• Informacje na temat:

    jablka pieczone z zurawina do kaczki

Przepisy na temat: jablka pieczone z zurawina do kaczki
  • Na wyjątkowe okazje.

  • Uroczysty obiad

    Spodziewasz się gości? Szykuje się jakaś wyjątkowa okazja? Podpowiadamy, jakie potrawy idealnie nadadzą się na uroczyste spotkanie.

  • Smaczne potrawy na każdy dzień tygodnia

    .... Wymieszaj. Podawaj surówkę do ryby. Kaczka z jabłkami Wierzch roladek będzie i żurawiną Sposób przygotowania 1. Piersi kaczki posmaruj roztopionym masłem. Przypraw solą, majerankiem...

  • Smaczne potrawy obiadowe

    ...30 minut w temp. 200°C. Przekręć kaczkę, piecz 15 minut.  2. Posiekaną cebulę zeszklij, dodaj pokrojone jabłka, śliwki i żurawinę. Smaż 10 minut, mieszając. Przełóż do środka podpieczonej kaczki...

  • Pyszności na obiad

    ...wyłożonej pergaminem. Piecz 30 min w temp. 180 st. Podawaj np. z zimnymi dipami. Filety z kaczki zapieczone z grzybami Sposób przygotowania 1. Grzyby rozmroź, opłucz i osusz. Mniejsze kawałki(...). Skórkę możesz ponacinać w kratkę, ale tak, by nie uszkodzić mięsa. Oprósz i natrzyj solą oraz pieprzem.     3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Przyprawione filety z kaczki ułóż na zimnej...

  • Nie jedz indyka w święta!

    ...kcal Pierś z kaczki w sosie miodowo-octowym z grzybami Składniki na 4 porcje: - 4 piersi z kaczki, - sól, pieprz, - 1-2 łyżeczki oleju, - 15 szalotek, - 125 g pieczarek, - 125 g grzybów(...), - tymianek do dekoracji Przygotowanie: Piersi z kaczki przyprawić solą i pieprzem. Obsmażyć na oleju z obu stron po 10 - 12 minut. Szalotki i grzyby smażyć na maśle ok. 5 minut. Doprawić solą...

Artykuły na temat: jablka pieczone z zurawina do kaczki
  • Kaczka nadziewana jabłkami i żurawiną

    ...w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 2 godziny (dokładny czas zależy od wielkości kaczki).  5. W połowie pieczenia przewróć na drugą stronę. Gdy zacznie wytapiać się tłuszcz, polewaj nim kaczkę...

  • ​Kaczka z jabłkami, miodem i żurawiną

    ...przygotowanym farszem napełnij wnętrze kaczki. Kaczkę połóż na kratce nad głęboką blachą i wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni C na godzinę i 30 minut. Co kwadrans polewaj kaczkę...

  • Filet z kaczki z pomidorkami koktajlowymi

    Sposób przygotowania: 1. Pierś z kaczki umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Ponacinaj skórę w kratkę i natrzyj mięso solą oraz pieprzem. Odstaw na 20 minut.  2. Podgrzej olej na patelni i smaż pierś(...) i posyp posiekanym rozmarynem oraz tymiankiem.  4. Wstaw do piekarnika i piecz mniej więcej 40 minut w 180°C.  5. Tłuszcz wytopiony z kaczki, jabłka, żurawinę i białe wino podgrzewaj, aż jabłka zaczną...

  • Soczysta pierś kaczki

    ...). Pierś kaczki jest sprzedawana ze skórą na podszewce z tłuszczu i to właśnie tę część powinniśmy po umyciu piersi przekroić kilkakrotnie na krzyż. Przyprawioną pierś kładziemy na mocno grzanej suchej patelni skórą do dołu. Wówczas tłuszcz szybko się wytopi i będzie nam służył do smażenia mięsnej części i do przyrządzania sosu.  Z owocami Do piersi kaczki pasują cytrusowe sosy, a także borówki...

  • Jak upiec kaczkę?

    Ten rodzaj drobiu daje wiele możliwości. Kaczkę można piec, smażyć, dusić, marynować, a nawet grillować. Ważne, żeby była soczysta i miała jak najwięcej mięsa. Kaczki pieczone w całości zazwyczaj faszerowało się w polskiej kuchni kaszą gryczaną, cielęciną, wątróbkami, a nawet wieprzowiną. Nacierało się ją solą, pieprzem i majerankiem i podawało upieczone z żurawiną. Pierś z kaczki (którą...

  • O, pieczone kurczę!

    ...razy w tygodniu. Inaczej jest w przypadku gęsi i kaczki. To drób tłusty i dość ciężkostrawny, więc lepiej serwować go dzieciom dopiero po 2. urodzinach. Kurczak i indyk na co dzień...

  • O, pieczone kurczę!

    ...razy w tygodniu. Inaczej jest w przypadku gęsi i kaczki. To drób tłusty i dość ciężkostrawny, więc lepiej serwować go dzieciom dopiero po 2. urodzinach. Kurczak i indyk na co dzień...

  • Mięsa w aromatycznym sosie

    Udka kaczki w bakaliowym sosie 1. Suszone wiśnie, morele  i śliwki zalej wrzątkiem.  Po kwadransie odcedź. 2. Udka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw solą i pieprzem. Ułóż skórką do góry(...) balsamiczny i wlej 150 ml wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz płomień  i gotuj jeszcze przez 5 minut. 5. Dopraw pieprzem i solą. Sos żurawinowy dobrze  podkreśli smak pieczonej  wołowiny...

  • Ślub i śluby

      Wczoraj odbył się w Warszawie, w kościele Świętej Barbary ślub mojego kochanego brata, Pawła. Nie udało się nam na niego pojechać. Głównie z mojego...

  • Wigilijne kulinarne wariacje

    Tradycyjnie na wigilijnym stole powinno znaleźć się dwanaście potraw. Tak przynajmniej jest w większości kultur. Jednak zdarza się, że na stole pojawia się dziesięć, lub nawet osiem dań. Na polskim stole niepodzielnie panuje karp, który jest co roku głównym daniem wigilijnym.