• Informacje na temat:

    jak długo gotować namoczoną fasolę

Przepisy na temat: jak długo gotować namoczoną fasolę
  • Makaron z czarnej fasoli - nowy kulinarny trend

    ...w brazylijskiej feijoadzie. Ma jednak tę wadę, że trzeba ją szczególnie długo gotować - co najmniej godzinę - po namoczeniu, najlepiej przez noc, dla lepszego trawienia. Wersja makaronowa oszczędza czas(...) chętnie przygotowywany makaron z czarnej fasoli, pisze "Le Figaro". Bogaty w białko roślinne i błonnik jest tak samo dobry dla zdrowia jak i estetyczney - podkreślają kreatorzy nowych smaków. Pochodząca...

  • Jak ugotować ryż, by nie był za twardy, nie sklejał się? Tajemnica tkwi w ilości wody, temperaturze i przykryciu.

  • Zdrowie schowane w strączkach

    Cieciorka może służyć za afrodyzjak; białko soi od białka zwierzęcego różni się tylko jednym aminokwasem; a groch odkwasza organizm. Rośliny strączkowe są zdrowe i bezpieczne, jeśli odpowiednio długo je namoczymy i wygotujemy z odrobiną przypraw i ziół - przekonują eksperci.

  • Wołowinka wychodzi mięciutka, rozpada się pod widelcem i jest pyszna - z młodymi ziemniaczkami i ogóreczkiem małosolnym lub konserwowym.

  • Czosnek długo pieczony w oliwie zyskuje niezwykle łagodny wymiar smaku. Nie ma nic wspólnego z ostrym, agresywnym smakiem i aromatem świeżego czosnku, który zresztą bardzo lubię. Nie, żeby nie! Uwielbiam czosnek! Ale łagodna, choć aromatyczna nuta pieczonego czosnku ma w sobie coś niezwykle pociągającego. Jest też bezpieczniejsza dla osób z wrażliwym żołądkiem, zazwyczaj nie szkodzi nawet ludziom z przeciążoną wątrobą. A jak pachnie, jak smakuje! Nie sposób tego opisać, musisz osobiście...

  • Gotowane jajka goszczą na rodzinnym stole przez cały rok ale w Wielkanoc są na honorowym miejscu. Nie możemy w tym dniu na świątecznym stole postawić jajka z pękniętą skorupką, przez którą wypłynęło białko. Oto kilka "babcinych" sposobów by uchronić się przed taką wpadką.

  • Smaczny pomysł na "Jak gotować warzywa by nie traciły witamin"

  • Zapiekanka jest delikatnie pikantna, tłusta i aromatyczna. Bo pieczona fasola to danie idealne na jesień i zimę, przy tym zdecydowanie nie jest ono dietetyczne. Pyszna bałkańska pieczona fasola wprost z Bistro Sanguszko.

  • Liście czosnku niedźwiedziego zawierają silne substancje, które oczyszczają nasz organizm i wzmacniają odporność. Jego działanie jest bardzo podobne do zwykłego czosnku, takiego w główkach i ząbkach, który zresztą uwielbiamy, tylko czosnek niedźwiedzi jest bardziej przyjazny do spożycia. Nie jest tak ostry i piekący, liście można łatwo dodawać do kanapek i sałatek. Jest też lżej strawny od klasycznego czosnku. Tyle, że czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) pozostaje pod częściową ochroną, co...

  • Dokładny przepis jak przygotować ciasto parzone. Nie podaję przepisu na krem bo każdy ma swój ulubiony krem.

Artykuły na temat: jak długo gotować namoczoną fasolę
  • Indyjskie curry z czterema rodzajami fasoli

    ...kozieradkę. Podawaj z białym ryżem, kolendrą i jogurtem. Fasolę możesz ugotować w szybkowarze. Skróci to proces do 10-15 minut. W wersji wegańskiej zastąp śmietankę mlekiem kokosowym i podaj curry(...) pominąłeś, bo wydawało ci się, że przepis jest zbyt długi". Dal makhani to cudowne, sycące, aromatyczne danie, które jak niemal każde wywodzące się z kuchni hinduskiej, ma pokaźną listę składników...

