• Informacje na temat:

    jabłka w cieście kruchym

Przepisy na temat: jabłka w cieście kruchym
  • Migdałowy serniczek na kruchym cieście

    ....  2. Jabłka obierz, pokrój na cząstki. W garnku rozgrzej po 1/4 szkl. masła i cukru. Dolej sok z cytryny. Wrzuć jabłka. Duś je ok. 10 minut na małym płomieniu. Wystudź i odcedź.  3. Twaróg wymieszaj z 2/3 szkl. cukru oraz 1/2 kostki masła. Dodaj skórkę z cytryny, proszek budyniowy i jajka. Masę utrzyj mikserem. Jabłka ułóż na podpieczonym spodzie. 4 Owoce przykryj masą serową. Wierzch obłóż kawałeczkami...

  • Jesienny deser, czyli jabłka w cieście

    To deser prawdziwie jesienny: pyszny, o pięknym, jabłkowo-cynamonowym zapachu. Jabłka zamknięte w skorupce z kruchego ciasta mogą być pysznym podwieczorkiem na jesienne popołudnie.

  • Sernik w cieście

    .... Wyjmij białka z lodówki i również ubij na sztywno. Ubitą kremówkę oraz pianę z białek wmieszaj do masy serowej.  4. Spód i boki tortownicy wylep kruchym ciastem. Przelej masę serową. Piecz ok. 90 min w temp. 180 st. Jabłka umyj, pokrój w półplasterki, usuwając nasiona. Na 10 min przed końcem pieczenia obłóż sernik jabłkami, posyp połówkami orzechów i polej 2 łyżkami miodu. 

  • Kruche z jabłkami

    ..., zimnego masła, cukru pudru i żółtka zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na godzinę. Wylepić ciastem natłuszczoną i wysypaną mąką formę do tart. 2 Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Delikatnie ponacinać, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na cieście. 3 Jajka zmiksować ze śmietaną i cukrem. Zalać jabłka. Piec w temperaturze 200°C przez około 30 minut.

  • Jabłka smażone w cieście

    Z jabłek przez całą zimę pieczono wiele ciast z jabłkami. Robiono też jabłka smażone w cieście. 1. Cztery lub pięć jabłek kwaskowych i kruchych, najlepiej antonówek, obrać z łup, wydrążyć środki i pokrajać w talarki. 2. Osobno przygotować następujące ciasto: 3 żółtka, jedną szklankę ciepłego mleka, trochę cukru i pianę z jaj, tyle mąki, aby ciasto było gęste i utrzymało się na jabłkach...

  • Krucha tarta z jabłkami i malinami

    ...i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Przygotuj nadzienie. W małej miseczce wymieszaj mąkę z cynamonem i wanilią. Jabłka umyj, obierz, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne(...). Możesz pozbyć się nadmiaru wody z powierzchni owoców za pomocą papierowego ręcznika. Na podpieczonym cieście rozsyp równomiernie mieszankę mąki i przypraw, a na niej rozłóż połowę pokrojonych...

  • Kruchy placuszek z musem

    ...1. Mąkę posiekaj z masłem, cukrem, jajkiem i wodą. Zawiń w folię, włóż do lodówki na godz. 2. Jabłka umyj, obierz, pokrój w plasterki, usuwając gniazda nasienne. Połówki brzoskwiń zmiksuj na mus. 3. Ciasto rozwałkuj. Wylep nim natłuszczoną formę. Posyp odrobiną mąki z cukrem i cynamonem. Na cieście rozłóż jabłka, polej stopionym masłem i częścią musu. Piecz w 180ºC przez 30-40 min. Gotowe...

  • Domowe ciasta z jabłkami i gruszkami

    ...oraz malinami Piernik jabłkowo-gruszkowy nadzienie: 2 gruszki, 2 jabłka, po 1/2 szkl. wody i białego wina, szkl. cukru; ciasto: 1/4 kostki masła, 1/2 szkl. cukru, 3/4 łyżeczki sody oczyszcz(...) (odwrócone) lub na górę (tak, jak się piekło). Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem i ubrać miętą lub melisą Kruchy placek z jabłkami 25 dag musli z pełnego ziarna pszenicy, 10 dag zmiel...

