• Informacje na temat:

    ikra sposób przygotowania

Przepisy na temat: ikra sposób przygotowania
  • Czas na arktycznego dorsza walentynkowego

    .... To stary sposób konserwacji ryb, który przed wiekami pozwolił wikingom przemieszczać się na duże odległości. Innym sposobem jest suszenie dorszy mocno osolonych, noszą one wtedy nazwę klippfisk. Jak zatem przyrządzić najlepszego na świecie dorsza - "skrei"? Najlepszy sposób jest banalnie prosty: trzeba wziąć ziele angielskie, liście laurowe, jedną cebulę pokrojoną w duże kawałki, nieco soli - i to...

  • Danie doskonałe w smaku, niezbyt drogie i w miarę łatwe do przygotowania.

  • Magia cypryjskiej kuchni

    ...początku, gospodarze jeszcze was zaskoczą! Sekretem jest bowiem sposób podawania potraw. Nie wszystko od razu pojawia się na stole. Kelnerzy stopniowo raczą nas kolejnymi daniami w - o zgrozo!-  coraz...

  • Wiele osób uważa solenie i kiszenie za równoznaczne sposoby, mówią, że to to samo. Choć w jednej i drugiej metodzie używa się soli, to w pierwszym sposobie środkiem konserwującym jest tylko sól, a w drugim kwas mlekowy i sól. Wspominałam poprzednio, że w procesie kiszenia nie wolno przekroczyć 8-procentowego dodatku soli, a w praktyce używa się jej znacznie mniej. Tymczasem do solenia metodą „na sucho” dodajemy przynajmniej 150 g soli na 1 kg grzybów, a przy metodzie „na mokro” zalewamy...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    Fidiasza. Bez spróbowania ich nie sposób poznać Grecji - jej prawdziwego klimatu i charakteru mieszkańców. Te niewielkie dania pojawiają się obowiązkowo na stole w każdej greckiej tawernie. Przekąski(...) trochę przez tubylców - zabytki i wykopaliska. Bieda wpływała na sposób odżywiania się. Mięso na stołach pojawiało się rzadko. I prawie zawsze w towarzystwie ogromnej ilości warzyw. Jedynie na...

  • Smaczny pomysł na "Indyk na sposób prowansalski"

  • Wypróbowany przepis na "Mintaj na włoski sposób"

  • Podzielę się z Wami przepisem na smaczne danie w galarecie z wątróbek ,ikry i mleczy z karpia. Zawsze wyrzuca się wnętrzności ,a tam jest tyle smakołyków. Za puszkę rybich wątróbek płacimy duże pieniądze,a tu mamy czyste,świeże i smakowicie podane. Dla mnie to jest rarytas na który czekam cały rok,bo w święta najlepiej smakuje. Serdecznie polecam:)

  • Aloo gobi (alu gobi) to indyjska propozycja zagospodarowania kalafiora i ziemniaków, aromatyczna i pyszna. I – w sumie – bardzo łatwa do przygotowania! Gdy kupujesz kalafiora, to przeważnie gotujesz go w wodzie lub na parze i podajesz z podsmażoną na masełku bułką tartą do drugiego dania plus ziemniaczki i jajko sadzone? Mniam! Albo gotujesz zupę, tradycyjną jarzynową lub dla odmiany wykwintny krem z białych warzyw? Mniam! Jednak egzotyczne aloo gobi to nie mniejsza smakowitość, więc ugotuj...

  • Przegrzebek, zwany tez muszla sw. Jakuba jest prawdziwym rarytasem nie tylko w Normandii, gdzie mozna go lowic od pazdziernika do maja. Typowo normandzki sposób polega na przyrzadzeniu w sosie smietanowym z dodatkiem szalotki, czosnku i pochodzacego z tego regionu calvadosu.

Artykuły na temat: ikra sposób przygotowania
  • ​Happy women - poczuj piękno z marką KLAPP Cosmetics!

    ...eksfoliacji na bazie kwasów owocowych w sposób optymalny wykorzystuje ich właściwości leczniczo-pielęgnacyjne. Kuracja przeznaczona do intensywnej pielęgnacji skóry zrogowaciałej, ze zmarszczkami, nierównym(...) i zwalczaniu oznak starzenia się cery. Działa nawilżająco, uszczelnia naczynia krwionośne, ujednolica zmiany barwnikowe oraz działa dezaktywująco na bakterie trądzikowe. Chroni i w widoczny sposób...

  • Święta Bożego Narodzenia to dla wielu rodzin jedne z najważniejszych świąt w roku. Jak sprawić, aby przygotowania do Gwiazdki stały się przyjemnym czasem wzajemnej pomocy i dobrej zabawy? Zaproś wszystkich do kuchni! Fot. materiały prasowe Jak wynika z badań CBOS dla ponad połowy Polaków (53%) Boże Narodzenie to przede wszystkim święta rodzinne . Ponieważ trwają one aż 3 dni, nie warto czekać z przygotowaniami do ostatniej chwili. Ich rodzinny charakter może skłonić wszystkich domowników do...

  • Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Z tej okazji spotkaliśmy się z Michelem Moranem - słynnym szefem kuchni, jurorem programu Masterchef oraz ambasadorem marki Kenwood. Fot. materiały prasowe Kilka dni temu mieliśmy okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych marki Kenwood. Głównym prowadzącym był Michel Moran - ambasador marki, znany wam chociażby z show Masterchef. Swoimi świątecznymi przepisami podzieliły się z nami również popularne blogerki. Święta Michela Morana Z czym...

  • Okres wigilijny to gorączkowy czas, do którego trzeba się w odpowiedni sposób przygotować, aby ze wszystkim zdążyć przed pierwszą gwiazdką. Warto rozplanować sobie, co kiedy ugotujemy. Dzięki temu nie będziemy zmuszeni robić kilku rzeczy na raz. Kiedy przygotowywać potrawy, żeby wyrobić się ze wszystkim w Wigilię? / fot. 123rf.com   Niektóre potrawy wigilijne można przygotować dużo wcześniej i je zamrozić. Warto przyjrzeć się bliżej takim daniom i zobaczyć jak je przechować w odpowiedni...

  • "Mamo, nie chcę!", "Mamo, już nie mogę!", "Mogę już iść się pobawić?" To chyba najczęstsze słowa, które padają z ust każdego niejadka mimo, że rodzice dwoją się i troją, aby dziecko zjadło przygotowany przez nich posiłek. Nie pomagają już wymyślne zabawy, obiecywanie nagród, a irytacja rośnie. Justyna Pląskowska, która na co dzień specjalizuje się w prowadzeniu warsztatów dla najmłodszych z zakresu zdrowego żywienia, zdradziła kilka sposobów na poradzenie sobie z problemem małego niejadka....

  • Zamiast suplementów diety, które mają zapewnić nam zdrowe oczy, piękną cerę i szczupłą sylwetkę, warto sięgnąć po naturalne bogactwo witamin kryjące się w owocach agrestu - zwłaszcza, że sezon w pełni! Fot.123RF/PICSEL Agrest jest niedocenianym owocem. Najczęściej możemy go spotkać w przydomowych ogródkach. Krzaczki, na których rośnie są pokryte kolcami, z tego powodu jego zbieranie nie należy do najprzyjemniejszych. Skórka owocu jest twarda i pokryta licznymi włoskami, a lekko kwaskowaty...

  • Kiedy za oknem pełnia lata, a prażące słońce i wysokie temperatury stają się nad wyraz męczące, każdy z nas marzy o chwili orzeźwienia. Dobrym sposobem na przetrwanie upałów jest sięgniecie po chłodne napoje, takie jak mrożona herbata. Fot. 123RF/Picsel a nami pierwsza fala letnich upałów, a prognozy na kolejne tygodnie zwiastują ciąg dalszy. Niestety część z nas musi przetrwać gorące dni w rozgrzanym do czerwoności mieście, z utęsknieniem czekając na zaplanowany urlop. Jeżeli nie możemy...

  • Późna jesień to czas, kiedy wielu z nas zmaga się z przeziębieniami oraz infekcjami. Aby uniknąć choroby, nie musimy od razu sięgać po leki z apteki. Warto wykorzystać naturalne skarby, które wzmacniają naszą odporność. W końcu jedzenie także może skutecznie leczyć. Fot. 123RF/Picsel Infekcje i przeziębienia najbardziej zagrażają nam właśnie o tej porze roku. Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania, powinniśmy już teraz zadbać o naturalne wzmocnienie odporności. Gwarancją sukcesu jest włączenie...

  • Okres jesienno-zimowy to prawdziwy sprawdzian dla każdego organizmu. Krótkie dni i niewielka ilość słońca wpływają negatywnie na nasz nastrój, a kapryśna pogoda i zmienne temperatury dodatkowo skutkować mogą infekcjami. Dobrym sposobem na walkę z chłodem i pierwszymi oznakami przeziębienia jest filiżanka gorącej, aromatycznej herbaty. Fot. materiały prasowe Najlepiej wzbogaconej orientalnymi przyprawami i suszonymi owocami, które wzmocnią wyjątkowe właściwości złocistego naparu. O jakich...

  • Karnawał już rozpoczęty, a zatem startuje sezon na różnego rodzaju domówki, podczas których nie może zabraknąć odpowiedniego menu. Najpopularniejsze są przekąski w stylu finger food, czyli na jeden kęs. Fot. materiały prasoweNie wymagają wyjątkowych umiejętności kulinarnych, a jedynie minimum nakładu pracy. Co jeszcze sprawdzi się na karnawałowym stole? Przedstawiamy przepisy na ekspresowe menu. Sprytny sposób na szybkie party Organizując karnawałową imprezę, warto pamiętać o tym, że mamy...