• Informacje na temat:

    indie potrawy

Przepisy na temat: indie potrawy
  • Kurkuma. Przyprawa prawie idealna

    ...charakterystyczny smak, a także kolor, kurkuma uatrakcyjnia potrawy, czym zachęca do jedzenia nawet największych niejadków. Ponieważ kurkuma poprawia ukrwienie błony śluzowej, powoduje lepsze wchłanianie...

  • Curry z oberżynami - letni lekki posiłek

    Bakłażan należy do rodziny psiankowatych. I choć myślimy o nim jak o warzywie, to faktycznie jest to owoc, a konkretnie jagoda. W Europie pojawił się za pośrednictwem Maurów, którzy sprowadzili go z Indii - ojczyzny bakłażanów. Zjadając oberżynę dostarczymy organizmowi potasu, wapnia i magnezu. To także dobre źródło błonnika oraz witamin A, C oraz z grupy B. Do przygotowania potrawy potrzebujemy...

  • Pięć trendów jedzeniowych na nadchodzący rok

    ...było do przewidzenia, nastąpi boom kuchni orientalnej na świecie. Oprócz falafelu i hummusu, kuchnia orientalna oferuje różnorodne, smaczne i kolorowe potrawy z Izraela, Syrii, Jordanii i Libanu...

  • Radosna wege twórczość - przyprawa robi różnicę

    ...wyobraźnia. To my rządzimy daniem, a nie ono nami. To my narzucamy kształt potrawy, a produkt roślinny musi się dostosować - tłumaczy autorka książki "Wege w kwadrans. 125 szybkich przepisów kuchni(...) tworzymy z tych składników większe kompozycje, nad którymi unosi się ten wyjątkowy, lekko przydymiony aromat - ale nie dominuje potrawy - zastrzega i następnie poleca dodać jeszcze szpinak, kaszę bulgur lub...

  • Jak zaplanować zagraniczny urlop będąc wegetarianinem?

    ...miastach oferta jest tam szeroka, a potrawy bezmięsne są ogólnie dostępne. Brytyjskie restauracje mają w ofercie posiłki wegetariańskie, w pubach można zjeść wegetariańskie burgery, a w sklepach prawie...

Artykuły na temat: indie potrawy
  • Aloo Gobi Matar

    ...ziemniaki i groszek. Dodaj 3 szklanki wody. Zielone chili rozetnij i wypestkuj, dodaj do potrawy. Dodaj sól i ewentualnie liście kozieradki. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Podawaj posypane świeżą...

  • Bogata w aromaty i niecodzienne dla Europejczyka połączenia smakowe, wykorzystująca to, co rodzi ziemia, zróżnicowana ze względu na regiony - kuchnia indyjska to prawdziwa kulinarna podróż. Kuchnię Indii charakteryzują potrawy z ryżu, przygotowywanego na niemal 30 sposobów, mąk pełnoziarnistych oraz fasoli, grochu i soczewicy. Smaki potęgują różne oleje do smażenia, w tym olej z orzechów arachidowych, kokosów, gorczycy, słonecznika czy soi. Innym rodzajem tłuszczu jest ghee, czyli klarowane...

  • Chałwa marchewkowa

    Kocham Indie. Pachną tak intensywnie i słodko. Uderzają mnóstwem nieznanych aromatów i choć przeciętna potrawa zatrważa listą składników, każda z przypraw ma uzasadnienie w budowaniu zrównoważonej kompozycji.

  • Tapinder Sharma mieszka w Polsce już 18 lat. Od siedmiu pokazuje Polakom, jak się jada w Indiach. Z okazji otwarcia kolejnej restauracji - tym razem w samym sercu Krakowa - opowiedział nam o swojej wielkiej kulinarnej przygodzie. Fot. 123RF/Picsel Bartosz Rumieńczyk: Co pana sprowadziło do Polski?   Tapinder Sharma: - Zawsze mówię, że to taka historia do kolacji: przyjechałem oczywiście z miłości...   Romantyczna historia? - Jak z bestselleru, tylko trochę z innej strony, bo żonę poznałem w...

