• Informacje na temat:

    jak doprawić barszcz wigilijny

Przepisy na temat: jak doprawić barszcz wigilijny
  • Warzywa i owoce na wigilijnym stole? Pamiętaj o nich!

    ...regularnie powtarzają specjaliści ds. żywienia. A jak to wygląda w święta? Czy w naszym menu uwzględniamy zdrowe i wartościowe produkty? Sprawdźmy, co kryją w sobie potrawy wigilijne. Miłośnikom buraków serwujemy przepis na przepyszny barszcz. Na dokładkę dorzucamy kilka wskazówek, jak przygotować Święta w duchu zero waste.

  • Każdego roku próbujemy troszkę urozmaicić nasze świąteczne menu. W ubiegłym roku zebraliśmy chyba z pół tony grzybów, część rozdaliśmy, inne poszły do mrożenia, jednak większość ususzyliśmy. Właśnie te ostatnio wspomniane grzyby są podstawą tego cudownego barszczu, a bazą wywar warzywny.

  • Wigilijne przysmaki dla smyka

    Atmosfera Gwiazdki i smak świątecznych potraw to zazwyczaj jedne z najmilszych wspomnień z dzieciństwa. Warto więc, by nawet niemowlę mogło zjeść odrobinę barszczu czy rybki. Podpowiadamy, jak przyrządzić tradycyjne potrawy dla malca.

  • Wigilijne potrawy dla malucha

    Zanim zasiądziecie do uroczystej kolacji, sprawdź, jak przyrządzić świąteczne dania, by mógł ich spróbować również wasz brzdąc.

  • smaczny, bez "konserwantów", na naturalnych składnikach

  • Pierwsza Wigilia twojego malucha

    Na święta czekamy cały rok wspominając smaki i zapachy wyjątkowych potraw. Ale w tym roku przy wigilijnym stole zasiądzie całkiem nowy gość- wasze dziecko. Abyście wspólnie cieszyli się świętami, zadbaj o to, by twój szkrab jadł zdrowo!

  • Barszcz czerwony z uszkami to w niektórych częściach Polski jedno z najważniejszych dan wigilijnych. Przepis, który zamieszczam poniżej moja przechodzi w mojej rodzinie z dziada pradziada i moja prababcia przekazała go mojej babci a ta mojemu tacie. Jest to właściwie kwas burakowy, który jest składnikiem właściwego barszczu wigilijnego. Jego podstawową zaletą jest to, ze jest zupełnie naturalny i pozbawiony różnych upiększaczy w postaci np. przypraw. Sprawia to, że ma niepowtarzalny zapach i...

  • Karp faszerowany najlepszą potrawą świąteczną

    ...piec przez 50 minut w 180 stopniach. Drugie miejsce w konkursie zajął reprezentujący powiat skarżyski barszcz wigilijny z kruchymi pierożkami, przyrządzony przez Koło Gospodyń Wiejskich z Gozdu(...), precyzję przygotowania, wybitne podanie i opowieść o tym, jak ją przygotowywano. Według wojewody świętokrzyskiego Bożentyny Pałki-Koruby, karp był niekwestionowanym liderem. Zwycięską potrawę w finale...

  • Na miesiąc przed Wigilią otwieram serię przepisów związanych ze Świętami Bożego Narodzenia. Dziś przedstawię przepis na wigilijny barszcz czerwony z uszkami. U mnie w domu w ten wieczór zawsze jadło się tę zupę, ale wiem, że są rejony Polski, w których podaje się zupę grzybową czy rybną. A u Was jaka zupa zagości na stole w ten wyjątkowy wieczór?

