• Informacje na temat:

    indyk na zimno

Przepisy na temat: indyk na zimno
  • Indyk ze szpinakiem

    Pierś z indyka umyj i osusz. Rozkrój ją tak, aby dało się ją rozłożyć jak książkę. Przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij na cienki płat. Oprósz solą oraz pieprzem, skrop olejem. Zwiń(...). Upieczone mięso odstaw na 10 minut, by "odpoczęło" i dopiero wtedy je pokrój. Podawaj na ciepło lub zimno. 

  • Sprawdzony przepis na "Indyk z owocami"

  • Pieczony indyk

    Pomarańczowy filet Sposób przygotowania Filet opłucz, włóż do garnka, wsyp 1 łyżeczkę soli i zalej zimną wodą. Odstaw na 15 minut. W drugim garnku zagotuj składniki marynaty. Wystudź ją. Indyka wyjmij, osusz, przełóż do strunowej torebki foliowej. Dolej marynatę. Zamknij torebkę i włóż całość do lodówki na 12 godzin. Zamarynowane mięso przełóż do brytfanki. Podlej 1 szkl. wody. Piecz 1 godz...

  • Wypróbowany przepis na "Indyk w pomarańczach"

  • Podroby z kurczaka i indyka

    Drobiowe żołądki, wątróbki czy serduszka to przysmaki, które dobrze znamy od wielu lat.

  • Sprawdzony przepis na "Indyk ze szpinakiem"

  • Indyk zapiekany w sosie z pomarańczy

    Sposób przygotowania Filet myjemy i przekładamy do małego garnka, dodajemy łyżeczkę soli i zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 15 minut. W rondelku gotujemy sok pomarańczy, złote owoce, suszone wiśnie, paprykę, imbir, kurkumę i pieprz. Po zagotowaniu wszystkich składników odstawiamy do wystudzenia. Indyka wyjmujemy z wody, osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki, a następnie w naczyniu żaroodpornym...

  • Wypróbowany przepis na "Indyk faszerowany owocami"

  • Szparagi z serem, indykiem i boczkiem

    Składniki: pęczek zielonych szparagów 4 kotlety z indyka 4 grube paski sera pleśniowego 4 plasterki boczku wędzonego (możesz zastąpić go tłustą szynką) ząbek czosnku tymianek sól, cukier biały pieprz olej do smażenia Przygotowanie: 1 Kotlety opłucz, lekko rozbij, natrzyj rozgniecionym czosnkiem, solą, tymiankiem i białym pieprzem. Szparagi oczyść, usuwając zdrewniałe końce...

  • ...doskonaly na swieta i rodzinne przyjecia

Artykuły na temat: indyk na zimno
  • Indyk z owocami

    ...i obsmaż filet z indyka z dwóch stron, po czym przełóż go do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. 10 minut przed końcem zdejmij pokrywkę, aby mięso się zarumieniło. Podawaj na zimno lub na gorąco.

  • Poznaj proste przepisy na 5 rozgrzewających drinków na chłodne wieczor‏y. Zdjęcie 123RF Specjaliści od motywacji powtarzają jak mantrę takie oto zdanie: każdego dnia zrób sobie mały prezent. Kiedy wieczory są jeszcze wciąż długie i chłodne warto postarać się o coś pysznego dla podniebienia - odrobinę luksusu w postaci rozgrzewającego drinka. Samodzielne wykonanie poniższych przepisów jest banalnie proste, a proponowane napoje sprawdzą się doskonale zarówno podczas relaksujących wieczorów z...

  • Pieczeń z indyka

    Pieczone mięso jest idealne na wyjątkowe, rodzinne uroczystości. Możesz je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

  • Latem ochota na kawę nie maleje, ale pojawia się też chęć orzeźwienia. Połącz kawę z ciekawymi dodatkami i przygotuj ją na zimno. Przepisy na owocowe frappe, a nawet zimnego drinka na bazie kawy, przygotował dla Was barista, więc na pewno się uda! Fot. materiały prasowe Najprostszy sposób na kawę na zimno to połączenie świetnego espresso z lodem. Jeśli dodamy do tego lody o ulubionym smaku, uzyskamy kombinację pobudzającą, orzeźwiającą i na dodatek pyszną. Warto eksperymentować lub zaufać...

  • Dynia pieczona z indykiem

    ...°C. Ostudź. Filet z indyka opłucz, włóż do garnka. Wsyp dwie łyżeczki soli i wlej zimną wodą. Odstaw na 15 minut. Następnie wyjmij go i osusz papierowym ręcznikiem. Mięso włóż do szczelnego woreczka i wlej marynatę. Wstaw na noc do lodówki. Po tym czasie ułóż w blaszce do pieczenia. Piecz w temp. 180°C przez 80 minut. Ostudź i pokrój w plastry. Na talerz wyłóż ugotowany ryż, pokrojonego indyka, kawałki...

  • Indyk uznawany jest za jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest smaczny, chudy i lekkostrawny. Ale w jaki sposób zamienić go w ciekawe danie? Fot. 123RF/Picsel Indyk to bogate źródło białka - podstawowego budulca wszystkich narządów wewnętrznych i aktywatora wielu procesów zachodzących w naszym ciele. Po drób powinny sięgnąć osoby, które walczą ze zbyt wysokim cholesterolem, nadciśnieniem tętniczym i problemami sercowymi. Zawarte w jego mięsie cenne minerały - między innymi cynk, fosfor czy...

  • Jak nie przytyć o tej porze roku?

    Gdy na zewnątrz jest zimno, trzeba jeść tłusto i dużo, aby się rozgrzać. Czy na pewno?

  • Sałatka to doskonała propozycja na lekki posiłek lub przekąskę, zwłaszcza dla osób dbających o linię. Wzbogacając warzywa w mięsne dodatki, grzanki oraz ziarna stworzymy zbilansowane, lekkostrawne danie zawierające wszystkie niezbędne do organizmu składniki – białko, węglowodany, tłuszcze oraz witaminy i minerały. Fot. materiały prasowe Składniki (2 porcje): 150 g miksu sałat 150-200 g polędwiczki z indyka 2 łyżki miksu ziaren Kresto (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam) 1 łyżka kaparów...

  • Jak nie przytyć o tej porze roku

    Gdy na zewnątrz jest zimno, trzeba jeść tłusto i dużo, aby się rozgrzać. Czy na pewno?

  • Planując grilla, zadbajcie o to, aby na stole oprócz kiełbasy oraz karkówki pojawiły się również lekkie i smaczne sałatki. Będą świetną przeciwwagą dla mięs z rusztu. Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek z grilla, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie sałatki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jeśli chcecie...