• Informacje na temat:

    imbir jako dodatek do nalewek

Przepisy na temat: imbir jako dodatek do nalewek
  • Pigwa - polska cytryna w twojej jesiennej kuchni

    Owoce pigwy, niegdyś nieco zapomniane, dziś coraz częściej goszczą w jesienno-zimowym menu Polaków. Do niedawna wykorzystywane głównie do produkcji smakowych nalewek stanowić mogą też bazę dla dżemów(...) konfitury, wzbogacona o nuty rozgrzewającego imbiru czy cynamonu obroni się jednak zawsze. - Najlepszym tego przykładem jest ciasto drożdżowe. Bez względu na to czy z dodatkiem sera, masy kakaowej czy...

  • Ciekawa alternatywa do zupy

  • Szczerze mówiąc, to bób przygotowywałam po raz pierwszy. Zawsze się dziwiłam, kiedy to znajomi kupowali go w dość dużych ilościach i zachwycali się jego smakiem. U nas w domu mama nigdy go nie przygotowywała. Ja od teraz też będę jego zwolenniczką, bo w połączeniu z innymi warzywami lub mięsem możemy stworzyć z niego przepyszne danie. Spróbujcie tego przepisu, a polubicie bób tak samo, jak ja :)

  • Wysuszona pestka awokado nadaje się jako dodatek do sałatek, kanapek, koktajli oraz soków wyciskanych.

  • Rozgrzewający syrop do herbaty. Taka herbatka w sam raz w mroźne dni...

  • Marchewka, cukinia i brukselka - warzywa, które każdy zna. Razem tworzą świetne połączenie i sprawdzają się jako świetny dodatek do wielu dań :)

  • Dla miłośników imbiru.Słodycz i ostrość w jednym kawałeczku:)

  • Makaron w sosie pomidorowym sprawdza się jako przystawka do mięs.

  • Niezwykle proste połączenie, które urzekło mnie już dawno temu. I spodobało się jako świetny dodatek do szampana. Nie tylko przy okazji Sylwestra. Przedstawiam łososia z awokado.

  • Co mogę powiedzieć o harrisie? Że jest dla mnie w kuchni niczym salsa w muzyce, wielbię ją w każdej ilości czy postaci i z upodobaniem dodaję do wielu dań. Jej ostrość doskonale podkreśla walory smakowe mięs, równoważy słodycz owoców, cudownie komponuje się z mlekiem kokosowym. Kojarzy się przede wszystkim z kuchnią tunezyjską, choć w pozostałych krajach arabskich jest równie popularna. Ja pierwszy raz spróbowałam jej jeszcze na studiach, była prezentem z podróży. Skosztowałam i wpadłam po...

Artykuły na temat: imbir jako dodatek do nalewek
  • Dieta a odporność na wirusy

    ...bakterii i grzybów w naszym organizmie. Badania dowodzą, że jest to silniejszy antybiotyk niż penicylina. Najlepiej spożywać go jako dodatek do rozgrzewających zup warzywnych lub jako składnik sosu(...) im żółtawy kolor. Kurkumę warto wprowadzić do codziennej diety jako dodatek do zup, omletów, lecza, sosów sałatkowych. Chilli. Ta przyprawa zyskuje popularność w zwalczaniu infekcji dzięki wysokiej...

  • Imbir to rodzaj intensywnej w smaku i rozgrzewającej przyprawy o szerokich zastosowaniach. Sproszkowany, wchodzi w skład popularnej przyprawy curry. Można go wykorzystywać w kuchni w świeżej i sproszkowanej postaci - będzie miał jednak inny smak i zastosowanie. Imbir sproszkowany i świeży są wykorzystywane do różnych dań. Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje imbiru Imbir w proszku, kupowany jak każda inna przyprawa, świetnie nadaje się do potraw słodkich - do pierników, szarlotek, ciast dyniowych...

