• Informacje na temat:

    indyk duszony z cebulką

Przepisy na temat: indyk duszony z cebulką
  • Przedświąteczny gulasz z indyka

    W tym gorącym okresie nie zawsze mamy czas, by stać przy garnkach szykując pracochłonny obiad. Gulasz z indyka smakuje wspaniale, a powstaje błyskawicznie. Z talerzy znika zaś jeszcze szybciej.

  • Łatwy gulasz obiadowy

    Aromatyczny gulasz z indyka z dodatkami warzywnymi smakuje wspaniale, a powstaje błyskawicznie. Z talerzy znika zaś jeszcze szybciej. I każdy biesiadnik prosi o dokładkę.

  • Indyk i ogórki w curry - przysłała Serafina

    Czas przyrządzania: 40 minut; ilość porcji: 4; kaloryczność 1 porcji: 473 kcal; składniki: 1 kg ogórków (świeżych, ale nieszklarniowych - gruntowych i dużych); 50 dkg cebul szalotek; 50 dkg piersi z indyka; 6 łyżek oleju; 1 limetka; 10 dkg płatków owsianych; 1 łyżka curry; 2 łyżki sezamu; 1 łyżka cukru; 1 łyżka sosu sojowego; sól...

  • Dyniowe gulasze

    ...i wywoływać dolegliwości. Paprykarz z indykiem Sposób przygotowania: 1. Dynię oczyść, miąższ ze skórką potnij  w kostkę. Filet umyj, pokrój na kawałki. Odetnij szczypiorek, a cebulki dymek...

  • Lekkie potrawki pełne warzyw

    Indyk z kalarepką i marchewką Sposób przygotowania 1. Bakłażan oczyść, potnij w półplasterki, posyp solą i odłóż na 10-15 minut, by puściły gorzki sok. Mięso opłucz, osusz, potnij w kostkę. Posyp solą i pieprzem. Warzywa korzeniowe oczyść, obierz, opłucz.  2. Bakłażan opłucz, osusz. Cebule obierz, grubo posiekaj. Marchewkę pokrój w półplasterki, seler - w słupki, a pietruszkę i kalarepki...

  • Gulasze - dobre także po podgrzaniu

    ...z indykiem Sposób przygotowania 1. Cebule obierz, grubo posiekaj. Papryki rozetnij, usuń  środki z pestkami. Strąki opłucz, pokrój w kostkę. Mięso opłucz, wytrzyj do sucha, pokrój.  2. W garnku...

  • Ryż z czterech stron świata

    ...przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Duś jeszcze 4 -5 minut. Przed podaniem potrawkę posyp nerkowcami. Orientalny kociołek z indykiem Składniki: 20 dag ryżu 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 50 dag pomidorów 80 dag mięsa gulaszowego z indyka 3 łyżki oleju, 3 łyżki łagodnego curry 500 ml bulionu drobiowego 5 dag płatków migdałowych 1 mango sól, pieprz, kilka...

  • Obiad dla zabieganych

    .... Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 225 st. Piecz ok. 20 minut. Podawaj np. z duszonymi warzywami i jasnym sosem pieczeniowym. Medaliony w czerwonym pieprzu Składniki: 60 dag filetu z piersi indyka 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oleju 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 300 ml śmietany kremówki 1 pęczek bazylii 2-3 gałązki natki pietruszki albo kolendry sól...

  • Szaszłyki

    Po gruzińsku z duszonymi warzywami Składniki na 4 porcje: 300 g mięsa wieprzowego od szynki; 300 g udźca jagnięcego; sól i pieprz; 200 g słoniny; 2 papryki; 5 cebulek; 2 ząbki czosnku; olej; 2 łyżki(...), podajemy z duszonymi warzywami. Wartość odżywcza 1 porcji 638 kcal; Białko 12,2 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 52,7 g Z pieczarkami i ziemniakami Składniki na 4 porcje: 1 kg mniejszych ziemniaków; 2 cebule...

  • Niskokaloryczne potrawy świąteczne

    ...nakładać na talerze, polewać sosem. Dekorować plasterkami cytryny i bazylią. Czas przygotowania: 45 minut Jedna porcja zawiera: 1680 kJ/401 kcal Lekkie ragout z indyka Składniki: - 10 g suszonych prawdziwków, - 600 g piersi z indyka, - 250 g pieczarek, - średniej wielkości cebula, - 125 g ryżu, - sól, - 2 łyżki oleju, - 125 g marynowanych kurek, - pieprz, - 25 g mąki...

Artykuły na temat: indyk duszony z cebulką
  • Tradycyjne polskie dania z mielonego mięsa

    Można przyrządzić z niego nie tylko klasyczne kotlety z cebulką. Warto skusić się też na inne regionalne potrawy - pulpety, klopsy i pieczenie.

