• Informacje na temat:

    ile to jest 75 dag

Artykuły na temat: ile to jest 75 dag
  • Dobre bo domowe

    ...z cytryny, bez rewelacyjnego rezultatu.  Inaczej jest z malinami, gdyż parę lat temu trafiłam na dobry przepis. Proporcje to kilogram malin, 75 dag cukru. Wsypuję go do żaroodpornego naczynia i wstawiam do(...)Musiałam dopiero przyjechać do Warszawy, w odległym już 1983 roku, by zobaczyć, jak powstaje dżem. We Włoszech dżemy oczywiście się jada, ale kupione. Wyjątkiem jest sos z pomidorów, który każda...

  • Na medycynie, piłce nożnej i kulinariach znamy się wszyscy, a przynajmniej lubimy tak sądzić. Polskie produkty spożywcze nie mają przed Tobą tajemnic? Sprawdź swoją wiedzę! Fot. materiały prasowe - Uczcijmy wspólnie Dzień polskiej żywności - zapraszają organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ''Doceń polskie''. 25 sierpnia, właśnie z okazji Dnia polskiej żywności, przygotuj danie z rodzimych składników, powróć do smaków z dzieciństwa lub poeksperymentuj w kuchni i stwórz własny...

  • Witamina C - wzmacnia i... odchudza

    ...odpornościowy - wiemy chyba wszyscy. Ile więc trzeba "zjadać" witaminy C, by wykorzystać wszystkie jej dobroczynne właściwości? Dziennie potrzebujemy 75 mg witaminy C. Tyle znajduje się jej np. w: 10 dag brukselki, 10 dag brokułów, 5 dag papryki czerwonej, 2 kiwi, 5 dag czarnych porzeczek lub w 20 dag czerwonych (mogą być mrożone). UWAGA! Witaminy C nigdy nie "przedawkujesz", bo jest ona...

  • W maju ukaże się książka Zdrowe Lody Christine Chitnis, zawierająca aż 75 przepisów na orzeźwiające, smaczne, zdrowe i naturalne zimne desery na bazie owoców, warzyw, ziół, bez chemii i konserwantów. To idealne przepisy dla każdego typu diety: wegańskiej, bezmlecznej, bezglutenowej, bezjajecznej. Lody to pasjonujący i niewyczerpany temat: to deser, który zawsze będzie obecny na naszych stołach (albo w zamrażarce), a wyrastające jak grzyby po deszczu lokalne lodziarnie wskazują na wciąż...

  • Dieta korzeniowa idealna na zimę

    ...wody z organizmu. Są niskokaloryczne! Przykładowo 10 dag buraka to 43 kcal, marchwi - 41 kcal, pasternaka - 75 kcal, pietruszki - 39 kcal, selera - 16 kcal, rzepy - 28 kcal. Najlepsze połączenia(...)Możemy je jeść na surowo lub na ciepło - tak jak lubimy najbardziej i w formie, która sprzyja naszemu żołądkowi. Wszystkie warzywa korzeniowe nadają się też na soki i jako dodatek do koktajli. Ile...

  • Podstawą odchudzania nie jest głodzenie się, a wybieranie takich produktów, które szybciej i na dłużej nasycą. Gotowane ziemniaki sycą najlepiej spośród 38 przebadanych produktów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jedzenie na indeksie Dr Susanne Holt z Uniwersytetu w Syndey opracowała listę produktów w zależności od tego, jak najedzeni czuli się ludzie, którzy zjedli porcję danego produktu mającą 240 kcal (1000 kJ). Zbadała w ten sposób 38 produktów. Brała pod uwagę poziom najedzenia zaraz po...

  • Babka na medal

    Może być drożdżowa, ucierana, a nawet gotowana. Pod każdą postacią jest wyjątkowo pyszna.

  • Podstawą odchudzania nie jest głodzenie się, a wybieranie takich produktów, które szybciej i na dłużej nasycą. Fot. 123RF/Picsel Dr Susanne Holt z Uniwersytetu w Syndey opracowała listę produktów w zależności od tego, jak najedzeni czuli się ludzie, którzy zjedli porcję danego produktu mającą 240 kcal (1000 kJ). Zbadała w ten sposób 38 produktów. Brała pod uwagę poziom najedzenia zaraz po spożyciu i co 15 minut przez następne 2 godziny. Sprawdziła też, ile zjadali badani po 2 godzinach....

  • Smaki dzieciństwa

    ...pszennej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kropel aromatu waniliowego, 75 dag rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do posmarowania formy Przygotowanie: Rabarbar umyj dokładnie pod bieżącą wodą(...) był na wierzchu. Przed podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem. Szarlotka z rabarbarem Składniki na 10 porcji: 2 szklanki mąki pszennej, 4 żółtka, 20 dag zimnego masła, 1/3 szklanki cukru pudru...

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...