• Informacje na temat:

    jablka w ciescie francuski

Przepisy na temat: jablka w ciescie francuski
  • Jabłka w cieście

    Sposób przygotowania Ciasto francuskie rozwiń, płaty pozostaw w pokojowej temperaturze na ok. 20 minut, by rozmarzły. W tym czasie jabłka umyj, obierz. Nożykiem do wycinania gniazd nasiennych usuń środki z pestkami. Potem każde jabłko potnij na 4-5 grubszych plasterków. Od razu skrop je sokiem z cytryny, by nie ściemniały i oprósz cynamonem. Płaty francuskiego ciasta lekko rozwałkuj na stolnicy...

  • Tarta na cieście francuskim

    Taki deser smakuje wyjątkowo, szczególnie w deszczowe jesienne dni.

  • Babeczki z jabłkami

    Składniki: 4 arkusze (po 35 g) mrożonego ciasta francuskiego 4 małe jabłka 90 g masła 1/2 szklanki brązowego cukru łyżeczka mielonego cynamonu lody waniliowe do podania Przygotowanie: 1 Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ciasto rozmroź i wytnij 4 krążki o śr. 15 cm. Włóż je do okrągłych foremek do pieczenia. 2 Rozpuść masło. Jabłka wydrąż i pokrój w cienkie plasterki. Obtocz je w maśle...

  • Francuska tarta jabłkowa

    Zamiast szarlotki.

  • Tarta jabłkowo-waniliowa

    Sposób przygotowania 1. Ciasto francuskie rozmroź. Śmietanę połącz z serkiem, cukrem, proszkiem budyniowym skórką z cytryny i jajkami. Jabłka umyj, wytrzyj do sucha, cienko obierz ze skórki. Przekrój na pół. Usuń środki z pestkami. Wypukłą stronę gęsto ponacinaj (nie docinaj do końca, aby owoce się nie rozpadły). Formę do tarty (śr. ok. 30 cm) posmaruj tłuszczem.  2. Ciasto przełóż na stolnicę...

  • Obiad pachnący owocami

    ...w cieście francuskim, zapiekane z kurczakiem i serem Sposób przygootowania 1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ciasto rozmroź, rozwałkuj i podziel na 4 porcje.  2. Kokilki do zapiekania lekko natłuść masłem. Wyłóż je ciastem francuskim.  3. Gruszki umyj i przekrój wzdłuż na pół. Nie obieraj. Wykrój z nich gniazda nasienne. Ustaw połówki gruszek pośrodku kokilek z ciastem.  4. Masło...

  • Pierś z kurczaka w kuchni przedszkolaka

    ...również w formie dodatku do zapiekanki. Alternatywą dla rozmaitych panierek jest zapiekanie piersi z kurczaka w cieście francuskim. Danie z drobiowego mięsa można też urozmaicić, faszerując je...

  • O małej czarnej słów kilka, czyli Międzynarodowy Dzień Kawy

    ...i zapoczątkowany został przez mnichów z orderu kapucynów. Włoski składnik cappuccino pochodzi od słowa kaptur, które jest elementem ubioru mnichów. Następnie powstał francuski wyraz "capuchin...

  • Co zrobić, by smyk polubił warzywa?

    ...i uduszoną cebulkę. Tak przygotowane nadzienie na pewno przypadnie brzdącowi do gustu. Jeśli chcesz go zaskoczyć, zamiast zwykłych pierożków przyrządź takie z ciasta francuskiego - są delikatne, kruche...

  • Pasztety

    ...dworach, ale także na szlacheckich dworach w Polsce. Ponieważ staropolska kuchnia w dużej mierze czerpała inspiracje z kuchni francuskiej, toteż w polskich dworach chętnie gościły mniej lub bardziej(...) jest gałka muszkatołowa, majeranek i, niekiedy, imbir. Dodatkowo aromatu dodają charakterystyczne dla polskiej i francuskiej kuchni liście laurowe oraz ziele angielskie. Poza przyprawami i alkoholem...

