• Informacje na temat:

    ile czasu gotować golonkę

Przepisy na temat: ile czasu gotować golonkę
Artykuły na temat: ile czasu gotować golonkę
  • Czy tłuszcz może... odchudzać?

    ..., pieczywa, i potraw mącznych. • Mięso należy smażyć na dużej ilości tłuszczu, zupy gotować na kościach, sosy - na kostce rosołowej i zaprawiać śmietaną. • Można pić tyle płynów, na ile ma się...

  • Mogłoby się wydawać, że przygotowanie makaronu nie powinno nikomu sprawić najmniejszego problemu. Tymczasem okazuje się, że w trakcie tej prostej czynności możemy popełnić sporo błędów. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Coś na drogę

    Zabierasz w podróż tylko kanapki. W porządku, o ile jazda nie będzie dłuższa niż 4-5 godzin. W innym przypadku warto zjeść coś ciepłego, by zapobiec znużeniu i kłopotom trawiennym (wielogodzinne siedzenie wzmaga zaparcia). A co się dzieje, gdy jemy zimne? Organizm zużywa więcej energii na trawienie. Skutkiem jest nie tylko zmęczenie. Znów szybko poczujesz głód! I jak tu się skupić na jeździe...

  • Mówi się, że golonka to niezdrowe i tłuste mięso. Mimo tego, bardzo często gości na naszych stołach. W końcu zjedzona raz na jakiś czas nie powinna nam zaszkodzić. Fot. 123RF/Picsel Wbrew pozorom, przygotowanie smacznej golonki wcale nie jest proste. Jeśli zostanie to zrobione w nieodpowiedni sposób, możemy zaserwować gościom niemal niejadalny kawałek mięsa. Ugotowanie jej w taki sposób, aby była soczysta i delikatna, to prawdziwa sztuka, która udaje się tylko nielicznym. Nie wiecie jak to...

  • Urlop od wyrzeczeń

    Różańska z Poradni Dietetycznej Foodarea w Pruszkowie. - Ale bywa też, że trafiamy do miejscowości, gdzie restauracje oferują głównie dania tzw. polskiej kuchni: pierogi, golonkę, rybę w panierce(...), gdzie ukrywają się nadprogramowe kalorie? Wybraliśmy pięć typowych składników wakacyjnej "diety". Sprawdź, czym je zastąpić bez poczucia straty. Za dużo słodyczy Ile to kalorii? Gałka lodów...

  • Prawidłowo ugotowany makaron nie skleja się, jest sprężysty, miękki, ale jednocześnie lekko twardawy. Choć może wydawać się to nieco przesadzone, ugotowanie makaronu to niemal sztuka. Dlaczego? Gotując makaron z przyzwyczajenia popełniamy wiele błędów. Oto najpopularniejsze z nich, przez które możecie całkowicie zrujnować ulubione danie. Dolewanie do wody oleju lub oliwy Ten prosty trik z logicznego punktu widzenia nie ma żadnego uzasadnienia. Prawdopodobnie powodem był fakt, że większość...

  • Cała prawda o polskiej branży gastronomicznej

    Zastanawiasz się, jak wygląda świat knajp i restauracji "od kuchni"? Teraz już nie musisz! O blaskach i cieniach polskiej branży gastronomicznej rozmawialiśmy z autorami książki "Gastrobanda" - Jakubem Milszewskim i Kamilem Sadkowskim.

  • Na przełomie wiosny i lata na naszych stołach zaczyna królować bób. To pyszne warzywo możemy wykorzystać na wiele sposobów. Jednak, aby w pełni ciszyć się jego smakiem, warto wiedzieć, w jaki sposób go przygotować. Fot. 123RF/Picsel Ile kosztuje bób? O tej porze roku pół Polski zadaje sobie to pytanie, skrzętnie porównując ceny na straganach i w sklepach spożywczych. Niestety, wiele wskazuje na to, że w tym roku przyjdzie nam zapłacić za niego więcej niż zwykle. W poprzednich latach, w...

  • Więcej zielonego

    ...z tym stwierdzeniem? - Wartościowanie w tym miejscu nie ma sensu. Zarówno cukry proste, jak i tłuszcze zwierzęce mają bez wątpienia negatywny wpływ na procesy miażdżycowe. Jednak o ile niewielka ilość nasyconych tłuszczów zwierzęcych może się od czasu do czasu pojawić w menu zdrowego człowieka, o tyle cukier i słodycze powinny zniknąć z naszego jadłospisu. Niektóre, na przykład ciastka...

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Aby w pełni docenić smak tego wiosennego przysmaku, warto wiedzieć, w jaki sposób je prawidłowo przyrządzić. Fot. 123RF/Picsel O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem, wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie, pośród których uchodziły one wśród nich za wyjątkowy przysmak. Jednak na to aż warzywo to zostanie docenione w innych częściach Europy, musieliśmy poczekać kilka wieków. Pierwsza wzmianka o...