawiera ani grama mięsa. Jej wyborny smak jest aromatyczny i wyczuwalny na ciepło jak i na zimno. W drugiej wersji polecam na upalne dni.

  • Warzywa i owoce na wigilijnym stole? Pamiętaj o nich!

    ...regularnie powtarzają specjaliści ds. żywienia. A jak to wygląda w święta? Czy w naszym menu uwzględniamy zdrowe i wartościowe produkty? Sprawdźmy, co kryją w sobie potrawy wigilijne. Miłośnikom buraków serwujemy przepis na przepyszny barszcz. Na dokładkę dorzucamy kilka wskazówek, jak przygotować Święta w duchu zero waste.

  • To jedna z niewielu zup, które powtarzamy bardzo często. Przeważnie robimy po „swojemu”. Za każdym razem wychodzi pysznie.

Artykuły na temat: jak doprawic zupe warzywna
  • Dobre rady, aby zupa była smaczna, pożywna i szybka w przygotowaniu

    ...atrakcyjna cena takich zup i smak, który zupełnie różni się od tego sprzed lat. 5. Próbuj! Kosztuj, smakuj, sprawdzaj. To ty jesteś kucharzem i od ciebie zależy jak ostatecznie będzie smakować twoja(...) ugotować się w kwaśnych zupach, takich jak ogórkowa, kapuśniak czy pomidorowa przygotowana z kwaskowatych pomidorów. Ziemniaki - ten sposób zagęszczania zupy na pewno dobrze znają nasi dziadkowie. Tak...

  • Walentynkowa kolacja może stanowić prawdziwe wyzwanie, zwłaszcza gdy decydujemy się przygotować ją samodzielnie. Musi być smacznie, efektownie i skutecznie. O skuteczność dań i miłosnych napojów ludzkość martwiła się od wieków. Fot. 123RF/Picsel Wśród legendarnych afrodyzjaków znajdziemy tak wyszukane środki, jak sproszkowane rogi nosorożca, poroża jelenia, jądra byków, czy kogucie grzebienie. Dziś takie dodatki do dań skuteczne byłyby jedynie w odstraszaniu potencjalnej miłości życia. Czym...

  • ​Kinga Paruzel: Zupa z marchwi i pomarańczy

    Ta propozycja to prawdziwy zastrzyk beta karotenu, który odpowiada za jakość naszej skóry. Marchewka i pomarańcza w wersji na słono zdecydowanie rozgrzewa dzięki dodatkom takim jak imbir i szalotka.

  • Tę wspaniałą tarę można przygotować na obiad lub kolację. Nie tylko smakuje, ale także wygląda wspaniale. Ciasto kruche:  300g mąki 6g soli morskiej156g bardzo zimnego masła pokrojonego w kostkę o boku 1.5 cm1 żółtko ok 100g wody lodowato zimnej (uwaga: wlewać stopniowo, nie całą od razu bo może się okazać, że mąka nie jest tak wysoko chłonna i potrzeba nieco mniej wody) Sposób przygotowania: Mąkę połączyć z solą i wsypać do miski. Zrobić zagłębienie i wrzucić w nie masło i żółtko.Zacząć...

  • Jak wykorzystywać w kuchni pieczarki

    Odkąd francuski botanik odkrył tajemnicę jej grzybni, była rarytasem, szczególnie we Francji.

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Ewa Wachowicz: Jak wchodzę na górę, jestem silna

    Olivia: Pod jednym z pani zdjęć w internecie przeczytałam zdanie: "Wachowicz jest jak wino. Z wiekiem coraz piękniejsza". Myśli pani o przemijaniu, o upływie czasu? Ewa Wachowicz : - Myślę. Ale to przemijanie najbardziej zauważam u rodziców, mój tata ma już 84 lata, to jest inne pokolenie. Natomiast moje przemijanie na razie mi się podoba. Mam zupełnie inną świadomość niż 15 czy 25 lat temu...

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • ​Choroba trzustki: Jak przygotować delikatne i zdrowe posiłki

    ...tłuszczu. Należy wyeliminować tłuszcze każdego rodzaju, zarówno roślinne (oleje), jak i zwierzęce (smalec, masło). Konieczne jest również zrezygnowanie z wysokotłuszczowych produktów takich jak bekon(...) przepisy pozwolą na przygotowanie smacznych i zdrowych dań. Propozycja na śniadanie doskonale nadaje się dla osób z ustabilizowaną chorobą trzustki. Wszystkie składniki są lekkostrawne, podobnie jak...

  • Zupa budzi ciepłe wspomnienia. Jej zapach często wita nas już od progu, gdy wracamy w rodzinne strony. Dymiący talerz gorącej zupy to dla wielu symbol dzieciństwa, domowej kuchni i domowego ogniska. Fot. 123RF/Picsel Zupa towarzyszy człowiekowi od czasów neandertalskich. Co ciekawe, człowiek prehistoryczny poznał jej smak zanim wynalazł garnek. Pierwsze zupy gotowano w skórzanych workach, do których wrzucano gorące kamienie. Gotowanie pozwoliło wykorzystać resztki oraz pozornie niejadalne...