• Informacje na temat:

    ikra wędzona

Przepisy na temat: ikra wędzona
  • Magia cypryjskiej kuchni

    Podróże to nie tylko zabytki, piesze wycieczki i piękne plaże. Podróże to przede wszystkim odkrywanie kultury i smaków regionu. Na takie kulinarne wędrówki dobra jest każda pora roku, ponieważ wszystkie, kolejno niosą ze sobą niezapomniane smaki i aromaty. Cypryjczycy gotują sercem, a do tworzenia swoich znakomitych potraw wybierają te składniki, którymi aktualnie obdarza ich natura. Dlatego, jeżeli tylko masz okazję daj się ponieść kulinarnej przygodzie, naprawdę warto!

  • Kiedy zostaje mi rosół zazwyczaj robię ten rarytasik naszej rodziny.

  • Najdziwniejsze smaki lata - lody... chrzanowe

    .... Z kolei kawior w lodach to pomysł francuskiej firmy "Phillipe Faur". Głównym składnikiem tych lodów jest ikra jesiotra białego. Tubka takich lodów kosztuje ponad 100 euro. Jednak chętnych nie brakuje...

  • Owoce morza smakują wyśmienicie, a wędzone są znakomite. Polecam!

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwy z oliwek, całego bogactwa warzyw i aromatycznych przypraw, jagnięciny, owoców morza oraz sera feta.

  • Wspaniała krucha i delikatna. Idealna dla dzieci.

  • Kremowy i wyrazisty sos do jaj i wędlin.

  • Gęsta i sycąca propozycja dla każdego. Jej smak podkreślają starannie dobrane przyprawy. Obok grochu znajdziemy w niej ziemniaki, marchew, seler oraz cebulę. Poezję smaku i aromatu podkreślają dodatkowo wędzonki różnego rodzaju - żeberka, boczek, kiełbasa czy też kości wędzone

  • Nic tak dobrze nie smakuje na święta jak prawdziwa domowa szynka wędzona z własnej wędzarni. Receptura według przepisu mojej teściowej, polecam!

  • Wędzenie przynajmniej dwa razy do roku. Tak to wygląda u mnie. Wiem, co jem to ważne, ponieważ w dobie konserwantów i ulepszaczy wpadamy w niezłą pułapkę żywieniową. Czytanie składników na opakowaniach sprawia, że już nie wiem, czy to, co jem jest tym, czym być powinno? Dlatego prosta zasada. piekę. wędzę i bardzo rzadko kupuję wędliny. Dzisiaj polecam odgrzebany przepis z mojego starego bloga na kiełbasę domową. Myślę ,że wkrótce dodam nowe przepisy, bo na te święta też będzie wędzonka.

Artykuły na temat: ikra wędzona
  • Małgorzata Socha: Królewna śmieszka

    Nie musi się martwić o to, jak osiągnąć sukces. Już go może odtrąbić. Małgorzata Socha pilnuje czegoś innego. Żeby odbierając od życia tyle "głasków", nie rozbestwić się i nie stać nadętą paniusią, która uważa, że wszystko jej się należy. "Na szczęście mama zawsze potrafi sprowadzić mnie na ziemię", śmieje się. "Soszka" - mistrzyni zabawnych min i dystansu do siebie.

  • Dieta dla serca

    ...śmietaną. Ryby: Z rusztu, gotowane, wędzone (unikać skóry). Smażone na właściwym oleju. Ikra, ryby smażone na nieznanym oleju lub tłuszczu. Skorupiaki: Ostrygi. Małże i homary. Krewetki...

  • Cypr od kuchni

    ...loukanika (wędzona kiełbasa, której smak zależy od regionu, w którym została wyprodukowana; zazwyczaj dodaje się do niej dużo kolendry) oraz różnego rodzaju klopsiki mięsne (doprawione kolendrą i cynamonem...