• Informacje na temat:

    indyk z winem

Przepisy na temat: indyk z winem
  • Filet indyka z farszem

    ...°C, podlewając winem i bulionem. Pieczeń wystudź, włóż do torebki(odpowiednio grubej, specjalnie przeznaczonej do mrożenia) i zamroź. Sos z brytfanki,przecedź, przelej do plastikowego pojemnika i także...

  • Pieczeń z indyka

    Składniki: ok. 2 kg pierś indyka 1/2 szklanki białego wina 5 ząbków czosnku listki z 3 gałązek tymianku łyżeczka tłuczonych ziaren kolendry łyżeczka tłuczonych ziaren pieprzu 3 pokruszone(...), tymiankiem, listkami laurowymi, octem, solą i 3 łyżkami oleju. Natrzyj mięso, włóż na 2 godz. do lodówki. Następnie wstaw na 15 min do piekarnika (200ºC), po czym podlej winem, zmniejsz temp. do 180ºC...

  • Indyk w maladze

    ...czerwonego wina, - sól, cukier Przygotowanie: 1. Indyka pokroić w plastry, ułożyć na półmisku na sałacie. Na każdym plastrze mięsa ułożyć dekorację z owoców. 2. Żelatynę wymieszać z zimnym rosołem, spęczniałą połączyć z winem i gotować, aż się żelatyna rozpuści. Przyprawić cukrem i solą. Ostudzić. Zalać indyka i owoce. Odstawić do zastygnięcia. Czas przygotowania: 35 minut 1 porcja: 310

  • Nie jedz indyka w święta!

    Indyk pojawia się na świątecznych stołach coraz częściej, ale przecież Boże Narodzenie to nie Święto Dziękczynienia! Sprawdź, co podać, aby świąteczny obiad był naprawdę wykwintny!

  • Główka kapusty włoskiej (ok. 500 g), sól, 2 duże marchewki, 500 g filetów z indyka, jajo, 75 g startej goudy, pieprz, słodka papryka w proszku, 0,25 l bulionu warzywnego, 1/8 białego wina, 100ml śmietany, 2 łyżki jasnego zagęstnika do sosów.

  • Kurpiowskie udka z indyka

    Składniki na 4 porcje: - 4 udka z indyka, sól, pieprz, łyżka oleju, łyżka masła Sos: 2 szklanki bulionu, - po łyżce mąki i masła, - 10 dag wędzonego boczku, - 2 cebule, - szczypta tymianku, po(...) bulion i na małym ogniu gotuj pod przykryciem kilka minut. Następnie sos przetrzyj przez sito, dodaj mąkę wymieszaną z winem i mieszając gotuj, aż sos zgęstnieje. Włóż cebulki i pokrojony w plasterki...

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    Kurczaka, wołowinę, żeberka czy indyka można przyrządzić bez dodatku tłuszczu! Wystarczy sól, miód, rękaw do pieczenia, folia aluminiowa i kilka innych "sztuczek".

  • Dania na każdy dzień tygodnia

    ...cieście, formuj pyzy, gotuj. Cebulę usmaż. Pyzy podawaj z sosem i podsmażoną cebulką.   Gulasz z indyka z papryką Sposób przygotowania 1. Filety z indyka umyj, osusz i pokrój. Skrop olejem(...) włóż rozmrożony lub świeży szpinak i zalej winem. Przypraw solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową, czosnkiem granulowanym i szczyptą cukru. Gdy wino odparuje, dodaj masło i śmietanę. Duś...

  • Świąteczne pieczenie

    ..., obsmaż je. Przełóż do formy. Podlej winem, posyp rozmarynem. Piecz 90 minut w 185°C, polewając sosem z dna brytfanki. Kurczak cytrynowy z tymiankiem Sposób przygotowania 1. Cytryny polej(...) 1. Polędwiczki oczyść z błonek. Mięso opłucz, wytrzyj do sucha, ułóż w miseczce. Posyp suszonym tymiankiem. Zalej winem. Odłóż na ok. 10 minut w chłodne miejsce. Potem polędwiczki natrzyj solą oraz pieprzem. Posyp...

  • Pieczona dynia z ziemniakami i mięsem

    Składniki: średniej wielkości dynia 40 dag piersi z indyka pół łyżeczki czerwonej papryki sok z połowy cytryny 5 ziemniaków 2 goździki szczypta kardamonu gałązka rozmarynu szklanka białego wytrawnego wina 1 łyżka masła klarowanego olej sól pieprz Przygotowanie: 1. Pierś z indyka umyj, pokrój w kostkę, Przygotuj marynatę z kilku łyżek oleju, soku z cytryny...