  • 13 produktów, które na długo zaspokoją głód

    ...w 1/2 szkl. wody zawierają tylko 111 kcal, a sycą na ponad 3 godziny. Jakie najlepsze: zwykłe płatki, bo są mniej przetworzone niż błyskawiczne i mają niższy indeks glikemiczny (mogą je jeść(...) sycąca, bo: ma najwięcej aminokwasów (składników białkowych, jakie są w mięsie). 1/2 szkl. gotowanej quinoa: 129 kcal. Jaka najlepsza: ugotowana w małej ilości wody: na 1 szkl. komosy 3/4 szkl. wody...

  • Policzki wołowe z piure z fasoli Piękny Jaś i duszoną botwinką

    Świeże nasiona rzeczonej fasoli, odznaczonej unijnym certyfikatem, zaczęłam gotować i przyrządzać na zupełnie nieznane mi dotychczas sposoby. Fasolę miksowałam z tahiną i burakami na różowy hummus(...) fasolowe piure zyskało największe uznanie. Chętnie podaję je do wołowego steku, kaczki albo - tak jak poniżej - z wyśmienitymi, długo duszonymi policzkami wołowymi. Składniki: 2 policzki wołowe...

  • S O J A -- eliksir na długie życie .

    Roślina pochodzi z Chin . Określenia ,,soja" oznacza ,, dużą fasolę " , prawdopodobnie to mieszkańcy Państwa Środka są ludem , który jako pierwszy ją uprawiał . Zdrowotna wartość soji jest niezwykła , dostarczają bardzo dużo białka pokarmowego i tłuszczu w postaci oleju sojowego wytłaczanego z ziaren . Stosuje się przeciwko chorobom nerek , obrzmieniom , niedokrwistości , skrajnemu wyczerpaniu...

  • Do–bre–mi–fa–sol–la!

    ...cząbru - poprawia trawienie. Jak kupić groch do kapusty? Fasolę, groch czy soczewicę najlepiej kupować w przezroczystych opakowaniach. Ziarna powinny być całe, niewyschnięte, niepomarszczone(...)Bardziej trafne są stwierdzenia: "soczewica krasi lica" albo "fasola na talerzu - zdrowie jak amen w pacierzu". Zaraz to udowodnię. Rośliny strączkowe nie tuczą. Fasola ma sporo węglowodanów, ale...

  • Garść praktycznych porad

    Zdarzyło ci się przesolić danie? Twoje kuchenne firany nie są już tak świeże, jak kiedyś? Przeczytaj!

  • Łatwiej w kuchni

    ..., ale będą również słodsze,  - suchą fasolę lub groch namoczysz na noc w zimnej wodzie. Rano ją odcedź i zalej świeżą wodą. Gotuj ziarna na małym ogniu, bo przyrządzane na dużym dłużej pozostają(...).  Posiekaj bez łez Krojenie cebuli niemal każdemu wyciska łzy z oczu. A znane metody powstrzymania ich, takie jak trzymanie zapałki w ustach albo krojenie warzywa pod strumieniem wody są nieskuteczne lub...

  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    ..., sól, 1 l wody Fasolę i pęczak namoczyć dzień wcześniej. Następnie pomieszać fasolę z kaszą, dodać wędzone mięso, przyprawy i seler pokrojony w kostkę, a potem gotować wszystko do miękkości. Wyjąć(...)   Mięso nastawić w zimnej wodzie ze wszystkimi przyprawami i włoszczyzną i powoli gotować, aż zrobi się miękkie. Następnie wyjąć i po ostygnięciu pokroić na drobne kawałki. Śmietanę, żółtko i mąkę...

  • O zupach i cudach

    ...nie jest prawdą, że - jak przy zupie z kamienia - długie gotowanie wydobywa z surowców "wszystko". Owszem, w przypadku kości i mięs zupę trzeba gotować przez kilka godzin (być może jeszcze dłużej niż(...)Przyznaję, że to dziwne, zwłaszcza w Polsce, bo zupy mamy naprawdę świetne, lecz właśnie dlatego lubię je celebrować, delektować się jedzeniem zarówno wytwornej grzybowej, jak i zwykłej ogórkowej...