• Informacje na temat:

    jabłka w ciescie kruchym

Przepisy na temat: jabłka w ciescie kruchym
  • Migdałowy serniczek na kruchym cieście

    ....  2. Jabłka obierz, pokrój na cząstki. W garnku rozgrzej po 1/4 szkl. masła i cukru. Dolej sok z cytryny. Wrzuć jabłka. Duś je ok. 10 minut na małym płomieniu. Wystudź i odcedź.  3. Twaróg wymieszaj z 2/3 szkl. cukru oraz 1/2 kostki masła. Dodaj skórkę z cytryny, proszek budyniowy i jajka. Masę utrzyj mikserem. Jabłka ułóż na podpieczonym spodzie. 4 Owoce przykryj masą serową. Wierzch obłóż kawałeczkami...

  • Jesienny deser, czyli jabłka w cieście

    To deser prawdziwie jesienny: pyszny, o pięknym, jabłkowo-cynamonowym zapachu. Jabłka zamknięte w skorupce z kruchego ciasta mogą być pysznym podwieczorkiem na jesienne popołudnie.

  • Kruche z jabłkami

    ..., zimnego masła, cukru pudru i żółtka zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na godzinę. Wylepić ciastem natłuszczoną i wysypaną mąką formę do tart. 2 Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Delikatnie ponacinać, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na cieście. 3 Jajka zmiksować ze śmietaną i cukrem. Zalać jabłka. Piec w temperaturze 200°C przez około 30 minut.

  • Jabłka smażone w cieście

    Z jabłek przez całą zimę pieczono wiele ciast z jabłkami. Robiono też jabłka smażone w cieście. 1. Cztery lub pięć jabłek kwaskowych i kruchych, najlepiej antonówek, obrać z łup, wydrążyć środki i pokrajać w talarki. 2. Osobno przygotować następujące ciasto: 3 żółtka, jedną szklankę ciepłego mleka, trochę cukru i pianę z jaj, tyle mąki, aby ciasto było gęste i utrzymało się na jabłkach...

  • Krucha tarta z jabłkami i malinami

    ...i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Przygotuj nadzienie. W małej miseczce wymieszaj mąkę z cynamonem i wanilią. Jabłka umyj, obierz, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne(...) zmniejszy, więc nie obawiaj się, że jest ich za dużo. Jabłka posyp malinami, ewentualnie także borówkami lub innymi drobnymi owocami. Rozłóż resztę jabłek w taki sam sposób. Przepis pochodzi z książki "Bez...

  • Sernik w cieście

    .... Wyjmij białka z lodówki i również ubij na sztywno. Ubitą kremówkę oraz pianę z białek wmieszaj do masy serowej.  4. Spód i boki tortownicy wylep kruchym ciastem. Przelej masę serową. Piecz ok. 90 min w temp. 180 st. Jabłka umyj, pokrój w półplasterki, usuwając nasiona. Na 10 min przed końcem pieczenia obłóż sernik jabłkami, posyp połówkami orzechów i polej 2 łyżkami miodu. 

  • Kruchy placuszek z musem

    ...1. Mąkę posiekaj z masłem, cukrem, jajkiem i wodą. Zawiń w folię, włóż do lodówki na godz. 2. Jabłka umyj, obierz, pokrój w plasterki, usuwając gniazda nasienne. Połówki brzoskwiń zmiksuj na mus. 3. Ciasto rozwałkuj. Wylep nim natłuszczoną formę. Posyp odrobiną mąki z cukrem i cynamonem. Na cieście rozłóż jabłka, polej stopionym masłem i częścią musu. Piecz w 180ºC przez 30-40 min. Gotowe...

  • Domowe ciasta z jabłkami i gruszkami

    ...oraz malinami Piernik jabłkowo-gruszkowy nadzienie: 2 gruszki, 2 jabłka, po 1/2 szkl. wody i białego wina, szkl. cukru; ciasto: 1/4 kostki masła, 1/2 szkl. cukru, 3/4 łyżeczki sody oczyszcz(...) (odwrócone) lub na górę (tak, jak się piekło). Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem i ubrać miętą lub melisą Kruchy placek z jabłkami 25 dag musli z pełnego ziarna pszenicy, 10 dag zmiel...