Artykuły na temat: jablka w ciescie francuski
  • Jabłka w cieście francuskim

    Sposób przygotowania: 1. Ciasto francuskie przekrój na 4 części równe części.  2. Jabłka obierz i przekrój na pół. Wydrąż gniazda nasienne tak, aby w ich miejsce włożyć nadzienie. Po wypełnieniu nadzieniem połówek jabłek złóż je razem i dokładnie owiń ciastem francuskim.  3. Ciasto nakłuj widelcem i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Następnie posyp kryształkami cukru i ułóż na blaszce wyłożonej...

  • Książkowa wersja kultowego, pierwszego w historii telewizji, kulinarnego reality show! Pilotażowy odcinek „Francuskiego Szefa Kuchni" wyemitowano „w Bostonie 11 lutego 1963 roku, jeszcze w czarno-białej telewizji" - jak wspomina we wstępie sama Julia Child. Przez kolejne lata podbił on serca telewidzów tak dalece, że doczekał się wznowień i kontynuacji, a jego nieokrzesana, prostolinijna, wielka wzrostem oraz kulinarnym kunsztem pomysłodawczyni i prowadząca - Julia Child - do dziś pozostaje...

  • Wytworne róże z jabłek

    Szukasz słodkich przekąsek, które zrobią karnawałową furorę? Polecamy przepis na róże z jabłek w cieście francuskim.

  • Doskonała przekąska na świąteczny stół Składniki: • 8 białych kiełbasek JBB • opakowanie ciasta francuskiego • cebule • majeranek • 1 jajko • masło do podsmażenia • sól, pieprz • 1 łyżka cukru Składniki na sos:• 150 ml słodkiej śmietanki • 3 łyżki chrzanu • sól i biały pieprz Sposób przygotowania: Białą kiełbasę parzymy na wolnym ogniu około 15 minut, następnie ściągamy z niej skórę. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Ciasto...

  • W cieście francuskim

    Strudel jabłkowy z żurawiną Składniki: 1 op. (ok. 45 dag) mrożonego francuskiego ciasta, 80 dag kwaskowych jabłek, 4 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki cukru, 10 dag sucharków, 10 dag migdałów(...) stolnicy, cukier puder do oprószenia ciasta. Płat francuskiego ciasta rozwinąć, pozostawić w pokojowej temperaturze, aż rozmarznie. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki, potem...

  • Miedziane rondle wiszą nad kuchnią, tymianek i rozmaryn rozsiewają swój zapach w ogrodzie, a boulangerie jest otwarta każdego dnia w tygodniu. I jak tu nie kochać francuskiej prowincji i francuskiego jedzenia? Dwadzieścia lat temu Amerykanka Susan Loomis dała się temu uwieść i zamieszkała wraz z rodziną w niewielkiej miejscowości Louviers w Normandii. Opowiadając o swoich sąsiadach oraz przyjaciołach, ich tradycjach i zwyczajach, odziedziczonych po przodkach i pięknie kultywowanych przez...

  • Ciasta z jabłkami

    ...płatkami orzechów. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piec 45 minut. 10 minut przed końcem na wierzchu placka położyć porcje konfitury. Tarta na cieście francuskim Składniki: 30 dag ciasta francuskiego, 1 kg jabłek, 5 dag cukru, skórka otarta i sok wyciśnięty z 1 cytryny, 300 ml cydru, 25 dag gęstej śmietany kremówki, 3 jajka, 3 łyżki cukru pudru, 1 torebka cukru...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Z ciasta francuskiego

    Gotowe ciasto francuskie rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy.

  • Ciasto francuskie, jako produkt dosyć tani i uniwersalny, bardzo często trafia do naszych koszyków w czasie zakupów. Dopiero później okazuje się, że nie mamy pomysłu, co z nim zrobić. Na szczęście nasi użytkownicy znają niejeden przepis z jego wykorzystaniem. Fot. 123RF/ Picsel Mając w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, niestraszni będą nam niezapowiedziani goście ani nagłe napady głodu. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujemy zaskakujące przekąski, które cieszą oko i podniebienie....