• Informacje na temat:

    jabłka na szarlotkę w słoiki

Przepisy na temat: jabłka na szarlotkę w słoiki
  • Jabłka z miętą i cynamonem

    Składniki: ●ok 1,5 kg jabłek (połowa kwaśnych, np. antonówek) ●2-3 goździki ●kawałek kory cynamonu ●1/2 szklanki mocnego naparu miętowego Przygotowanie: 1. Jabłka obierz, pokrój, usuwając pestki oraz łuski. Włóż do garnka. Dodaj cynamon, goździki i napar z mięty. Gotuj ok. 15 min, mieszając, po czym wyjmij cynamon i goździki. Ciepłe jabłka przetrzyj przez sito. 2. Nałóż do słoików...

  • Jabłka do szarlotek

    Teraz pieczenie szarlotki będzie proste.

  • Szarlotka z migdałową skórką

    ...nim spód i brzegi (na ok. 3 cm) wyłożonej pergaminem tortownicy. 2. Jabłka wymieszaj z cukrem, proszkiem budyniowym, skórką pomarańczową, cynamonem i goździkami. Wyłóż na ciasto. Na wierzchu rozsyp warstwę płatków migdałowych. Posyp je cukrem trzcinowym, polej miodem i obłóż pokrojonym w cienkie płatki masłem. Szarlotkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz 50 minut. Podawaj z lodami...

  • Zalety domowego octu

    Powstaje w wyniku naturalnej fermentacji obierek (najwięcej cennych substancji znajduje się tuż pod skórką owocu). Jeśli pieczesz szarlotkę, nie wyrzucaj jabłkowych skórek i gniazd nasiennych. Zrób z nich zdrowy ocet jabłkowy. To źródło cennych substancji. Zawiera potas, fosfor, wapń, siarkę, krzem i fluor. Szczególnie ważny jest potas. Odpowiada za gospodarkę wodną w organizmie. Gdy zaczyna go...

Artykuły na temat: jabłka na szarlotkę w słoiki
  • Szarlotka z kokosem i chałwą

    ...jednej z nich dodać kakao.   Zetrzeć na tarce 6 duzych jabłek i wymieszać z 1,5 łyżki bułki tartej, mogą być też jabłka prażone ze słoika,  wtedy już bez dodatku bułki tartej ( ja stosuję te ze(...), jabłka a na wierzch jasne ciasto. Piec ok.50 minut (aż wierzch się zezłoci).  Na gorące ciasto wylać gorącą polewę  

  • Sprawdzony przepis na szarlotkę powinien znaleźć się w kulinarnym notesie każdej gospodyni. Oto kilka naszych propozycji, które naprawdę warto przetestować. Fot. 123RF/Picsel Jabłka to owoce na wskroś polskie, które wyjątkowo często goszczą na naszych stołach. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania....

  • Na pomoc sadownikom!

    Sadownicy mają kłopot z nadmiarem jabłek? Pomóżmy im je przetworzyć. Polskie jabłka są niezrównane. Mają smak, jak żadne inne na świecie.

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • ​Porady naszych prababć

    ...szpatułki. Domowy ocet jabłkowy Jeśli pieczemy szarlotkę i po przyszykowaniu do niej cząstek jabłek zostają nam obrane cieniutko łupiny, nie powinno się ich wyrzucać. Zamiast tego można zrobić(...) podlewamy rośliny. Kawa ma sprawić, że ich liście będą duże i piękne. Domowe etykietki na butelki i słoiki Robiąc przetwory z owoców i warzyw, dobrze jest przykleić do nich etykietki z nazwą...

  • To jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Jak je przygotować, aby smakowały naprawdę dobrze? Fot. 123RF/Picsel Jabłka to owoc na wskroś polski, który wyjątkowo często gości na naszych stołach. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Pektyny zawarte w jabłkach skutecznie wymiatają wolne rodniki,...

  • Jesień na stole, czyli tanie i sycące potrawy dla całej rodziny

    Jesień to idealna pora dla smakoszy produktów sezonowych. W naszych kuchniach rządzą wtedy pachnące grzyby, soczyste dynie i rumiane jabłka. Czas więc przygotować się kulinarnie do nowych smaków(...), chrupiące i soczyste - takie właśnie są polskie jabłka. Nie tylko obniżają cholesterol, ale usprawniają pracę układu pokarmowego, chronią serce i są bogate w błonnik. Najlepsze są te prosto zerwane...

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • Słodkości z kaszy jaglanej

    ...do pieczenia, 3 łyżki cukru, 8 dag masła lub margaryny. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj sok z cytryny, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz cynamon, wymieszaj. Do drugiej miski(...) dno wyłóż 2/3 kaszy z dodatkami, mocno dociśnij. Na to wyłóż jabłka i przykryj pozostałą warstwą kaszy. Wierzch posyp 3 łyżkami cukru i rozłóż pokrojony w wiórki tłuszcz. Blaszkę przykryj folią...

  • Zanim zaczniesz przygotowywać domowe marmolady i dżemy, upewnij się, że dysponuje odpowiednimi słoikami, w których zamkniesz smaki lata. Fot. 123RF/Picsel Wybór odpowiedniego słoika na przetwory jest  bardzo ważny, gdyż to od niego zależy trwałość naszych ulubionych weków. Jeśli przełożymy je do uszkodzonych lub zanieczyszczonych słoików, przetwory mogą bardzo szybko spleśnieć. Warto więc poświęcić kilka chwil i zwrócić uwagę na wybór odpowiedniego naczynia. Jeszcze do niedawna najbardziej...