• Informacje na temat:

    jajecznica z pomidorami zapiekana

Przepisy na temat: jajecznica z pomidorami zapiekana
  • Zapiekane jajka z łososiem

    Jajecznica czy zapiekanka?

  • Niebanalne pomysły na "jajeczne" śniadania

    Szakszuka, frittata czy jajko sadzone w bułce to propozycje dla tych, którzy uwielbiają jajeczne śniadania, ale którzy chcieliby skosztować czegoś innego niż tradycyjna jajecznica. Jak podrasować pierwszy posiłek dnia, radzi szef kuchni Maciej Wawryniuk.

  • Pierś z kurczaka w kuchni przedszkolaka

    ...różnorodnymi dodatkami – serem, świeżymi warzywami, suszonymi pomidorami, pieczarkami, a nawet boczkiem. Pierś z kurczaka w każdym wydaniu będzie smakować rewelacyjnie. A to Ci kotlet! – pierś z kurczaka...

  • Kolacja na dobry sen malucha

    .... Jeśli brzdąc nie jest uczulony na jajka, 2-3 razy w tygodniu serwuj mu je na kolację pod różnymi postaciami. Lekkostrawna jajecznica na parze czy omlet z musem owocowym mają duże szanse stać się...

  • Kolacja na dobry sen

    ...po 2. roku możesz zaproponować także razowe. Jeśli brzdąc nie jest uczulony na jajka, 2-3 razy w tygodniu serwuj mu je na kolację pod różnymi postaciami. Lekkostrawna jajecznica na parze czy omlet...

  • Sycące potrawy nie tylko dla smyka

    Po spacerze w chłodny dzień dziecko powinno zjeść coś rozgrzewającego. Zastanawiasz się, jakie danie mu podać? Oto propozycje idealne dla całej rodziny.

  • Kolacja na smaczny sen

    ...". 2-3 razy w tygodniu sięgaj po jajka i przyrządzaj je na różne sposoby. Jajecznica na parze, omlet, jajka na twardo z sosem majonezowo-jogurtowym to tylko niektóre propozycje. Dziecko powinno zjeść...

Artykuły na temat: jajecznica z pomidorami zapiekana
  • Biała kiełbasa. Najlepsze pomysły na wykorzystanie jej w przepisach wielkanocnych

    Aromatyczna biała kiełbasa to jeden ze smaków, który natychmiast przywodzi nam na myśl rodzinną atmosferę Świąt Wielkanocnych. Najczęściej podajemy ją na gorąco lub w tradycyjnym świątecznym żurku, jednak to nie jedyne sposoby na wykorzystanie tego przysmaku. Jak w ciekawy, nieoczywisty sposób możemy wykorzystać białą kiełbasę?

  • Na polskich stołach od lat królują zasmażane pierogi i kotlet schabowy w chrupiącej panierce. Można wiele mówić o niezdrowych przyzwyczajeniach Polaków, ale prawda jest taka, że nasza dieta szybko się nie zmieni, ponieważ uwielbiamy smażone potrawy. Zamiast więc walczyć z gustami kulinarnymi, zacznijmy od „odchudzenia” naszego tradycyjnego menu. Dietetyczna jajecznica Jajka zawierają świetnie przyswajalne białko (które zaspokaja apetyt i zwiększa uczucie sytości), przyspieszają przemianę...

  • Smaki spiżarni: Kiełki

    ..., zwłaszcza twarogiem, wędlinami czy pasztetami oraz sałatką z pomidorami. Lucerny - Są łagodne, z orzechowym posmakiem. Możemy jeść je same, jako przekąskę. Wyśmienite do past kanapkowych oraz dań z woka...

  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a to...

  • Śniadania na świecie

    ...tradycyjne panino, czyli zapiekaną kanapkę, w najbardziej klasycznej wersji podawaną z szynką i serem peccorino lub z mozzarellą i pomidorami. Dla Francuza podstawa drugiego śniadania to pieczywo(...) kuchnia amerykańska wymieszała się z meksykańską, tworząc miks określany jako Tex-Mex . Tu na śniadanie jada się coś, co przypomina pikantne burrito (bazą jest jajecznica). W stanach Luizjana i Missisipi...

  • Właśnie teraz pomidory smakują najlepiej. Wykorzystaj sezon nie tylko robiąc z nich przetwory, ale także wykorzystując je do zrobienia wyjątkowych sałatek. Fot. 123RF/Picsel Po pomidory sięgamy chętnie - są smaczne, ale także bogate w składniki niezbędne dla naszego zdrowia. Spokojnie mogą jeść je osoby na diecie - 100 gramów pomidora to około 30 kcal. Ponadto pomidory są bogate w składniki odżywcze - zawierają duże ilości witamin A, B, C, E, PP i K, potas, żelazo, wapń i magnez. Zawierają...

  • Smaki lata: złote kurki

    Najpopularniejszą potrawą z kurkami jest jajecznica na maśle z dużą ilością tych właśnie grzybów. Chętnie jadamy je także ze śmietaną, jako dodatek do makaronu. Warto sięgać po kurki, bo są niezwykle(...) st. C. piekarniku przez 10-15 min (do ścięcia jajek). Podawaj na liściach sałaty z pomidorami, polane przygotowanym wcześniej sosem winegret. Grzybowe lasagne Składniki na 4 porcje: dag masła...

  • Pomidory są trujące, a po zjedzeniu choć jednego, krew zamienia się w kwas - tak uważano w Europie do XIX wieku. I nie do końca były to mylne poglądy. Fot. 123RF/Picsel Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru, gdzie do dziś można spotkać dzikie odmiany tej rośliny. Jako pierwsi pomidory hodowali Aztekowie, którzy znali je pod nazwą "xitomatl". Jedzono je wtedy z papryką, kukurydzą i solą - z tej potrawy wywodzi się dzisiejszy meksykański sos salsa. Nie do końca jasne...

  • Dieta lekkostrawna

    ..., ostre; jaja na twardo; jajecznica na boczku, słoninie, smalcu, olejach; mięsa tłuste, smażone, pieczone lub duszone z tłuszczem; potrawy z drobiu smażone lub pieczone; knedle; pierogi z mięsem; ryby...

  • W jaki sposób zachować na dłużej wyjątkowy smak letnich pomidorów? Oczywiście, należy przygotować z nich przetwory. Nasi użytkownicy doskonale wiedzą, jak je zrobić. Fot. 123RF/Picsel Nie od dziś wiadomo, że polskie, dojrzewające w słońcu pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli wyrosły w naszym ogródku. Warto zatrzymać ich smak na dłużej, przygotowując pyszne przetwory. Wbrew pozorom nie jest to trudne, a efekt końcowy wart jest wysiłku. Pomidory dla osób odchudzających się Wszyscy,...