• Informacje na temat:

    jak dobrze zamrozic uszka

Przepisy na temat: jak dobrze zamrozic uszka
  • Chcesz się nauczyć ubijać śmietanę? Musisz najpierw zrobić masło:) Jeśli tak jak ja masz odwieczny problem z konsystencją bitej śmietany, a to za płynna, a może się zwarzyła, a jak długo ją ubijać żeby nie przebić, itp. Polecam Ci banalny sposób jak stać się mistrzem w ubijaniu śmietany.

  • Kasza gryczana to nie tylko dodatek do obiadu o wyjątkowym, intensywnym smaku, ale również kluczowy składnik wielu modnych potraw. Jak ugotować kaszę gryczaną aby była sypka a nie zbita?Zaraz Wam napiszę :).

  • Uwielbiam jeść uszka, ale nie lubię ich lepić ;) Aby jednak posmakować domowych uszek, warto przygotować je z ciasta, które jest elastyczne, dobrze się klei i co najważniejsze ułatwi naszą pracę. Polecam przepis na proste ciasto, które idealnie sprawdzi się do świątecznych uszek oraz świetnie otuli smakowity i aromatyczny farsz grzybowy :)

  • SMACZNE

  • Uszka Wigilijne można je przygotować nieco wcześniej i zamrozić. A gdy nadejdzie Wigilia wrzucam na gotującą się wodę. I już są gotowe do podania z barszczem.

  • Jak zrobić wigilijne uszka z grzybami - sprawdzony przepis krok po kroku. Z tej ilości składników wychodzi dużo uszek. Podaję przepis wg którego ja przygotowuję uszka i jeżeli już je robię (a właściwie zazwyczaj jedynie na wigilię), to robię ich naprawdę wiele :)

  • Uszka z grzybami to punkt nr 1 na wigilijnym stole. To pierwsza potrawa jaką u mnie w domu rodzinnym je się podczas Wigilii. Są one tradycyjnie podawane z czerwonym barszczykiem. Uszka przygotowuję wcześniej np. 2 – 3 wcześniej i spokojnie są w stanie doleżeć do Wigilii. Można je przygotować o wiele wcześniej, np. tydzień bądź dwa tygodnie wcześnie i je zamrozić. Ciasto jest tak sprężyste, że po rozmrożeniu na pewno się z nimi nic nie stanie: nie rozpadną się, nie rozkleją… Tradycją u mnie w...

  • Uszka zawsze kojarzą się nam z gotowaniem. Dlatego dzisiaj trochę odmiany, propozycja uszek z pieczarkami wykonanych z kruchego ciasta. Jest to doskonała przekąska do czerwonego barszczyku.

  • Mamy nadmiar drożdży możemy je zamrozić.

  • Barszcz czerwony z uszkami jest daniem, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Wigilii ani Świąt Bożego Narodzenia. U mnie w domu Wigilia nie ma prawa odbyć się bez takiego właśnie zestawu. Dziś przedstawiam Wam sposób na uszka, sprawdzony przez dziesięciolecia :)

Artykuły na temat: jak dobrze zamrozic uszka
  • Które świąteczne dania można zamrozić, a które się do tego nie nadają?

    Do zamrażarki spokojnie mogą trafić pierogi i uszka. Ale oczywiście pod warunkiem, że nie były wcześniej mrożone. Pierogi można zamrozić zarówno surowe, jak i po ugotowaniu. Także niewykorzystany farsz może trafić do zamrażarki. A jak jest z rybami? "W zamrażarce dobrze jest rybom, nawet tym upieczonym czy ugotowanym, choć te ostatnie nieco zmienią swoją konsystencję i nie będą już tak chrupiące...

  • Tradycyjne uszka, przygotowywane misternie i z dużą dozą dbałości o ich wygląd i smak, z zebranymi jesienią, suszonymi grzybami, są idealnym uzupełnieniem barszczu. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo, wraz z naszymi bliskimi, zsiądziemy do wigilijnej wieczerzy. Na świątecznym stole pojawi się dwanaście tradycyjnych potraw, a wśród nich z pewnością nie zabraknie uszek nadzianych aromatycznym farszem. Co zrobić, aby te niewielkie pierożki doskonale...

  • Jak przedłużyć czas świątecznych przyjemności kulinarnych?

    Przechowywanie w chłodziarce: Barszcz czerwony - na górnej półce Najwyższa temperatura panuje na górnych półkach. Zaleca się przechowywanie tam produktów, które dobrze się czują w wyższej temperaturze, takie jak mleko, jogurty lub gotowych potraw. Tradycyjny barszcz z uszkami można ustawić na półkach ze szkła hartowanego, które posiadają wysoką wytrzymałość na obciążenia. Bigos...

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Fot. 123RF/PicselPierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia....

  • Z czym podawać pasztet?

    ..., podstawą dawnych przepisów były m.in. dziczyzna, mięso kuropatw czy przepiórek, zioła, aromatyczne przyprawy oraz mocne, esencjonalne alkohole, takie jak koniak, armaniak, brandy czy wino(...) o to, by był jak najwyższej jakości. Godny uwagi jest na przykład pasztet pieczony z linii Sokołów Naturrino, w którego składzie znajdziemy aż 75 proc. mięsa drobiowo-wieprzowego, podroby oraz...

  • W każdym domu robi się je nieco inaczej. Nie zmienia to jednak faktu, iż wielu Polaków nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej bez tradycyjnych uszek. Fot. 123RF/Picsel Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś musimy czekać przez cały rok. Te niewielkie pierogi z farszem grzybowym są tradycyjnym daniem...

  • Antystresowy poradnik przedświąteczny

    Ustalamy zadania do wykonania Z powodzeniem wywiążemy się z niego, gdy będzie realistyczny i dobrze rozłożony w czasie. Siła precyzji Na każdy dzień pozostały do świąt zaplanujmy jakieś zadanie(...) wykonania będzie nam ubywać. Przygotowania na zapas Nie zostawiajmy na ostatnie dni czasochłonnych kulinarnych zadań. Wiele potraw (np. pierogi, uszka) i wypieków (np. sernik) można zrobić wcześniej...

  • Gdyby nie rozpoczynający się dzisiaj Restaurant Week, podczas którego można spróbować popisowych menu degustacyjnych wybranych restauracji, wiele by mnie ominęło. Po pierwsze raczej nie wybrałabym się do restauracji hotelowej, po drugie na pewno nie natknęłabym się na zakątek ul. Krzywej w Krakowie. I ciągle żyłabym w przekonaniu, że w tym mieście trudno jest o kuchnię, która szanuje lokalne składniki, ale podaje je na światowym poziomie. Choć w Krakowie jest naprawdę wielu turystów,...

  • ...bardzo wolnym ogniu. Na końcu dodać sól i pieprz, vegetę i magę. Przemielić przez maszynkę o grubym sitku. Ciasto jak na uszka. Pierogi świetnie smakują, jak są trochę podsmażone(...) pietruszka 3 jajka czosnek - 2 duże ząbki 2 łyżki bułki tartej Mięso ugotować z jarzynami (wyszedł wyśmienity rosół), wątróbka usmażyć. Mięso zmielić, dodać przyprawy, dobrze wymieszać, dodać jajka...

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...