• Informacje na temat:

    indyk z tymiankiem

Przepisy na temat: indyk z tymiankiem
  • Roladki z indykiem

    Sposób przygotowania 1. Mięso umyj, osusz. Tymianek opłucz, osusz, posiekaj. Miód wymieszaj 1 łyżką wody, sokiem z cytryny i tymiankiem. Filet posyp solą i pieprzem. Posmaruj miodową marynatą. Skrop olejem. Piecz przez ok. 40 minut w temperaturze 180 st.  2. Warzywa umyj, oczyść, pokrój w słupki. Kukurydzę osącz. Rozgrzej patelnię. Kolejno wkładaj na nią tortille i podgrzewaj je 1 minutę...

  • Filet indyka z farszem

    .... Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Wlej do sosu. Gotuj dalej, mieszając, aż zgęstnieje. Przypraw miodem, szałwią i tymiankiem.

  • Pieczeń z indyka

    Składniki: ok. 2 kg pierś indyka 1/2 szklanki białego wina 5 ząbków czosnku listki z 3 gałązek tymianku łyżeczka tłuczonych ziaren kolendry łyżeczka tłuczonych ziaren pieprzu 3 pokruszone(...), tymiankiem, listkami laurowymi, octem, solą i 3 łyżkami oleju. Natrzyj mięso, włóż na 2 godz. do lodówki. Następnie wstaw na 15 min do piekarnika (200ºC), po czym podlej winem, zmniejsz temp. do 180ºC...

  • Sałata z grillowanym indykiem i śliwkami kalifornijskimi

    Grill nie musi opierać się na ciężkich potrawach. Przygotowanie apetycznego, a jednocześnie zdrowego grilla jest proste. Na ruszcie można przygotować niemal wszystko – właściwy dobór składników wzbogaca danie. Znakomitą opcją grillowej potrawy może być indyk podany w sałacie.

  • Roladka z indyka nadziewana miechunką peruwiańską i pistacjami

    ...środek rozbitego filetu z indyka, rozkładamy nadzienie i wszystko dokładnie zwijamy w roladę, którą delikatnie spinamy wykałaczkami. Następnie tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia...

  • Szparagi z serem, indykiem i boczkiem

    Składniki: pęczek zielonych szparagów 4 kotlety z indyka 4 grube paski sera pleśniowego 4 plasterki boczku wędzonego (możesz zastąpić go tłustą szynką) ząbek czosnku tymianek sól, cukier biały pieprz olej do smażenia Przygotowanie: 1 Kotlety opłucz, lekko rozbij, natrzyj rozgniecionym czosnkiem, solą, tymiankiem i białym pieprzem. Szparagi oczyść, usuwając zdrewniałe końce...

  • Bakłażany z indykiem

    Składniki: 2 średnie bakłażany Do nadzienia: 1 cebula 2 pomidory 40 dag udźca  z indyka (bez kości) po 1/2 szklanki kukurydzy i zielonego groszku z puszki 4 łyżki oliwy 3–4 ząbki czosnku(...), osusz. Mięso pokrój na kawałki. Kukurydzę i groszek osącz z zalewy. Rozgrzej oliwę. Wrzuć kawałeczki indyka, mieszając, usmaż je na rumiano. Dodaj cebulę oraz pomidory i pastę pomidorową. Dołóż...

  • Indyk z kasztanami

    ...z wątróbką, jabłkiem, szalotkami, pietruszką i kasztanami. Dodaj koniak. Przypraw tymiankiem, solą i pieprzem. Jeżeli nadzienie jest zbyt suche dodaj śmietankę. 3. Indyka napełnij masą kasztanową(...)Składniki na 12 porcji: - 1 indyk ok. 2 kg, - 1 puszka piure kasztanowego (40 dag), - 1 winne jabłko, - 30 dag mielonej cielęciny, - 10-15 dag wątróbek drobiowych, - 3-4 szalotki, - kilka...

  • Nie jedz indyka w święta!

    Indyk pojawia się na świątecznych stołach coraz częściej, ale przecież Boże Narodzenie to nie Święto Dziękczynienia! Sprawdź, co podać, aby świąteczny obiad był naprawdę wykwintny!

  • Multicooker: Gulasz z indyka z ziemniaczkami na parze

    Składniki 200 g cukinii 150 g fasolki szparagowej 1 żółta papryka 1 cebula 400 g piersi indyka 1 łyżka mąki pszennej świeży tymianek 2 łyżki oliwy ½ kg młodych ziemniaków sól, pieprz 500 ml wody Sposób przygotowania 1. Mięso pokroić w dużą kostkę, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, oprószyć mąką pszenną. 2. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program...

