• Informacje na temat:

    jabłka w cieście miód

Przepisy na temat: jabłka w cieście miód
  • Sernik w cieście

    ...w temp. 180 st. Jabłka umyj, pokrój w półplasterki, usuwając nasiona. Na 10 min przed końcem pieczenia obłóż sernik jabłkami, posyp połówkami orzechów i polej 2 łyżkami miodu. 

  • podkręcona klasyka:)

  • Jesienne desery

    Jesienią chętniej sięgamy po słodkie przekąski, a także o wiele częściej niż latem pieczemy ciasta, tarty czy przygotowujemy desery, które możemy spożywać na ciepło. Jabłka, śliwki, miód czy przyprawy korzenne to smaki jednoznacznie kojarzące się z jesienią. Warto więc wykorzystać sezon na tego rodzaju produkty i przygotować pyszne słodkości, które umilą nam chłodne wieczory spędzane w domu.

  • Jabłka w cieście,czyli tak zwane racuchy.

  • Pieczone owoce na deser

    Brzoskwinie i jabłka możemy oczywiście jeść na surowo, ale te owoce to także dobra podstawa do pieczonych deserów. Można je komponować z kawą, chałwą, migdałami, cynamonem. Pyszny deser na lato.

  • Jabłka w cieście bardzo szybkie w przygotowaniu ,bardzo pyszny deser po obiedzie,słodkie co nieco do kawusi.

  • ​Gdy jesień ci doskwiera - sięgnij po pieczone jabłko

    Dobry jesienny deser to taki, który nie tylko zawiera wartościowe składniki odżywcze, ale i świetnie smakuje oraz... wypełni kuchnię fantastycznym zapachem. Pieczone jabłka mogą z powodzeniem być nazwane strawą dla ciała i ducha.

  • Dzisiaj jakiś chochlik mnie podkusił żebym wrzuciła do Smakera poczciwe jabłka w cieście,bo zazwyczaj unikam wstawiania dań,które już są znane ,żeby nie powielać i też zaproponować coś innego;)Placuszki z jabłkami bardzo lubię w różnych wersjach,a to jedna z ulubionych:)

  • Obiad pachnący owocami

    Schabowe z kością ze słodko-pikantnymi jabłkami Sposób przygotowania 1. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Usmaż na niej kotlety, po 5 minut z każdej strony, tak aby były brązowe. Zdejmij je z patelni, przykryj, trzymaj w cieple.  2. Jabłka umyj i pokrój w różny sposób: w plastry, na ćwiartki, cząstki i połówki.  3. Ponownie rozgrzej patelnię z resztą oliwy, wrzuć jabłka i smaż je...

  • Przekąska w sam raz na tłusty czwartek

Artykuły na temat: jabłka w cieście miód
  • Placek drożdżowy z jabłkami

    ....  2. Blachę (32x39 cm) posmarować tłuszczem. Wyrośnięte ciasto zagnieść. Wylepić nim spód blachy, ponownie odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na cząstki, rozłożyć je na cieście. W garnku stopić resztę masła, pozostały cukier oraz miód. Gotować, cały czas mieszając, przez minutę. Dolać śmietanę. Wymieszać z płatkami kukurydzianymi...

  • Doskonała przekąska na świąteczny stół Składniki: • 8 białych kiełbasek JBB • opakowanie ciasta francuskiego • cebule • majeranek • 1 jajko • masło do podsmażenia • sól, pieprz • 1 łyżka cukru Składniki na sos:• 150 ml słodkiej śmietanki • 3 łyżki chrzanu • sól i biały pieprz Sposób przygotowania: Białą kiełbasę parzymy na wolnym ogniu około 15 minut, następnie ściągamy z niej skórę. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Ciasto...

  • Ciasta z jabłkami

    .... Bardziej gęstą konsystencję musu uzyskamy, wsypując do niego galaretkę w proszku. Do jabłek słodkich pasuje galaretka kwaskowa, np. agrestowa, do winnych - morelowa. Jakie jabłka? Najlepsze jabłka na szarlotkę to antonówka, szara reneta, boiken, delicious. Obrane i pokrojone w kawałki jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. Jeśli o tym zapomnimy i ściemnieją, wystarczy posypać je cynamonem. Suszone jabłka...

  • Miód jest cennym darem natury. Pomaga walczyć z różnymi chorobami, zachować młodość i urodę, a do tego pysznie smakuje. Na rynku znajduje się wiele gatunków miodu, tylko jak wybrać ten właściwy? Jaki miód jest najzdrowszy?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje miodów Miód dzielimy w zależności od tego, z jakiego surowca został wykonany. Wyróżniamy trzy grupy: nektarowe, czyli kwiatowe, spadziowe oraz mieszane. Istnieją także miody syntetyczne. Nie mają jednak korzystnych właściwości zdrowotnych,...

  • Dyniowe wypieki

    ...jabłka, 3 łyżki miodu, sok z 1/2 cytryny, 2 jajkaD200 g śmietany typu crème fraîche, 80 g rodzynek namoczonych w rumie, Kruszonka orzechowa: 100 g orzechów włoskich 140 g cukru pudru, 60 g masła(...). Odłożyć w chłodne miejsce. Dynię pokroić ze skórką na kawałki, wydrążyć nasiona. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne. Rozłożyć kawałki dyni i jabłka na blasze, pokropić miodem i podpiec...

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • Z owsianą nutą

    ...jednolitą masę. Mąkę tortową wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodać płatki owsiane, rodzynki, miąższ z laski wanilii, skórkę otartą z cytryny i wymieszać. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kawałki. Masę masłową połączyć z suchą mieszanką (mąka z dodatkami) i jabłkami. Do natłuszczonej i wysypanej mąką okrągłej formy przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do...

  • Promocja i sprzedaż produktów pszczelarskich i sprzętu pszczelarskiego, wystawa „Pszczoły i ludzie”, spotkanie pszczelarzy w Urzędzie Miasta Krakowa i konferencja poświęcona pszczelarstwu w środowisku krakowskim. Fot. 123RF/Picsel To tylko część wydarzeń, które znalazły się w programie „Krakowskiego Miodobrania", czyli Święta Zrzeszenia Pszczelarzy Krakowskich, które rozpocznie się 30 sierpnia (piątek) i potrwa do 1 września (niedziela). Patronat nad wydarzeniem objął Prezydent Miasta Krakowa...

  • Święta w Europie

    ..., cukier . 2 łyżeczki soli, majeranek i rozgnieciony czosnek wymieszaj i natrzyj gęś z zewnątrz i wewnątrz. Przełóż do naczynia, przykryj, wstaw do lodówki na całą noc. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grube plastry. Śliwki namocz w gorącej wodzie, osącz, pokrój w paski i wymieszaj z jabłkami. Owocami nafaszeruj gęś, otwory zepnij wykałaczkami. Włóż do brytfanny, wlej ½ szklanki wody...

  • Miód jest cennym darem natury. Pomaga walczyć z różnymi chorobami, zachować młodość i urodę, a do tego pysznie smakuje. Jednak, aby cieszyć się jego właściwościami, musimy zyskać pewność, iż nie kupujemy podróbek. Fot. 123RF/Picsel Miód jest jednym z najcenniejszych darów jakie otrzymaliśmy od natury. Naukowcy wykazali, że jego regularne spożywanie ma zbawienne skutki dla całego organizmu. Miód zawiera dużo mikroelementów, kwasów organicznych i substancji bakteriobójczych. Jedną z nich jest...