  • 14 października 2014 r. Polskę odwiedził Marco Pierre White, jeden z najsłynniejszych szefów kuchni na świecie, kulinarny geniusz i ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr. Na specjalnej konferencji prasowej pokazywał, jak przyrządzać znakomite dania duszone. Fot. materiały prasowe Tego dnia było to z pewnością najsmaczniejsze miejsce na mapie Warszawy. Goście zgromadzeni w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie, przedstawiciele mediów, blogerzy, miłośnicy kuchni, mieli wyjątkową...

  • Katarzyna Żak: Na Wielkanoc musi być sernik babci Helenki

    ...białą kiełbasę, którą najpierw parzy, a potem lekko podsmaża i dusi z prażoną cebulką - palce lizać. Na stole są też jajka w różnej postaci, w majonezie i faszerowane. I musi być ćwikła domowej roboty, sama ścieram do niej buraki. A na obiad oczywiście pieczyste - szynka, indyk, królik duszony w śmietanie, Cezary piecze kaczkę z pomarańczami. Sama wszystko przygotowujesz czy udziela się rodzina...

  • Indyk uznawany jest za jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest smaczny, chudy i lekkostrawny. Ale w jaki sposób zamienić go w ciekawe danie? Fot. 123RF/Picsel Indyk to bogate źródło białka - podstawowego budulca wszystkich narządów wewnętrznych i aktywatora wielu procesów zachodzących w naszym ciele. Po drób powinny sięgnąć osoby, które walczą ze zbyt wysokim cholesterolem, nadciśnieniem tętniczym i problemami sercowymi. Zawarte w jego mięsie cenne minerały - między innymi cynk, fosfor czy...

  • Sprawdź, jak powinno wyglądać jesienne menu według Okrasy

    ...i kaszą. Inny wariant to udo indyka. Do kapusty możemy dodać kminek i suszone śliwki. W swoim menu Okrasa stawia na krajowe owoce, warzywa i ... przyprawy. "Pieprzno i szafranowo...

  • Sałatka to doskonała propozycja na lekki posiłek lub przekąskę, zwłaszcza dla osób dbających o linię. Wzbogacając warzywa w mięsne dodatki, grzanki oraz ziarna stworzymy zbilansowane, lekkostrawne danie zawierające wszystkie niezbędne do organizmu składniki – białko, węglowodany, tłuszcze oraz witaminy i minerały. Fot. materiały prasowe Składniki (2 porcje): 150 g miksu sałat 150-200 g polędwiczki z indyka 2 łyżki miksu ziaren Kresto (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam) 1 łyżka kaparów...

  • Dieta lekkostrawna

    ...- najlepiej podawać je prosto z wody. Nie polewajmy ich roztopionym masłem ani innym rozgrzanym tłuszczem z podsmażoną cebulką. Posypmy je raczej koperkiem lub natką pietruszki i polejmy odrobiną(...). Wybierajmy chude wędliny, np. polędwicę z indyka lub gotowanego kurczaka. Łatwostrawne są też drobne kasze, np. jęczmienna i jaglana. Niewskazane: Ostre przyprawy. Chrzan, musztarda, chilli, ocet...

  • Klops z jajkiem, zwany inaczej pieczenią rzymską, to znana i lubiana potrawa z mięsa mielonego. Doskonale smakuje podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego też jest częstym bywalcem na świątecznych stołach. Duża porcja warzyw, mielone mięso, jajka, przyprawy i gotowe. Fot. materiały prasowe Składniki (forma keksówka 32x12 cm): · 1 kg mięsa mielonego z indyka · 3 duże marchewki · 1 puszka groszku zielonego Happy Frucht · 2 duże cebule · 4 ząbki czosnku · olej Rapso · 2-3 łyżki...

  • Jak „odchudzić” kuchnię polską

    ...schabu zajmie filet z indyka, który upieczemy w piekarniku z warzywami lub owocami. Trudno wymagać od przyzwyczajonych do nich Polaków, żeby całkowicie zrezygnowali z ziemniaków. Ale to nie w samych(...) kapusta, ale... skoro i tak miejsce wieprzowiny zajmie indyk, to może lepiej, żeby zamiast kolejnej smażeniny podać coś świeżego, chrupiącego i soczystego? Korzystajmy z sezonowych warzyw, a w zimie...

  • Polacy uwielbiają wszystko co włoskie – pizzę, makarony i przyprawy. A koper włoski? Powoli staje się w naszym kraju coraz popularniejszy, jednak wiele osób wciąż nie wie, co z niego ugotować. Fot. 123RF/Picsel Koper włoski, nazywany także fenkułem jest bardzo ważnym składnikiem wielu włoskich dań. Coraz częściej możemy dostać go w naszych sklepach, dzięki czemu przygotowywane przez nas dania mogą nabrać charakteru. Łodygi kopru włoskiego przypominają nieco ten, który rośnie w naszych...