• Informacje na temat:

    imbir czosnek marynata

Przepisy na temat: imbir czosnek marynata
  • Kurczak w ostrej marynacie

    ...herbaty. Czosnek przeciśnij przez praskę. Chili rozetnij, usuń pestki, strączek opłucz, potnij w cienkie paseczki. Olej wymieszaj z sokiem pomarańczowym. Dodaj imbir, czosnek i chili. Wsyp curry, lubczyk(...)Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka Do marynaty: 2 pomarańcze 5-cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku papryczka chili 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki ostrego curry mała szczypta suszonego...

  • Koreański kurczak z ryżem i brokułem

    Przedstawiamy wyjątkowy przepis na pysznego kurczaka po koreańsku. Intensywna marynata oraz ciemny sos z pewnością przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom kuchni azjatyckiej.

  • Kanapka z pastą śliwkową i pieczonym indykiem

    Składniki na 2 porcje: Pierś z indyka (ok. 300 g) 10 śliwek kalifornijskich 1 łyżka świeżego imbiru Sól, pieprz 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kuminu(...), pieprz i kurkumę. Mieszanką nacieramy pierś z indyka i odkładamy do lodówki. Śliwki i starty imbir zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aż śliwki zmiękną na 15 minut. Do rękawa do pieczenia przekładamy...

  • Podudzia rozmarynowo-imbirowe

    ...i groszek. Na warzywach rozłóż kawałki kurczaka.  4. Marynatę z mięsa wlej do słoiczka. Dodaj posiekany czosnek i z kozieradkę. Wstrząśnij i polej danie. Delikatnie podważ składniki, by marynata spłynęła(...)Sposób przygotowania 1. Imbir obierz, zetrzyj tyle, by otrzymać 1 łyżkę. Rozmaryn umyj, osusz, oberwij igiełki. Posiekaj je i wymieszaj z pieprzem i imbirem. Rozpuść masło i wrzuć rozmaryn. Podgrzej...

  • Łosoś grillowany

    Sposób przygotowania 1. Filety z łososia opłucz, oczyść. Następnie skrop obficie sokiem z cytryny, oprósz solą i białym pieprzem. W słoiczku wymieszaj miód, olej oraz sos sojowy. Imbir obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Marynatę dobrze połącz. Posmaruj nią rybę, przykryj folią i wstaw do lodówki na 2 godziny.  2. Rybę ułóż na...

  • Wegańskie spring rollsy

    Sposób przygotowania Sos sojowy, czosnek, starty imbir oraz paprykę słodką i ostrą wymieszać na marynatę. Obtoczyć  w niej pokrojone na słupki tofu i posypać sezamem. Piec w temperaturze 220°C przez 15 min. Warzywa pokroić na wąskie paseczki, nie dłuższe niż połowa placka ryżowego. Papier ryżowy moczyć pojedynczo w zimnej wodzie przez 2 sekundy, aby stał się plastyczny. Mokry krążek położyć na...

  • Stir-fry z kurczaka

    Sposób przygotowania Kurczaka kroimy w drobne paseczki, liczi w kostkę. Imbir obieramy i ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy razem z liczi i kurczakiem. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przyprawy (paprykę słodką i wędzoną, sok z limonki, miód, sos sojowy, cukier brązowy, ocet ryżowy). W takiej marynacie pozostawiamy składniki na około godzinę. Po tym czasie...

  • Teriyaki burrito z rybą

    Sposób przygotowania Sos sojowy, oliwę, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir mieszamy. Tak przygotowaną marynatą zalewamy rybę. Marynujemy przez kilka godzin (ok. 4-5). Po tym czasie rybę podsmażamy z kilkoma łyżkami marynaty. Tortillę podgrzewamy przez kilkanaście sekund. Awokado obieramy i kroimy na plasterki. Na tortilli układamy umyte liście szpinaku, awokado, rybę oraz...

  • Teriyaki burrito z mieloną wołowiną

    Sposób przygotowania Sos sojowy, olej, cukier, imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet i pokrojoną w plasterki papryczkę mieszamy. Do powstałej marynaty wkładamy wołowinę. Marynujemy przez noc. Po tym czasie wyciągamy wołowinę i mielimy. Na patelnię wrzucamy zmielone mięso, kilka łyżek marynaty i fasolę. Dusimy do momentu, aż mięso będzie uparowane - w razie potrzeby podlewając marynatą...

  • Marynowane żeberka na sposób azjatycki

    Sposób przygotowania: 1. Żeberka umyj, włóż do posolonego wrzątku. Gotuj ok. 80 minut. Cebule, czosnek i imbir obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej masło, wrzuć posiekane składniki. Smaż je, aż staną się szkliste. Dosyp cukier. Smaż dalej, aż się skarmelizuje. Dolej keczup i ocet jabłkowy. Gotuj przez 15 minut, często mieszając. Przypraw sosem worcester, solą, pieprzem, cynamonem i anyżem...