Artykuły na temat: indyk z winem
  • Indyk na Wielkanoc. Jak przyrządzić pieczony drób na świąteczny stół?

    Pieczony indyk to elegancka, smaczna, a jednocześnie zdrowa i niskokaloryczna potrawa. Nadaje się na uroczyste okazje i jest znakomitym pomysłem na główne danie na wielkanocnym stole. Jak wybrać, przygotować i przyrządzić pieczonego indyka?

  • Pieczona pierś z indyka z warzywami

    ...dokładnie natrzyj pierś z indyka. Odstaw na około 2 godziny. W tym czasie umyj jabłka, wytnij gniazda nasienne i pokrój w grubsze plastry. Skrop sokiem z cytryny.  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż w nim pierś. Opcjonalnie możesz na pierś ułożyć pokrojone w paski masło i polać winem. Pieczeń włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. godzinę, co jakiś czas podlewaj...

  • Coś pysznego z indyka

    ...strony na złoty kolor, zdjąć z patelni, obsypać oczyszczoną i posiekaną chili. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, wlać wino, zagotować. Indyka włożyć do brytfanny, polać winem. Piec pod(...)Rolada ze szpinakiem Składniki na 4-6 porcji: 50 dag mięsa z indyka, 60 dag świeżego szpinaku (lub 30 dag mrożonego), 15 dag twarożku, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, sok z połówki cytryny...

  • Nie jedz indyka w święta!

    Indyk pojawia się na świątecznych stołach coraz częściej, ale przecież Boże Narodzenie to nie Święto Dziękczynienia! Sprawdź, co podać, aby świąteczny obiad był naprawdę wykwintny!

  • Indyk w maladze

    Mięso indyka natrzeć solą, nasmarować tłuszczem. Piec około 90 minut w temp. 180-200°C. W tym czasie ugotować wywar z warzyw, nóżek i kości. Przecedzić....

  • Sauté z indyka z rukola czyli dalej zielono mi!

    Na szybki ale smaczny i wiosenny obiad... 3 porcje 3 piersi z indyka zwane tutaj escalope maslo 50 g rukoli 50g orzeszkow piniowych 3 lyzki...

  • Mariaż idealny, czyli organoleptyczne "parowanie" dla początkujących

    Matching, pairing, czy z francuskiego accord - terminy dotyczące łączenia w pary. Ale nie będzie tu żadnych porad matrymonialnych, chyba że te wskazujące drogę od żołądka do serca. Jak dobrać, dopasować, sparować, zgodzić, stworzyć harmonię między winem i jedzeniem - radzi Katarzyna Kordaś z warszawskiej Vinoteki 13.

  • Potrawka w cebuli

    Filet z indyka pokroić w kostkę, włożyć do miski. Polać białym winem wymieszanym z sokiem z cytryny i sosem sojowym. Wymieszać, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Cebule obrać, ściąć wierzchy(...) minutach dodać śmietanę, marchewkę i groszek. Wydrążone cebule gotować 15 minut w lekko posolonej wodzie. Potrawkę z indyka zagęścić zasmażką błyskawiczną i jeszcze raz przyprawić. Cebule napełnić...

  • Zawijańce z sosem oliwkowym

    Przygotowanie Piersi z indyka pokrój na 8 plastrów. Rozbij, dopraw solą i pieprzem. Na każdym plastrze połóż plaster szynki tak, aby połowa wystawała. Połóż kilka listków szałwii. Zwiń i zepnij.l Na rozgrzanej oliwie obsmaż roladki. Przełóż do brytfanny i piecz w temperaturze 190°C przez około 15 minut. Przygotuj sos: obierz i posiekaj szalotki. Zeszklij je na maśle. Zalej winem i gotuj, aż...

  • Pasztet drobiowy w cieście

    Składniki  Na 12 porcji: 80 dag drobiowej wątróbki (z indyka, kurczaka, kaczki), 8 gałązek tymianku, 1,5 szklanki czerwonego wina, sóll 15 dag masła + do wysmarowania formy, 4 jajka + 1 do(...) kostkę. Włóż do misy, dodaj tymianek, dopraw solą i pieprzem. Całość zalej winem i odstaw na noc do lodówki. Wątróbkę zmiksuj. Do piure dodaj kawałki masła i wbij jajka. Ponownie zmiksuj. Masę...