Artykuły na temat: indyk z tymiankiem
  • Indyk faszerowany

    Indyka oczyść, w środku posyp solą i pieprzem, a na zewnątrz natrzyj mieszanką soli, pieprzu, majeranku i drobno posiekanego czosnku.  Wątróbkę oczyść...

  • Tymianek – znamy go doskonale i często wykorzystujemy w kuchni. Ba, często nawet uprawiamy go w przydomowych ogródkach. Ale czy wiemy jak wpływa na nasz organizm? Okazuje się, że to niepozorne zioło ma nam do zaoferowania znacznie więcej niż tylko doskonały smak. Fot. 123RF/Picsel Ta wywodząca się z basenu Morza Śródziemnego przyprawa coraz częściej gości na naszych stołach. W większości przypadków, po tymianek sięgamy jedynie ze względu na jego smak, jednak warto pamiętać, iż posiada on...

  • Faszerowany indyk z koniakiem

    Sposób przygotowania: 1. Indyka w środku posyp solą i pieprzem, a na zewnątrz natrzyj mieszanką soli, pieprzu, majeranku i drobno posiekanego czosnku. Wątróbkę pokrój na kawałki, a jabłko, szalotki i natkę drobno posiekaj. Całość wymieszaj z cielęciną. Wlej koniak. Przypraw tymiankiem, solą i pieprzem. Jeżeli nadzienie będzie zbyt suche, dodaj śmietanę.  2. Indyka nadziej przygotowaną masą. Włóż...

  • Indyk uznawany jest za jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest smaczny, chudy i lekkostrawny. Ale w jaki sposób zamienić go w ciekawe danie? Fot. 123RF/Picsel Indyk to bogate źródło białka - podstawowego budulca wszystkich narządów wewnętrznych i aktywatora wielu procesów zachodzących w naszym ciele. Po drób powinny sięgnąć osoby, które walczą ze zbyt wysokim cholesterolem, nadciśnieniem tętniczym i problemami sercowymi. Zawarte w jego mięsie cenne minerały - między innymi cynk, fosfor czy...

  • Indyk w sosie arachidowym

    ...i mięso, polać sosem, posypać tymiankiem . Zobacz także:

  • Sałatka to doskonała propozycja na lekki posiłek lub przekąskę, zwłaszcza dla osób dbających o linię. Wzbogacając warzywa w mięsne dodatki, grzanki oraz ziarna stworzymy zbilansowane, lekkostrawne danie zawierające wszystkie niezbędne do organizmu składniki – białko, węglowodany, tłuszcze oraz witaminy i minerały. Fot. materiały prasowe Składniki (2 porcje): 150 g miksu sałat 150-200 g polędwiczki z indyka 2 łyżki miksu ziaren Kresto (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam) 1 łyżka kaparów...

  • Indyk świąteczny

    Składniki: Cały indyk 2,6 kg Pęczek szałwii Pęczek tymianku 2 główki czosnku 100 g masła 30 ml oliwy z oliwek Pieprz sól 150 g boczku Pokrój boczek w plastry. Masło pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Zawiń w listki szałwii. Na indyku naciągnij skórę, dopraw go solą i pieprzem. Umieść masło i plastry boczku pod skórą indyka. Faszeruj tymiankiem i czosnkiem. Piecz...

  • Gotuj jak szef kuchni! Znany polski szef kuchni Robert Sowa przedstawia restauracyjne przepisy, które możemy przygotować w zaciszu własnej kuchni. Naucz się przyrządzać: • Pieczoną polędwicę wołową w skorupce ziołowej z białą fasolą • Pierś indyczą w panco z sałatką włoską • Crumble z orzechów włoskich z truskawkami, tymiankiem • Zapiekane naleśniki z kurczakiem, serem pleśniowym i szpinakiem • Papardele z sosem serowym z brokułami...

  • Indyk pachnący ziołami

    Jeżeli chcesz uzyskać wyjątkowy, soczysty smak indyka nie bój się przypraw. Najlepsze są świeże zioła, tj. majeranek, tymianek, bazylia, oregano. Wrzuć całe gałązki, łącznie z łodyżkami; one dodają potrawom intensywniejszego smaku i aromatu.

  • To przyprawa nad przyprawami, wszystkim doskonale znana, z nią wszystko od razu smakuje lepiej! Kucharze w Restauracji Hawełka dodają jej do każdej potrawy. Jaka to przyprawa? To gotowanie z sercem i myślą o osobie, dla której przygotowujemy danie... Zdjęcia dzięki uprzejmości restauracji Hawełka Tradycyjna liczba potraw przygotowywanych na Święta Bożego Narodzenia przyprawia o zawrót głowy nawet biegłych w sztuce kulinarnej. Dwanaście dań w wigilię, obfity obiad świąteczny, a do tego góra...