  • ​Gdy jesień ci doskwiera - sięgnij po pieczone jabłko

    Dobry jesienny deser to taki, który nie tylko zawiera wartościowe składniki odżywcze, ale i świetnie smakuje oraz... wypełni kuchnię fantastycznym zapachem. Pieczone jabłka mogą z powodzeniem być nazwane strawą dla ciała i ducha.

  • Obiad pachnący owocami

    Schabowe z kością ze słodko-pikantnymi jabłkami Sposób przygotowania 1. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Usmaż na niej kotlety, po 5 minut z każdej strony, tak aby były brązowe. Zdejmij je z patelni, przykryj, trzymaj w cieple.  2. Jabłka umyj i pokrój w różny sposób: w plastry, na ćwiartki, cząstki i połówki.  3. Ponownie rozgrzej patelnię z resztą oliwy, wrzuć jabłka i smaż je...

Artykuły na temat: jabłka w ciescie kruchym
  • Krucha tarta z jabłkami

    Sposób przygotowania: 1. Przygotuj karmel: wsyp cukier do garnka, zalej go wodą. Gotuj, aż masa zyska złoty kolor. Wylej ją na dno formy od tarty. Zostaw do ostygnięcia.  2. Obierz jabłka, wytnij gniazda i pokrój owoce w ćwiartki. Ułóż je gęsto na wystudzonym karmelu. Kostkę do pieczenia Kasia pokrój na drobne kawałki. Wyłóż je na jabłka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. Piecz 15-20

  • Krucha szarlotka

    Przygotowanie: Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, drobno pokroić, wymieszać z cukrem waniliowym, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem, masłem i jogurtem, dodać przesianą mąkę(...) tartą. Na cieście wyłożyć przygotowane wcześniej jabłka. Na wierzchu rozsypać utartą na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta. Szarlotkę wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 175°C na ok...

  • Jabłka w cieście

    Do szarlotki weźmy jabłka kruche i winne, najlepiej antonówki.

  • Szarlotka na cienkim cieście

    ..., uformować kulę, owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 1-1,5 godziny. Jabłka umyć, obrać, pokroić, usunąć gniazda nasienne, przełożyć do dużego garnka, zasypać 1/2 szklanki cukru, oprószyć cynamonem, prażyć aż puszczą sok. Jeśli podsmażone jabłka okażą się nadal kwaśne, należy użyć więcej cukru. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować cienko. 2/3 rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia...

  • To o jabłkach musisz wiedzieć

    Najlepsze odmiany Zimą najczęściej wykorzystuję do ciast i deserów sprawdzone odmiany: szarą renetę o kruchym miąższu, boikeny o lekko winnym smaku, słodkie i jędrne deliciousy oraz soczyste mekintosze o posmaku mandarynek. Obieranie Kiedy jabłka mają pomarszczoną skórę, wkładam je na kilka minut do gorącej wody. Po takim zabiegu owoce obieram bez problemu. Słodkie chipsy Zimą często...

  • Ciasta z jabłkami

    ...ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na około 2 godziny. Rodzynki zalej wrzącą wodą, odstaw na ok.10 minut. Następnie odcedź i osącz. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Włóż do garnka, wlej odrobinę wody. Duś na małym ogniu aż jabłka się rozpadną. Dodaj cynamon, rodzynki oraz cukier do smaku. Wymieszaj. Tortownicę posmaruj tłuszczem...

  • Szarlotka amerykańska

    Na kruchym cieście.

  • Tarta pachnąca cynamonem

    Sposób przygotowania: 1. Mąkę połącz z posiekanym masłem. Dodaj cukier, żółtko i zagnieć kruche ciasto. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię i wstaw do lodówki na pół godziny.  2. Tortownicę wysmaruj tłuszczem. Zimne ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno formy. Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz przez 15 minut w temp. 180˚C.  3. W tym czasie jabłka umyj, wytrzyj. Nie obieraj ze skórki. Pokrój je...

  • Tarta pachnąca cynamonem

    Zimą świeże jabłka nie smakują tak dobrze. Ale w innej wersji – zapieczone w cieście w towarzystwie aromatycznych przypraw, zachwycą twoje podniebienie.

  • Pod bezową pierzynką

    ...masła (margaryny), 42,5 dag cukru, szczypta soli, 4 jajka, 35 dag mąki, pół torebki proszku do pieczenia, 5 białek, 10 dag płatków owsianych, tłuszcz do formy. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne...