• Informacje na temat:

    indeks glikemiczny ryb

Przepisy na temat: indeks glikemiczny ryb
  • Mniej znane rodzaje ryżu

    ...polerowania, czyli usuwania wierzchniej warstwy ziarna.  Niestety prócz błonnika znika też większość właściwości odżywczych, a pozostają węglowodany. Przez to biały ryż ma wysoki indeks glikemiczny i nie jest(...) biały ryż,  oraz dużo błonnika i niski indeks glikemiczny, dlatego jest polecany diabetykom. W smaku przypomina bardziej kaszę niż ryż - ma zbożowy smak. Jest dobrym dodatkiem do mięs. Cena 40 zł/kg...

  • Przepis na kotleciki jajeczne z niskim indeksem glikemicznym.

  • Bulgur nietypowa kasza, która świetnie rozgrzewa

    .... Produkty z pszenicy durum są uznawane przez dietetyków za zdrowsze niż z pszenicy zwyczajnej, bo mają mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny.  Kasza bulgur jest więc polecana osobom, które mają(...), a podpisana tylko "bulgur" jest średnioziarnista. Drobnoziarnista jest najlepsza do sałatek i zup, a średnia i gruba do faszerowania warzyw, do zapiekanek i jako dodatek do mięs czy ryb. Oba rodzaje tej...

  • Bardzo dobre.Te pulpety mozna równiez zalać galaretką,.

  • Kasza na talerzu przedszkolaka

    ..., mająca stosunkowo niski indeks glikemiczny oraz stanowiąca dobre źródło magnezu, którego niedobór w tym wieku może powodować rozdrażnienie, problemy z zasypianiem czy skurcze mięśni. Wysoka zawartość(...), aby obiad był złożony z warzyw, produktów zbożowych oraz mięsa, ryb, jaj lub nasion roślin strączkowych - proponuje Katarzyna Foszner . - U dzieci pomiędzy 3. a 4. rokiem życia zapotrzebowanie...

  • Wiadomo, że najlepsza ryba to świeża /a nie mrożona/ ryba. Ale taką świeżutką rybę trzeba jakoś sprawić, oczyścić. Oto kilka praktycznych porad:

  • Dbasz o linię i kochasz grilla?

    ...teraz całą resztę. Warzywa z grilla smakują wyśmienicie, a do tego są bogate w błonnik, więc ułatwiają trawienie, przyspieszają przemianę materii, obniżają indeks glikemiczny potraw. Wypróbuj nasze(...) stewią lub ksylitolem. Przysmaki z kurczaka, ryb i owoców morza Pachną tak pięknie jak karkówka, ale nie tuczą. Zamiast wieprzowiny wybierz mięso z kurczaka lub indyka. Drób ma dużo białka, a mało...

  • Często,nie do końca mamy pewność czy kupiona ryba jest świeża(szczególnie gdy kupujemy je z nieznanego nam źródła)lub czy ta którą mamy w lodówce już najlepsze "czasy" ma za sobą.Jak sprawdzić ?Zapraszam :)

  • Hamburger ma swoje święto

    ...łącząc pewnych składników śmiało można cieszyć się jego smakiem. - Hamburger - nawet, jeśli jest tłusty - nie musi tuczyć. Dlaczego? Bo ma niski indeks glikemiczny. Jak go położymy na 100 proc. chlebie...

  • SMACZNE.....

Artykuły na temat: indeks glikemiczny ryb
  • Dieta o niskim indeksie glikemicznym

    Indeks glikemiczny (IG) jest to wskaźnik, który informuje o tym, w jaki sposób po zjedzeniu określonego produktu spożywczego wzrasta poziom glukozy we krwi. Jeśli indeks jest wysoki (IG powyżej 50), to po jedzeniu poziom glukozy we krwi wzrasta bardzo szybko, a to nie jest korzystne dla zdrowia. Z kolei niski indeks glikemiczny produktu (IG do 35) oznacza, że po zjedzeniu danego produktu poziom...

  • Boże Narodzenie to czas, kiedy zjadamy zdecydowanie najwięcej ryb. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakie ryby serwujemy bliskim, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Ta wiedza z pewnością przyda wam się nie tylko w święta. Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co...

  • Gryczana – kasza idealna

    Nie zawiera glutenu, ma niski indeks glikemiczny, jest źródłem aminokwasów egzogennych. Kasza gryczana to tani i wartościowy produkt, po który powinniśmy sięgać zdecydowanie częściej.

  • Ryby coraz częściej goszczą na stołach Polaków. Warto jednak zadbać, aby w parze z ilością szła również jakość. Oto pięć gatunków ryb, których lepiej nie serwować bliskim. Fot. 123RF/Picsel Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co więcej, specjaliści do spraw żywienia polecają zjadanie ryb ze...

  • Lecznicze galarety

    Z drobiu, owoców, warzyw, ryb, kurczaka – galarety są zdrowsze, niż myślisz. Poznaj ich zalety.

  • Podstawą odchudzania nie jest głodzenie się, a wybieranie takich produktów, które szybciej i na dłużej nasycą. Gotowane ziemniaki sycą najlepiej spośród 38 przebadanych produktów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jedzenie na indeksie Dr Susanne Holt z Uniwersytetu w Syndey opracowała listę produktów w zależności od tego, jak najedzeni czuli się ludzie, którzy zjedli porcję danego produktu mającą 240 kcal (1000 kJ). Zbadała w ten sposób 38 produktów. Brała pod uwagę poziom najedzenia zaraz po...

  • Czego Polacy spożywają ciągle za mało?

    Dieta Polaków na przestrzeni ostatnich lat znacznie się zmieniła, jednak ciągle spożywamy zbyt mało warzyw i owoców, produktów mlecznych, ryb i pijemy za mało wody. W diecie obserwuje się za dużo tłuszczu i produktów wysoko przetworzonych.

  • Podstawą odchudzania nie jest głodzenie się, a wybieranie takich produktów, które szybciej i na dłużej nasycą. Fot. 123RF/Picsel Dr Susanne Holt z Uniwersytetu w Syndey opracowała listę produktów w zależności od tego, jak najedzeni czuli się ludzie, którzy zjedli porcję danego produktu mającą 240 kcal (1000 kJ). Zbadała w ten sposób 38 produktów. Brała pod uwagę poziom najedzenia zaraz po spożyciu i co 15 minut przez następne 2 godziny. Sprawdziła też, ile zjadali badani po 2 godzinach....

  • 13 produktów, które na długo zaspokoją głód

    Nasze propozycje mają niewiele kalorii, a wysoki tak zwany „indeks sytości”, co oznacza, że po ich zjedzeniu nie jesteśmy głodni przez co najmniej 3 godziny. Wybraliśmy najbardziej sycące jedzenie w grupach różnych produktów.

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Według danych z 2018 r., konsumpcja ryb i owoców morza wynosi w Polsce ok. 12,5 kg na mieszkańca, co przekłada się na prawie ćwierć kilograma tygodniowo. To doprawdy niedużo. Dla przykładu: przeciętny Europejczyk spożywa ok. 23 kg ryb rocznie. Polacy są więc daleko w tyle za innymi mieszkańcami globu. A już z pewnością nie dorównują obywatelom...

Zdjęcia na temat: indeks glikemiczny ryb