• Informacje na temat:

    jabłka w syropie na zimę

Przepisy na temat: jabłka w syropie na zimę
  • Zdrowe przetwory na zimę

    ...takich przetworów nie kupimy nigdzie, warto więc najbliższe weekendy spędzić poza miastem, by oprócz zdrowego spaceru mieć też zdrowe, niebanalne przetwory na zimę.

  • Jesienne desery na ciepło

    ...słoików i zakręć. Odwróć do góry dnem i poczekaj, aż ostygną. Jabłka możesz tak trzymać przez całą zimę i wykorzystywać je do zrobienia np. rożków.  3. Ciasto pokrój na kwadraty o bobu ok. 10 cm. Na(...) rozpuszczonym masłem, a środek posyp bułką. Na bułkę wyłóż jabłka - odciśnij z nich sok! Zawiń strudel, pomagając sobie ściereczką. Wierzch posmaruj masłem. Przełóż na blaszkę z pergaminem i piecz...

  • 5 najczęściej powtarzanych mitów o sokach

    ...się indywidualnie, w zależności od rodzaju owoców i warzyw. Jest to więc proces bardzo podobny do tego, jaki stosujemy w domach robiąc przetwory na zimę, jednak dzięki nowoczesnej technologii, którą...

Artykuły na temat: jabłka w syropie na zimę
  • Syrop z pigwy na zimę - bogate źródło witaminy C

    ..., mocno aromatyczne, wyglądem przypominają gruszki lub jabłka, choć sporo mniejsze. Surowe owoce nie nadają się do jedzenia, gdyż mają cierpki smak. Wykorzystuje się je jednak do przygotowywania różnych przetworów: dżemów, powideł, marmolad, miodu, nalewek i soków. Pigwa do herbaty na zimę z powodzeniem zastąpi cytrynę, wzbogacając organizm o witaminę C. Syrop pigwowy był bardzo popularny w czasach...

  • Lato w... zamrażarce czy w słoiku?

    Koniec lata to czas, kiedy warto pomyśleć o przechowaniu sezonowych warzyw i owoców na jesień czy zimę. Jednym ze sposobów jest mrożenie - np. zieleniny; innym kiszenie - np. buraków; czy konserwowanie w słoikach - np. w postaci dżemów owocowych.

  • Zatrzymaj lato na dłużej... w słoiku

    ...je przechowywać, ale ich przyrządzenie wymaga staranności i przestrzegania higieny. Na dżemy, powidła czy konfitury nadaje się większość owoców (oprócz arbuzów, bananów i melonów) - jabłka, gruszki(...) nakrętkę) lub zjedz przetwór od razu. Konfitury są to przetwory gęste, lecz nie mają zżelowanej konsystencji. Otrzymuje się je bardzo długo smażąc całe lub rozdrobnione owoce w syropie o dużej...

  • Na pomoc sadownikom!

    Sadownicy mają kłopot z nadmiarem jabłek? Pomóżmy im je przetworzyć. Polskie jabłka są niezrównane. Mają smak, jak żadne inne na świecie.

  • Zapomniane przetwory wracają na salony

    Koniec sierpnia był dawniej sygnałem do rozpoczęcia przygotowywania przetworów na zimę. Na początku XXI wieku ta tradycja zaczęła zanikać. Od kilku lat jednak ponownie przygotowywanie przetworów staje się modne.

  • 21 sposobów na poprawę odporności

    ...poziom cukru we krwi. TRENING NAPRZEMIENNY: Jeśli przez całą zimę nie jeździłaś na rowerze, zacznij od półgodzinnej przejażdżki, kilka razy w tygodniu. Jadąc, zmieniaj tempo jazdy: przez 5 minut...

  • Deser – smak i zdrowie

    ...czekoladowe na jabłka?" Tak, jeśli zależy ci na zdrowiu twoim i twoich bliskich zrób to. Osoby, które jedzą dużo wysokoprzetworzonej żywności często nie wyczuwają smaku naturalnych produktów. Potrzeba czasu...

  • Na którą dietę sokową postawić, aby zyskać najlepsze rezultaty?

    ...przetworów na zimę lub chcemy ściśle trzymać się zasad diety, możemy zdecydować się na inne produkty rozgrzewające. Doskonale sprawdzi się jarmuż, pietruszka i winogrona. Do soków warzywnych możemy dodać...

  • Dlaczego warto jeść owoce tropikalne

    ...cukrów prostych i dość wysoki indeks glikemiczny IG 50 (mango, kaki, papaja, liczi). Mogą więc podnosić poziom cukru we krwi bardziej niż rodzime owoce (jabłka, gruszki) czy cytrusy. Dlatego przy...

  • Monika Mrozowska: Mam apetyt na więcej

    ...akurat zajadam się powidłami śliwkowymi z odrobiną goździków. Przygotowałam je na całą zimę, ale znikają w szybkim tempie. Moimi ulubionymi ciastami zawsze były sernik i szarlotka. Tę ostatnią stosunkowo łatwo przygotować w zdrowej wersji. Wystarczy białą mąkę pszenną wymienić na orkiszową, cukier na miód i dodać słodkie jabłka. Z sernikiem jest trudniej, ale ja robię przepyszny na syropie z agawy...