Artykuły na temat: imbir czosnek marynata
  • Uda i filety w imbirowej marynacie

    Przygotowanie: Imbir obierz, drobno posiekaj. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Papryczkę chili rozetnij, usuń pestki, strączek opłucz, pokrój w kosteczkę....

  • Imbir to rodzaj intensywnej w smaku i rozgrzewającej przyprawy o szerokich zastosowaniach. Sproszkowany, wchodzi w skład popularnej przyprawy curry. Można go wykorzystywać w kuchni w świeżej i sproszkowanej postaci - będzie miał jednak inny smak i zastosowanie. Imbir sproszkowany i świeży są wykorzystywane do różnych dań. Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje imbiru Imbir w proszku, kupowany jak każda inna przyprawa, świetnie nadaje się do potraw słodkich - do pierników, szarlotek, ciast dyniowych...

  • Kurczak curry

    Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę. 3 łyżki oleju wymieszaj z sokiem z cytryny, imbirem, ostrą papryką oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Tak przygotowaną...

  • Wszyscy znamy czosnek i jego właściwości, ale mało kto kojarzy, że istnieje tzw. czarny czosnek, którego działanie prozdrowotne i wartości odżywcze znacznie przewyższają moc tego pospolitego. Czarny czosnek pochodzi z Korei, coraz większą popularność zyskuje jendak w Chinach, Japonii i USA. Był dobrze znany już w starożytności i uznawany za lekarstwo wydłużające życie, a nawet zapewniające nieśmiertelność. W Polsce wciąż trudno go zdobyć, ale warto poszukać w sklepach z ekologiczną...

  • Marynaty do mięs

    Sekretem smacznego mięsa jest odpowiednio skomponowana marynata, która skruszy jego strukturę i nada aromatyczny smak naszemu stekowi czy szaszłykowi. Mamy tu ogromne pole do popisu. Możemy wykorzystywać różne ulubione rodzaje przypraw, łącząc je z olejem i octem balsamicznym lub wytrawnym winem.

  • W okresie jesienno-zimowym wielu z nas, walcząc z powszechnymi przeziębieniami i infekcjami, sięga po czosnek. Warto jednak wiedzieć, że chcąc skorzystać z wszystkich właściwości tej rośliny, powinniśmy umieć wybrać polski czosnek, a nie ten, który przywieziono do nas z Chin. Fot. 123RF Czosnek czosnkowi nierówny. Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się zakupić główkę, która była pozbawiona charakterystycznego aromatu i smaku, z pewnością wiecie co mamy na myśli. Nasze sklepy zostały zalane...

  • Graj w zielone

    Na zielonym rynku wszystko się zmienia. Dziki czosnek detronizuje swojego bardziej znanego kuzyna, zielony groszek konkuruje z młodym bobem, a bazylia uwodzi truskawki.

  • W okresie jesienno-zimowym wielu z nas, walcząc z powszechnymi przeziębieniami i infekcjami, sięga po czosnek. Warto jednak wiedzieć, że chcąc skorzystać z wszystkich właściwości tej rośliny, powinniśmy umieć wybrać polski czosnek, a nie ten, który przywieziono do nas z Chin. Fot. 123RF Czosnek czosnkowi nierówny. Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się zakupić główkę, która była pozbawiona charakterystycznego aromatu i smaku, z pewnością wiecie co mamy na myśli. Nasze sklepy zostały zalane...

  • Krewetki smażone z chilli

    Sposób przygotowania: 1. Przygotuj marynatę: połącz sos sojowy, miód, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir.  2. Dodaj do niej dymkę, szczypior i czerwoną paprykę (wydrążoną) pokrojone na duże kawałki oraz papryczki peperoni, wydrążone, pozbawione nasion i pokrojone na w paski. Na suchej patelni podpraż nasiona sezamu. Surowe krewetki obierz i spraw; mrożone rozmroź...

  • Marynowanie to doskonały sposób na przygotowanie soczystych i aromatycznych mięs. Jednak czy wiedzieliście, że dodanie do nich jednego składnika może uchronić was przed poważnymi chorobami? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo sezon grillowy rozpocznie się na dobre. Prawdopodobnie większość z was, mimo niesprzyjającej aury, zdążyła już odkurzyć ruszty i zjeść pierwszą w tym sezonie, grillowaną kiełbaskę. Z pewnością też nie raz natknęliście się na informacje dotyczące szkodliwości potraw z rożna....