  • Księga smaków: Miód pszczeli

    Już dziś wprowadź miód do swego codziennego menu. Miej jednak na uwadze, że to produkt wysokokaloryczny. Nie przesadzaj więc z jego ilością. Naturalny miód sprawdza się jako dodatek do mięs, sałatek(...) pamiętała o kilku ważnych szczegółach. Inny miód pasuje do potraw słodkich, a inny do mięs czy surówek. Miody jasne są łagodniejsze w smaku, dlatego najlepiej sprawdzają się jako dodatek do deserów, sosów...

  • Domowe nalewki, jakimi nasze prababcie leczyły wszelkie dolegliwości, powracają w wielkim stylu na do naszych spiżarni, apteczek i na stoły. I bardzo dobrze, z jednym jednakże zastrzeżeniem: przy sporządzaniu wyciągów, nalewów czy nalewek "dla zdrowotności", które oprócz walorów smakowych mają też działanie lecznicze i wzmacniające, obowiązują pewne zasady. Autor książki radzi, jak je przygotowywać, przechowywać i stosować, a między receptury wplata mnóstwo ciekawostek związanych z dawną...

  • Naturalne płukanki do zębów – które najlepsze?

    ...wyższy poziom bakterii Capnocytophaga gingivalis, P. melaninogenica  i Streptococcus. Szczepy te, które służą już nawet jako markery do wczesnego wykrywania choroby, również znajdziemy w naszych ustach(...), które głównie poprzez dodatek alkoholu działają silnie bakteriobójczo. Płyny mają właściwości antyseptyczne, dezynfekujące, odświeżają oddech, redukują powstawanie kamienia nazębnego. Znajdziemy również...

  • Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Fot.Materiały prasowe Nalewki, zarówno te ziołowe, jak i owocowe, świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań wytrawnych, jak też do słodkich ciast i deserów. Przygotowanie tego trunku nie jest trudne, a jedynie...

  • Superzioła na jesień i zimę

    .... Napar z lipowych kwiatów ma łagodny smak, dlatego wspaniale współgra z miodem, malinami, imbirem. Ich dodatek wzmacnia rozgrzewające i zdrowotne właściwości napoju. Tymianek: J est wspaniałą(...) lipowego. Napój warto "wzmocnić", dodając plasterek imbiru i łyżeczkę 100 proc. soku z malin. W ten sam sposób możesz przygotować napar z kwiatu lipy i suszonych malin - w równych proporcjach...

  • Jak zamienić fasolkę szparagową w pyszny dodatek do obiadu? Dzięki przepisom naszych użytkowników, to pyszne warzywo z pewnością zacznie częściej gościć na waszych talerzach. Fot. 123RF/Picsel Fasolka szparagowa, jak wszystkie rośliny strączkowe, to bogate źródło błonnika. To właśnie za sprawą tej substancji dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warzywo to może więc być doskonałym wsparciem dla osób odchudzających się, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że...

  • Jedz go, a szybko pozbędziesz się zimowego tłuszczyku!

    ...ubocznych. Działa rozgrzewająco na narządy wewnętrzne i pobudza trawienie. W medycynie chińskiej stosowana była jako środek do ożywiania sił witalnych. Jak ją stosować: jako przyprawę do rosołu, zup(...) naturalnego (z żywymi kulturami bakterii) ewentualnie kefiru lub zsiadłego mleka dodaj pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki sproszkowanego imbiru i szczyptę chili. Pij codziennie na drugie śniadanie. Czy wiesz...

  • Choć walory serów zostały docenione wieki temu, znana dziś doskonale deska serów stała się popularna dopiero w XX wieku. Dlaczego? Głównie ze względów ekonomicznych. Dawniej ser był przysmakiem i nawet zamożni nie zawsze mogli sobie pozwolić na to, aby na ich stole gościło kilka gatunków jednocześnie. Zdjęcie 123 RF/Picsel Dziś trudno sobie wyobrazić przyjęcie urodzinowe, wesele czy letnie garden party bez deski serów. Jak więc przygotować serową ucztę, aby zachwycić gości? Oto kilka...