• Informacje na temat:

    jak długo gotować ravioli

Przepisy na temat: jak długo gotować ravioli
  • Carbonara – fakty i mity

    Carbonara, obok Bolognese, pizzy (choć tu pamiętać musimy, że jej forma zależy od regionu kraju), ravioli i tiramisu jest jednym z flagowych dań kuchni włoskiej. Jak jest przepis na prawdziwą carbonarę? Czy do carbonary można dodać śmietanę? Jakie mięso wybrać? Odpowiedź na te pytania znajdziecie w poniższym tekście!

  • Jak ugotować ryż, by nie był za twardy, nie sklejał się? Tajemnica tkwi w ilości wody, temperaturze i przykryciu.

  • Pierożki z serem ricotta. Kuchnia maltańska!

  • Wołowinka wychodzi mięciutka, rozpada się pod widelcem i jest pyszna - z młodymi ziemniaczkami i ogóreczkiem małosolnym lub konserwowym.

  • Czosnek długo pieczony w oliwie zyskuje niezwykle łagodny wymiar smaku. Nie ma nic wspólnego z ostrym, agresywnym smakiem i aromatem świeżego czosnku, który zresztą bardzo lubię. Nie, żeby nie! Uwielbiam czosnek! Ale łagodna, choć aromatyczna nuta pieczonego czosnku ma w sobie coś niezwykle pociągającego. Jest też bezpieczniejsza dla osób z wrażliwym żołądkiem, zazwyczaj nie szkodzi nawet ludziom z przeciążoną wątrobą. A jak pachnie, jak smakuje! Nie sposób tego opisać, musisz osobiście...

  • Smaczny pomysł na "Ravioli szpinakowe"

  • Przepis wart wypróbowania: "Ravioli z warzywami"

  • Gotowane jajka goszczą na rodzinnym stole przez cały rok ale w Wielkanoc są na honorowym miejscu. Nie możemy w tym dniu na świątecznym stole postawić jajka z pękniętą skorupką, przez którą wypłynęło białko. Oto kilka "babcinych" sposobów by uchronić się przed taką wpadką.

  • Smaczny pomysł na "Jak gotować warzywa by nie traciły witamin"

  • Przepis wart wypróbowania: "Przepis na domowe ravioli"

Artykuły na temat: jak długo gotować ravioli
  • Pierogi z różnych stron świata

    Ravioli z serem Składniki na 10 porcji: Na ciasto: 40 dag mąki, 2 jajka, szczypta soli, 10 dag mrożonego rozdrobnionego szpinaku, woda. Na farsz: 10 dag półtłustego twarogu, 10 dag sera typu feta(...). Duś tak długo, aż cała woda odparuje. Wtedy dodaj rodzynki i przyprawy: kmin, ostrą paprykę oraz sól. Wymieszaj wszystko i odstaw do ostygnięcia. Suche składniki na ciasto przesyp do miski, płynne...

  • Makaron makaronowi nierówny

    ...przystało na najbardziej znany przykład makaronu jajecznego - powstaje natomiast z połączenia mąki z jakami. Dobrze zrobione tagliatelle jest bardzo sprężyste i wyjątkowo aksamitne w smaku. Ravioli(...) produktów pozostaje ta sama. Różnica między pierogami a ravioli to sposób podania. O ile pierogi zjadamy okraszone cebulką lub kawałkami boczku, Włosi traktują je jak inne pasty i urozmaicają sosami...

  • Europejska miniatura

    Tyle tu cesarstwa, ile republiki. Wenecja dożów była obecna przez całe średniowiecze, Austria do końca I wojny światowej. Mieszkańcy to Słowianie o wiedeńskim guście i włoskim temperamencie, a krajobrazy jakby przeniesione ze Szwajcarii. Słowenia – Europa Środkowa w najlepszym wydaniu.