• Informacje na temat:

    jak długo gotować kaszę bulgur

Przepisy na temat: jak długo gotować kaszę bulgur
  • Bulgur nietypowa kasza, która świetnie rozgrzewa

    Ma dużo błonnika, dzięki czemu mała jej ilość syci na długo. Doskonale też rozgrzewa, bo ma cukry złożone – by je strawić, organizm produkuje ciepło.

  • Pokażę wam moją dietę

    Jakie były twoje święta? Siedząco- tuczące? Sycąco-zapychające? Nie szkodzi. Z Magdą Gessler błyskawicznie odzyskasz sylwetkę. Tylko SHOW zdradza, jak schudła 15 kg!

Artykuły na temat: jak długo gotować kaszę bulgur
  • Maja Sobczak: Polacy "qmają" kaszę

    Czy możemy powiedzieć, że Polacy "qmają" kaszę? Jak zmieniło się to na przestrzeni ostatnich lat? Maja Sobczak: Kiedyś jadło się kasze, bo były dostępne i tanie (szczególnie pęczak, kaszę(...) pierwszej samodzielnej książce "Qmamkasze - powrót do korzeni". Jak wyglądałby subiektywny ranking kasz autorki Qmam Kaszę?   - Królową kasz jest zdecydowanie jaglana, zaraz po niej gryczana...

  • Z nieznanych powodów Polacy niezbyt często jedzą kasze. Zamiast nich na naszych stołach królują ziemniaki i makarony. Niestety, wiele w ten sposób tracimy, gdyż kasze to jeden z najzdrowszy produktów dostępnych w naszych sklepach. Spośród nich wszystkich szczególnie interesujący jest bulgur. Fot. 123RF Kasza bulgur przywędrowała do Polski z Bliskiego Wschodu, gdzie jest wykorzystywana już od niemal 4000 lat. Starożytni doskonale wiedzieli, że jest ona cennym elementem diety, który poza...

  • ​Czego nie wolno jeść i pić po treningu?

    Aby ćwiczenia odnosiły pożądany skutek, musimy zadbać o odpowiednio zbilansowaną dietę. Istotne jest zarówno to, co ląduje na naszym talerzu przed udaniem się na trening, jak i produkty, po które sięgamy po wysiłku fizycznym. Od słodzonych koktajli i batoników energetycznych, aż po słone przekąski i kawę - tego lepiej nie jedz i nie pij po treningu.

  • Z nieznanych powodów Polacy niezbyt często jedzą kasze. Zamiast nich na naszych stołach królują ziemniaki i makarony. Niestety, wiele w ten sposób tracimy, gdyż kasze to jeden z najzdrowszy produktów dostępnych w naszych sklepach. Spośród nich wszystkich szczególnie interesujący jest bulgur. Fot. 123RF Kasza bulgur przywędrowała do Polski z Bliskiego Wschodu, gdzie jest wykorzystywana już od niemal 4000 lat. Starożytni doskonale wiedzieli, że jest ona cennym elementem diety, który poza...

  • 6 sposobów na rozgrzewkę

    Chleb, bułeczki, kasza z orkiszu Ten szlachetny gatunek pszenicy lekko podnosi ciśnienie krwi i długo trawiony, rozgrzewa organizm od środka. Pieczywo orkiszowe oraz kasza są źródłem szczególnie zalecanych węglowodanów złożonych (gluten zawarty w orkiszu bardzo rzadko wywołuje objawy nietolerancji pokarmowej). Polub też pęczak, kaszę jaglaną, bulgur czy komosę ryżową. Zawarte w nich minerały...

  • Choć na świecie kasza jest ważnym składnikiem wielu potraw, w Polsce ustępuje miejsca ziemniakom. Jest to zaskakujące, bo do czasów potopu szwedzkiego, kasza była podstawowym składnikiem diety większości Polaków. Obecnie w polskiej kuchni stosuje się ją rzadko albo wcale. Niesłusznie! Fot. 123RF/Picsel W czasie, gdy zachłysnęliśmy się kulinarnymi nowościami z różnych zakątków świata, rodzima kuchnia została zepchnięta na dalszy plan. Jedliśmy pizzę i orientalne makarony, zapominając o takich...

  • Nowy rozmiar, nowe życie

    ...się pomidorami, kukurydzą, cukinią. Odkryłam kaszę jaglaną, kuskus, bulgur, smakuję komosę ryżową i cieciorkę. I jest tego sporo, jak to mówią: normalny człowiek tyle nie je. Jednak ja nie chcę(...) psychoterapię? - Tak. I polecam ją każdej osobie, która długo boryka się z jakimś problemem. Jest tak, że jeśli umiemy rozwiązać go samodzielnie i pójść dalej o własnych siłach, to wspaniale: to...

  • Wołowina w odczuciu wielu ludzi może się wydawać trudna do przyrządzenia, ponieważ po ugotowaniu okazuje się twarda i niezbyt smaczna. Można uniknąć tego problemu! Fot. 123RF/Picsel Podstawowym elementem, który pozwoli nam na przygotowanie pysznej potrawy z wołowiny jest wybranie odpowiedniego kawałka mięsa. Jeżeli produkt ma wysoką jakość, wówczas potrawa ma szansę być smaczna i delikatna. Podczas wyboru produktu musimy kierować się świeżością oraz wyglądem mięsa. Dobrej jakości surowe mięso...

  • Ryż, cały czas popularny w Polsce, jest składnikiem większości posiłków w Japonii. Czy spożywanie go w dużych ilościach w Kraju Kwitnącej Wiśni, gdzie ludzie słyną z długowieczności i dobrego zdrowia, jest przypadkiem ? Fot.123rf Ryż posiada wiele dobroczynnych właściwości. Jest przede wszystkim lekkostrawny, dlatego może być spożywany przez dzieci i osoby starsze. Nie obciąża żołądka i często jadany jest przy okazji zatruć pokarmowych. Odchudza i... Ryż jest świetnym składnikiem diety,...

  • Okazuje się, że kasza jaglana nie musi być nudna! Zwycięzcy konkursu przekonują, że kaszę można wykorzystać do każdego posiłku, począwszy od śniadania, na kolacji skończywszy. Bardzo dziękujemy za to, że tak licznie, podzieliliście się z nami swoimi pomysłami na wykorzystanie kaszy jaglanej. Spośród wszystkich wspaniałych zgłoszeń mogliśmy wyróżnić tylko trzy. Komisja konkursowa zadecydowała, że książka Marka Zaremby pt. Jaglany detoks powędrują do: Pani Angeliki: "Uwielbiam kaszę jaglaną na...