• Informacje na temat:

    hummus z czarnej fasoli

Przepisy na temat: hummus z czarnej fasoli
  • Strączki – 10 kroków, by uczynić je łatwiejszymi do strawienia

    ...do dania, a nie jego bazą. 2. Zacznijmy od łatwiejszych do strawienia: groszku, soczewicy i fasoli mung. Czarna fasola, fasola pinto czy ciecierzyca zawsze będą trudniejsze dla naszych trzewi(...) ma sens szczególnie w przypadku ciecierzycy i fasoli. Namaczanie soczewicy raczej nie jest praktykowane. 5. Przed gotowaniem wymieńmy wodę, a jeśli mamy wyjątkowo wrażliwy przewód pokarmowy gotujmy...

  • Oczywiście jest to nowa odsłona tego ciasta- wegańska i bezglutenowa! A jednak obłędnie pyszna ;)

  • Przekąski na domówkę z różnych stron świata

    Hummus i pasta z zielonego groszku - przysmak z Izraela Sposób przygotowania 1. Humus: Ciecierzycę namoczoną przez noc ugotuj z sodą. Gdy ostygnie, zmiksuj z częścią wody z gotowania i wszystkimi składnikami (bez buraka). Dwie trzecie humusu zostaw w klasycznej wersji, resztę zmiksuj z burakiem. Podawaj oddzielnie.  2. Pasta: Groszek ugotuj, odcedź, zostaw trochę wody. Zmiksuj go z wodą...

  • Hummus wykonany na bazie ciecierzycy jest potrawą bardzo popularną na Bliskim Wschodzie a także w kuchni wegetariańskiej. Jest bardzo zdrowy - bogaty w witaminy i składniki mineralne. Pasta hummus stanowi uniwersalny dodatek do wielu dań i doskonale smakuje z różnymi składnikami: chlebem, pitą a nawet plackami ziemniaczanymi.

  • Smaczny , zdrowy, latwy dodatek do wielu dan badz przekasek.

  • popularna w kuchni arabskiej, a szczególnie libańskiej, potrawa z ciecierzycy

  • nie kupuj sklepowego, zrób sam!

  • Pasta z czarnej fasoli świetnie sprawdza się też jako samodzielny dip do chipsów z tortilli.

  • Sprawdzony przepis na "Hummus"

  • Wypróbowany przepis na "Hummus"

Artykuły na temat: hummus z czarnej fasoli
  • Cenne rośliny strączkowe: Jak wzmocnią i pomogą schudnąć

    ...(zmniejszają ryzyko miażdżycy i chorób serca). Odchudza, bo: łagodzi stres, który może towarzyszyć odchudzaniu oraz wzmacnia system nerwowy. Zastosowanie: do przyrządzania hummusu i sałatek...

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...

  • Jak ugryźć wege?

    .... Najwięcej jest go w strączkowych: soi, fasoli, grochu, soczewicy, cieciorce, bobie, ale też w orzechach i zbożach. Dla porównania: mały kotlet schabowy (50 g) zawiera ok. 10 g białka, 100 g fasoli(...) pełnoziarnistego z hummusem. W wersji roślinnej zjesz wszystko "Jajecznica" bez jajek - czarna sól himalajska kala namak (kupisz na vegepack.pl, 8 zł) nadaje potrawom jajeczny smak. Do wegańskiej jajecznicy...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Fasola kojarzy nam się zwykle z kulinarną nudą. I z wszystkim tym, co w dzieciństwie na siłę wciskali nam rodzice. Okazuje się jednak, że ta wyjątkowa, strączkowa roślina nie musi wcale odrzucać od talerza zapachem i konsystencją. Zapomnijcie więc o fasolce po bretońsku podawanej - stanowczo zbyt często i zbyt chętnie! - na festynach, w...

  • Dieta bez laktozy

    ...pierś z kurczaka z surówką z kapusty pekińskiej, do tego komosa ryżowa. Podwieczorek: Kanapka z hummusem i kiełkami rzodkiewki. Kolacja: Sałatka z sałaty lodowej, rukoli, papryki, pomidorów, polana...

  • Pobudzająca i kojąca, codzienna i tajemnicza, elegancka i swojska – czarna herbata jest pełna przeciwieństw. To ją mamy na myśli mówiąc, że chcemy napić się „zwyczajnej” herbaty, a jednak daleko jej do bycia zwyczajną. Fot. materiały prasowe Poznaj tajniki czarnej herbaty i poszczególnych jej odmian, a także dowiedz się, jak wydobyć z niej najwięcej smaku! Choć zwyczaj picia herbaty narodził się na Wschodzie, gdzie króluje herbata zielona, to w naszej części świata najlepiej przyjęła się jej...

  • Jesz, ile chcesz, a waga spada

    ..., jedną porcję mięsa zastąp rybą, zjedz kanapkę z hummusem zamiast z szynką. Dopiero jeśli te małe zmiany nie dadzą oczekiwanego efektu, idź dalej. Ale twój smak będzie już gotowy na dalszą rewolucję(...) Z BIAŁĄ FASOLĄ I SELEREM (6 porcji) Wymieszaj: 2 puszki białej fasoli (bez zalewy), 1 i 1/2 szklanki pokrojonego w cienkie plasterki selera naciowego, szklankę posiekanej natki pietruszki, drobno...

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • Do czego można dodać hummus i dlaczego warto go jeść? Popularna w kuchni arabskiej pasta coraz częściej gości na polskich stołach. Czasem zdarza się jednak, że rezygnujemy z hummusu, nie wiedząc z czym będzie się dobrze komponował. Oto kilka propozycji! Fot. Hummus to najzdrowsza pasta/Picsel Choć do niedawna nasza kuchnia była raczej ograniczona, dziś to się zmienia. Częściej eksperymentujemy i nie boimy się nowych, orientalnych smaków. Nic więc dziwnego, że uwielbiany przez mieszkańców...

  • Jeśli fasola kojarzy wam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliście jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Fot. 123RF/Picseli Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że...