• Informacje na temat:

    jabłka w occie

Przepisy na temat: jabłka w occie
  • Domowy ocet jabłkowy

    W ostatnich latach specyfik ten zrobił się wręcz modny - i bardzo dobrze! Prawie każda gospodyni ma swój własny przepis na ocet jabłkowy. Najłatwiejsze są te, w których zamiast całych owoców wykorzystuje się skórki, tak też jest bardziej ekonomicznie. Obrane jabłka będzie można wykorzystać do ciasta, placuszków lub przy produkcji domowego kompotu czy musu. Jak przygotować ocet? Obieramy dwa...

  • Grzybki w occie...bez pasteryzowania ;-)

  • Domowy ocet jabłkowy - jak go przygotować?

    Ile gospodyń, tyle przepisów na ocet jabłkowy. Do najprostszych należą te, w których zamiast całych owoców wykorzystywane są skórki, tak też jest bardziej ekonomicznie - w duchu "zero waste". Obrane jabłka można będzie wykorzystać do  ciasta , przy produkcji kompotu czy musu, obierki posłużą do produkcji octu. Jak przygotować ocet jabłkowy?  Należy obrać dwa kilogramy jabłek, skórki przełożyć...

  • Smak jesieni zamknięty w słoiku. :)

  • Ocet jabłkowy

    Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój i zalej przegotowaną, chłodną i osłodzoną wodą.

  • Jeszcze jedna propozycja na przetwory. Tym razem postanowiłam zrobić gruszki w occie. Moim zdaniem to bardzo fajny sposób na przechowywanie gruszek.

  • Strudel z jabłkami

    ...odchodzić od dłoni. Uformuj je w kulę, zawiń w folię spożywczą i odłóż w miejsce o temp. pokojowej.  2. Nadzienie: jabłka umyj, obierz, miąższ zetrzyj. Masło rozpuść, wsyp otręby z cynamonem. Dodaj jabłka, orzechy, miód i żurawinę. Duś, aż odparuje sok z jabłek, zmiksuj.  3. Ciasto rozciągnij na dużej ściereczce na cienki placek. Rozsmaruj zimne nadzienie wzdłuż jednego boku. Zwiń, pomagając sobie...

  • Tyle o niej słyszałam, ale nigdy nie jadłam. W tym sezonie postanowiłam wypróbować przepis na dynię w occie, stary, ze starej książki kucharskiej. Oczywiście nieco go uprościłam... wyszło smacznie.

  • Chutney z moreli i jabłek

    Morele umyj, wydryluj. Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych.

  • Zaletą dania jest po prostu sama kurka:)

Artykuły na temat: jabłka w occie
  • Ocet jabłkowy dla cukrzyków. Zrób go sama!

    Składniki zawarte w occie jabłkowym chronią przed cukrzycą, ale też wspomagają jej leczenie. Obniżają poziom cukru we krwi.

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • Proste kuracje z octu jabłkowego

    .... Zalej jabłka - powinny znajdować się pod powierzchnią. Słój przykryj lnianą ściereczką albo podwójną warstwą gazy, zabezpiecz sznurkiem lub gumką. Odstaw w ciepłe, ciemne miejsce. Fermentacja(...). Przechowuj w chłodzie. Tymiankowy macerat Okład na ból głowy. Ocet i bawełnianą ściereczkę włóż na ok. 15 minut do zamrażalnika. Następnie zmocz szmatkę w occie, odciśnij, połóż na czole lub karku na...

  • To jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Jak je przygotować, aby smakowały naprawdę dobrze? Fot. 123RF/Picsel Jabłka to owoc na wskroś polski, który wyjątkowo często gości na naszych stołach. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Pektyny zawarte w jabłkach skutecznie wymiatają wolne rodniki,...

  • Jak zrobić ocet jabłkowy?

    ...posłodzoną i ostudzoną wodą. Słój postaw w ciepłym i ciemnym miejscu.  Codziennie przez ok. trzy tygodnie mieszaj jabłka i dbaj, by w słoju nie tworzyła się pleśń. Obecność piany jest natomiast...

  • Ocet jabłkowy jest bardzo niedocenianym składnikiem naszej diety. Nie ma zatrważającej ilości witamin i mikroelementów, ale posiada bardzo duże pokłady potasu. Warto więc poświęcić mu nieco więcej uwagi w życiu codziennym. Fot. 123RF/Picsel Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji jabłek z miodem lub cukrem. Jego przygotowanie własnoręcznie jest trochę czasochłonne. Jeśli nie chcecie czekać trzech tygodni aż odpowiednio skwaśnieje, możecie kupić już gotowy ocet w sklepie. Jak stosować ocet...

  • Ocet jabłkowy

    Ile gospodyń, tyle przepisów na ocet jabłkowy. Do najprostszych należą te, w których zamiast całych owoców wykorzystywane są skórki, tak też jest bardziej ekonomicznie. Jabłka można będzie wykorzystać do ciasta, przy produkcji kompotu czy musu. Jak przygotować ocet?  Obieramy dwa kilogramy jabłek, skórki przekładamy do głębokiego glinianego naczynia lub dużego słoja i zalewamy przegotowaną wodą...

  • Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak. Jest jednak o wiele więcej powodów, dla których warto zwrócić na nie uwagę. Najlepiej jeść jabłka ze skórką.      Fot. 123RF.COM/PICSEL Powód 1: Dobre, bo polskie Polskie pochodzenie jabłek, które kupujemy, oznacza dla nas nie tylko patriotyczny gest, ale także... zdrowie. A to dlatego, że polskie jabłka nie muszą dniami i tygodniami "leżakować" w transporcie - przekłada...

  • Ocet jabłkowy pielęgnuje skórę

    ...możesz przechowywać przez wiele lat. Ponoć najlepszy jest z antonówek, bo te jabłka zawierają najwięcej witaminy C.  Zobacz także:

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julia Kucharzewska zaprezentowała przepis na jabłka pod kruszonką. 600 g mąki pszennej 75 g cukru 18 g proszku do pieczenia 6 jaj 1,5 kostki masła szczypta soli 2 łyżki śmietany 18% 2 słoiki smażonych jabłek (0,75 l) 1 cukier waniliowy 250 g cukru pudru 250 ml śmietanki 30% 3 tabliczki białej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady maliny mięta cukier puder do posypania Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, masło i sól zagnieść. Ciasto...

Zdjęcia na temat: jabłka w occie