Artykuły na temat: jak doprawić barszcz wigilijny
  • Wigilijne przysmaki dla brzdąca

    ...wigilijnych specjałów, takich jak np. smażony karp czy śledź z cebulką, trzeba jeszcze poczekać. Potrawy te są bowiem bardzo tłuste i słone, nieodpowiednie dla wrażliwego brzuszka malca. Poza tym(...) jednak w okresie świątecznym, staraj się żywić malca jak co dzień, podając mu sprawdzone i bezpieczne dania za słoiczka. Szkrab i tak będzie zachwycony, jeśli zje je, siedząc przy świątecznym stole...

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podamy wam przepis na najlepszy i najzdrowszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem...

  • Mali pomocnicy Świętego Mikołaja, czyli jak dzieci pomagają w świątecznych przygotowaniach

    ...na nasz wspólny, wigilijny stół.

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem tradycji...

  • Zdrowe i smaczne święta

    Wielkimi krokami zbliża się Boże Narodzenie – dla wielu z nas to najbardziej wyczekiwany okres w roku. Na wigilijnych stołach pojawi się wiele świątecznych dań kuszących smakiem i aromatem. Na niektóre z nich czekamy cały rok, dlatego trudno jest nam zachować umiar i odpowiednią dietę w obliczu wielu świątecznych przysmaków.

  • Barszcz czerwony z uszkami to obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Sprawdź przepis Beaty Śniechowskiej, aby w tym roku był jeszcze lepszy niż zwykle!     400 ml zakwasu z buraków 1,5 kg buraków (mogą być podłużne) 2 jabłka (szara reneta) 30 g suszonych podgrzybków lub borowików ok. 50 ml octu spirytusowego 6 suszonych śliwek 2 cebule 4 ząbki czosnku 4 listki laurowe 5 goździków 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 1 łyżka majeranku suszonego   Przygotowanie Buraki pokroić na...

  • Polski świąteczny stół! Jakie potrawy przygotowujemy najczęściej?

    Święta Bożego narodzenia tuż, tuż, a pozostało jeszcze tyle do zrobienia - porządki, prezenty, dekoracje… a przede wszystkim przygotowanie wigilijnych potraw. To one stanowią o wyjątkowym charakterze tego magicznego wieczoru. Na uroczystą wigilijną kolację podajemy zwykle prawdziwie tradycyjne dania – zgodnie z polskim zwyczajem serwujemy potrawy postne, takie jak ryby czy kapustę z grzybami...

  • Wspomniał o nim sam Mikołaj Rej, kojarzy się z polskim wigilijnym stołem a jego słodko-kwaśny smak znają niemal wszyscy. O czym mowa? Oczywiście o jednym z najważniejszych dań, które od lat gości w bożonarodzeniowych kartach menu - barszczu z uszkami. Fot. 123RF/Picsel Możemy w ciągu roku - raz na jakiś czas - raczyć się zupą na bazie buraków, ale jesteśmy pewni, że jej smak nigdy nie będzie tak wykwintny, jak w Wigilię. Tradycja przygotowywania barszczu jest bardzo długa - nasi przodkowie...

  • Tradycja ma się dobrze

    Śledź w oliwie, kapusta z grochem, czerwony barszcz. Na polskie Boże Narodzenie zapraszamy do Portugalii. Tam mieszka Agnieszka Hermann, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, w którym pięknie pisze o kuchniach świata. W święta wraca do tradycji. Przygotowuje dania według przepisów przekazywanych w jej rodzinie od pokoleń. Stara się ich nie zmieniać, ale... kiedy nie może kupić...

  • Walentynkowa kolacja może stanowić prawdziwe wyzwanie, zwłaszcza gdy decydujemy się przygotować ją samodzielnie. Musi być smacznie, efektownie i skutecznie. O skuteczność dań i miłosnych napojów ludzkość martwiła się od wieków. Fot. 123RF/Picsel Wśród legendarnych afrodyzjaków znajdziemy tak wyszukane środki, jak sproszkowane rogi nosorożca, poroża jelenia, jądra byków, czy kogucie grzebienie. Dziś takie dodatki do dań skuteczne byłyby jedynie w odstraszaniu potencjalnej miłości życia. Czym...