  • Za gorąco? Zjedz pikantny posiłek

    Wysokie temperatury sprawiają, że wraz z potem tracimy wiele składników, których potrzebuje nasz organizm. Dlatego latem powinniśmy więcej pić, a także jeść potrawy lekkostrawne, bogate w owoce i warzywa.

  • Jeszcze nie zdążyliśmy się nacieszyć spóźnionym nadejściem wiosny, a meteorolodzy już zapowiadają blisko 30-stopniowy skwar. Taka szybka zmiana, to prawdziwy szok dla naszych organizmów. Proste rozwiązanie na skuteczną i szybką ochłodę pochodzi z kraju, w którym zmaganie się z gorącym klimatem to dla mieszkańców codzienność. Fot. 123RF/Picsel Słodkie, kwaśne, słone, ostre - różnorodność smaków, jakimi może nas zaskoczyć lassi, jest doprawdy ogromna. Niezależnie od tego, na jaki się...

  • Egzotyczne warzywo: Korzeń kurkumy

    ...4 porcje potrawy). Nadaje daniu korzenny posmak, ale lepiej stosować go z umiarem, bo jest nieco gorzkawy. Pasuje do drobiu, ryb, ryżu, past warzywnych i warzyw korzeniowych - pieczonych lub duszonych. Nawet mała ilość barwi potrawy na ciemnożółty kolor. Nasza rada: 1/4 łyżeczki startej kurkumy na 2 l rosołu, wzmocni jego aromat i nada mu piękny kolor. Możesz też odrobinę dodać do ciasta, np. placka...

  • NOWE SMAKI! NOWE POMYSLY!Dla miłośników eksperymentowania w kuchni, wielbicieli nowinek ze świata, mnóstwo ciekawych i prostych w wykonaniu pomysłów. Okazuje się, że Francuzi też jedzą klopsy, ale w sosie z dodatkiem wina, mielone kotlety Włochów są przyrządzane z parmezanem, a na Ukrainie do pierogów z mięsem dodaje się cząber. W zmienionej postaci znane są też bigos lub gołąbki. Warto wybrać się na wycieczkę po kuchniach świata i zjeść to samo w całkiem nowej postaci. Od kotlecików...

  • Ayurweda: piękno i witalność

    ...się włosy, młodzieńczy wygląd,realistyczny stosunek do świata, równowaga wewnętrzna; To jest dla ciebie dobre : dużo ruchu, wczesne wstawanie, pobudzające masaże, lekkie potrawy, dobrze doprawione(...) jest dla ciebie dobre: spacery, joga,sen przed godziną 22., regularne masaże z użyciem olejku kokosowego, napoje chłodzące, np. herbatka z mięty pieprzowej, jedzenie w spokoju, ostrzejsze potrawy...

  • Tapinder Sharma to właściciel sieci "Ganesh" - jedynej w Polsce sieci restauracji indyjskich. Nam zdradza swoje ulubione potrawy z dzieciństwa spędzonego w Delhi. Fot. restauracja "Ganesh" Obecnie w skład sieci "Ganesh" wchodzi 8 restauracji: w Warszawie, Krakowie, Łodzi, Płocku i Gdańsku. Jej właściciel, hindus z urodzenia, ale od wielu lat mieszkający w Polsce przyznaje, że nie zna smaku mięsa. - Ale jak na wegetarianina dobrze wyglądam. To polska wódka - żartuje przed wywiadem. Do Polski...

Wideo na temat: indie potrawy
  • Curry z kurczaka i zupa soczewicowa, czyli pachnące kardamonem dania Jana Kuronia

    Kardamon jest jedną z najstarszych przypraw na świecie. Pochodzi ze wschodu, gdzie rośnie dziko w południowych lasach Indii. W kuchni "Dzień Dobry TVN" Jan Kuroń przygotował potrawy z dodatkiem tej aromatycznej przyprawy. Na stole pojawiły się takie dania jak: curry z kurczakiem, polędwiczki wieprzowe z chutneyem i zupa soczewicowa.