• Informacje na temat:

    jabłecznik na tartym cieście

Przepisy na temat: jabłecznik na tartym cieście
  • Jabłecznik migdałowy

    ...wielkość formy, wyłóż brzegi. Ponakłuwaj widelcem. Piecz przez 10 minut w temperaturze 180˚C. 4 Na cieście ułóż jabłka. Posyp cynamonem. Resztę ciasta rozwałkuj, potnij na paski, ułóż z nich na...

  • Bardzo prosty przepis na bardzo pyszny sernik

  • Lukrowany placek z imbirem

    ...tartą bułką. Spód i boki formy wylep 2/3 kruchego ciasta. Gęsto ponakłuwaj je widelcem i posyp 2 łyżkami tartej bułki. Nadzienie z jabłek wymieszaj z rumem, rozłóż na cieście w formie. Pozostałe ciasto(...). Gotowe ciasto odstaw do wystudzenia. Cukier puder utrzyj pałką z resztą soku cytrynowego na gładką masę. Przygotowanym lukrem posmaruj jabłecznik. Zanim polewa zastygnie, posyp go płatkami migdałowymi...

  • Witajcie :) Dzisiaj znowu częstuję sernikiem, również pysznym jak tydzień temu. Upieczonym na mleczku kokosowym, które od dłuższego czasu zalegało mi w półce kuchennej. Jeśli nie piekliście takiego sernika to bardzo polecam. Jest bardzo aksamitny i delikatny w smaku. Zrobiłam do niego bardzo cieniutkie ciasto, ponieważ nie chciałam, żeby było go za dużo. A gdy się piekł to tak cudownie w domu pachniało...może nie wierzycie, ale musiałam jeszcze ciepłego ukroić :) Bardzo polecam i smacznego...

  • Jabłecznik upieczony na kruchym cieście.

  • Przepis na jabłecznik na kruchym cieście.

  • Smaczne i proste :-)

  • Jabłecznik na kruchym cieście bananowym. Ciasto z bezą, kruszonką i polewą cytrynową, wyszło pyszne.

  • Proponuję dziś przepis na pyszne i proste ciasto na niedzielę - jabłecznik na kruchym cieście według przepisu mojej mamy, czyli niezapomniane smaki z czasów PRL'u. Serdecznie polecam :-)

  • Bardzo szybka wersja jabłecznika z wykorzystaniem gotowego ciasta kruchego z rulonu.

Artykuły na temat: jabłecznik na tartym cieście
  • Pod bezową pierzynką

    .... Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 10 minut. Gotowe ciasto ozdobić kandyzowaną skórką z cytryny. Swojski jabłecznik z bezą owsianą Składniki: 1,2 kg jabłek, sok z 1 cytryny, 25 dag(...) 6-8 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Posypać jabłecznik pozostałymi płatkami owsianymi. Kakaowe kostki z bezą i brzoskwiniami Składniki: 200 g masła, 180 g drobnego cukru, 4 żółtka...

  • Doskonała przekąska na świąteczny stół Składniki: • 8 białych kiełbasek JBB • opakowanie ciasta francuskiego • cebule • majeranek • 1 jajko • masło do podsmażenia • sól, pieprz • 1 łyżka cukru Składniki na sos:• 150 ml słodkiej śmietanki • 3 łyżki chrzanu • sól i biały pieprz Sposób przygotowania: Białą kiełbasę parzymy na wolnym ogniu około 15 minut, następnie ściągamy z niej skórę. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Ciasto...

  • Wesele z elementami folkloru

    ..., "kołocz", czyli sernik, makowiec i jabłecznik na cieście drożdżowym. Ciasto jest zawsze ozdobnie zapakowane i dołączony jest do niego bilecik, na którym widnieją wierszyki typu: "Aby nasi goście...

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Piotrek zaprezentowała przepis na aromatyczny jabłecznik. 250 g mąki 70 g cukru pudru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 160 g masła 4 jajka szczypta soli 75 g cukru 1½ kg jabłek 3 łyżki cynamonu 3 łyżki cukru 20 g masła do podgrzania jabłek lody waniliowe   Mąkę zmieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Mieszankę przesiać na blat i posiekać z masłem. Kiedy masło będzie drobniutkie, dodać żółtka,...

  • W ostatnim czasie tarty zawładnęły sercami Polaków. Przygotowuje się je niezwykle prosto, a ich smak zależy jedynie od naszej wyobraźni. Co ważne możemy zaserwować je zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Dziś skupiamy się na tych drugich, prezentując wam najciekawsze pomysły naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas byłby w stanie odmówić sobie smakowicie wyglądającego kawałka tarty, która dopiero co opuściła piekarnik? Taka potrawa jest doskonałym rozwiązaniem, zwłaszcza gdy...

  • W kolejnym odcinku "Bake off Junior" uczestnicy będą musieli wykazać się znajomością kilku technik kucharskich. Czy wszystkim uda się upiec tartę i przygotować bajkowe babeczki? W poprzednim tygodniu jednego z najsłodszych programów telewizyjnych juniorzy zmierzyli się z bardzo trudnym wypiekiem, którego perfekcyjne przygotowanie może sprawić kłopot niejednemu dorosłemu! Dzieci miały za zadanie przygotować "drip cake" - tort dekorowany polewą, która ściekając po krawędziach, tworzy "sople"....

  • Nietypowy przepis na jabłecznik. Spróbujcie, gwarantujemy, że stanie się waszym ulubionym ciastem. Kruche ciasto450 g mąki pszennej250 g masła2 żółtka90 g cukru pudru Masa jabłkowa2½ kg jabłek (najlepiej papierówek)odrobina wody (do podlania, jeśli owoce będą przywierać)2-4 łyżki cukru kryształu (do smaku)1 łyżeczka cynamonu 2-4 łyżki bułki tartej (do smaku) Podaniebułka tarta do posypania ciasta2 białkacukier puder do posypania ciasta Kruche ciastoMąkę przesiać do dużej miski, dodać...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Sprawdzony przepis na szarlotkę powinien znaleźć się w kulinarnym notesie każdej gospodyni. Oto kilka naszych propozycji, które naprawdę warto przetestować. Fot. 123RF/Picsel Jabłka to owoce na wskroś polskie, które wyjątkowo często goszczą na naszych stołach. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania....

  • Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dzięki naszym użytkownikom możesz być pewnym, że nie zabraknie ci inspiracji na dania, w których królują szparagi. Fot. 123RF Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze względu...