  • ​Gdy jesień ci doskwiera - sięgnij po pieczone jabłko

    Dobry jesienny deser to taki, który nie tylko zawiera wartościowe składniki odżywcze, ale i świetnie smakuje oraz... wypełni kuchnię fantastycznym zapachem. Pieczone jabłka mogą z powodzeniem być nazwane strawą dla ciała i ducha.

  • Pieczone owoce na deser

    Brzoskwinie i jabłka możemy oczywiście jeść na surowo, ale te owoce to także dobra podstawa do pieczonych deserów. Można je komponować z kawą, chałwą, migdałami, cynamonem. Pyszny deser na lato.

Artykuły na temat: jabłka w cieście kruchym
  • Krucha tarta z jabłkami

    Sposób przygotowania: 1. Przygotuj karmel: wsyp cukier do garnka, zalej go wodą. Gotuj, aż masa zyska złoty kolor. Wylej ją na dno formy od tarty. Zostaw do ostygnięcia.  2. Obierz jabłka, wytnij gniazda i pokrój owoce w ćwiartki. Ułóż je gęsto na wystudzonym karmelu. Kostkę do pieczenia Kasia pokrój na drobne kawałki. Wyłóż je na jabłka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. Piecz 15-20

  • To o jabłkach musisz wiedzieć

    Najlepsze odmiany Zimą najczęściej wykorzystuję do ciast i deserów sprawdzone odmiany: szarą renetę o kruchym miąższu, boikeny o lekko winnym smaku, słodkie i jędrne deliciousy oraz soczyste mekintosze o posmaku mandarynek. Obieranie Kiedy jabłka mają pomarszczoną skórę, wkładam je na kilka minut do gorącej wody. Po takim zabiegu owoce obieram bez problemu. Słodkie chipsy Zimą często...

  • Krucha szarlotka

    ...tartą. Na cieście wyłożyć przygotowane wcześniej jabłka. Na wierzchu rozsypać utartą na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta. Szarlotkę wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 175°C na ok(...)Przygotowanie: Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, drobno pokroić, wymieszać z cukrem waniliowym, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem, masłem i jogurtem, dodać przesianą mąkę...

  • Jabłka w cieście

    Do szarlotki weźmy jabłka kruche i winne, najlepiej antonówki.

  • Szarlotka na cienkim cieście

    ..., uformować kulę, owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 1-1,5 godziny. Jabłka umyć, obrać, pokroić, usunąć gniazda nasienne, przełożyć do dużego garnka, zasypać 1/2 szklanki cukru, oprószyć cynamonem, prażyć aż puszczą sok. Jeśli podsmażone jabłka okażą się nadal kwaśne, należy użyć więcej cukru. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować cienko. 2/3 rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia...

  • Szarlotka amerykańska

    Na kruchym cieście.

  • Ciasta z jabłkami

    ...ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na około 2 godziny. Rodzynki zalej wrzącą wodą, odstaw na ok.10 minut. Następnie odcedź i osącz. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Włóż do garnka, wlej odrobinę wody. Duś na małym ogniu aż jabłka się rozpadną. Dodaj cynamon, rodzynki oraz cukier do smaku. Wymieszaj. Tortownicę posmaruj tłuszczem...

  • Tarta pachnąca cynamonem

    Zapieczone w cieście owoce w towarzystwie aromatycznych przypraw zachwycą Twoje podniebienie.

  • Tarta pachnąca cynamonem

    Zimą świeże jabłka nie smakują tak dobrze. Ale w innej wersji – zapieczone w cieście w towarzystwie aromatycznych przypraw, zachwycą twoje podniebienie.

  • Na obiad i deser. Tarta na każdą okazję

    Pyszne, kruche ciasto z wytrawnym lub słodkim nadzieniem to pomysł na sycący posiłek. Tarta ze szpinakiem lub pieczoną papryką będzie doskonała na obiad czy kolację. Ta z pieczonymi jabłkami - na deser czy podwieczorek. Zatem do dzieła!