• Informacje na temat:

    historia blendera

Przepisy na temat: historia blendera
  • Jak zrobić domowe ciasto na pizzę?

    ...jakościowej pizzy. A jak jest z tą wykonaną domowym sposobem? To już zupełnie inna historia. Tylko od Ciebie zależy, jakich składników użyjesz do przygotowania ciasta i co na pizzę położysz. Po pierwsze...

  • Ciasteczka są chrupiące i pięknie pachną masłem, a przy tym można je przygotować w kilka chwil. Znakomicie smakują z kawą lub ciepłym mlekiem.

  • Krem z czerwonych warzyw z aioli

    ...! Ciekawe połączenie smaków jest sekretem pysznych zup, ale Zupa Krem z czerwonych warzyw może być także bazą dla kulinarnych eksperymentów. To Prosta Historia pisana kolorem miłości – warto ją skosztować...

  • Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na rewelacyjny sernik kokosowy, który jest wilgotny, puszysty i prosty w przygotowaniu. Według mnie, sernik jest wyjątkowo smaczny, nie za słodki i idealnie komponuje się z kruchym ciastem kakaowym. Polecam wypróbować przepis, dodam jeszcze, że piekłam sernik kilka razy i ani razu mi nie opadł ????

  • Bezglutenowe ciasto marchewkowe

    .... Przełóż masę do foremki o średnicy 18 cm i piecz 35 minut w 180°C. W tym czasie przygotuj twarożek. Schłódź go w lodówce, aby stężał. Wszystkie składniki zmiksuj na gładko za pomocą blendera...

  • Wikwintne ciasto ,pracochłonne ale warte poświęcenia......

  • Ciastko milionera

    ...rozprowadź. Nakłuj ciasto, a następnie piecz je przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Banany, olej, masło, ksylitol oraz wanilię umieść w naczyniu blendera i zmiksuj na jednolitą masę...

  • prosty przepis bez pieczenia. Pomimo łatwości w przygotowaniu smakuje wyjątkowo wykwintnie :)

  • ​Makowe naleśniki z owocowym serkiem

    Naleśniki z serem to przysmak dzieci i dorosłych. Dla mnie mała trauma z dzieciństwa, która wiąże się z zabawną historią. Moja siostra postanowiła zrobić kiedyś naleśniki z serem, rodzynkami i polać je toną czekolady. Zjedliśmy po jednym i mieliśmy dość, a został cały talerz. Były nieprawdopodobnie słodkie. Długo nie przygotowywałem tego deseru. Teraz robię lekkie w strukturze z dodatkiem maku i owocowego serka roślinnego. Uwielbiam je - pisze Weganon, czyli Paweł Ochman, autor książki...

  • Pyszny domowy, kremowy majonez jego gęstości możemy dostosować do indywidualnych smaków. Jeżeli lubimy gęsty należy dodać nieco więcej oleju. Idealny na zbliżające się święta Wielkanocne, jak i do sałatek, kanapek. Świetnie sprawdzi się również w Babce majonezowej

Artykuły na temat: historia blendera
  • Historia pewnej bułki

    Jak to paryżanka, jest szczupła i elegancka. Idealna powinna mieć złotą, chrupiącą skórkę, a wnętrze sprężyste i miękkie. Spory, czy bagietka jest wynalazkiem Francuzów, czy ulepszoną przez nich wersją wiedeńskiej bułki, trwają. Ale nikt nie przeczy, że to smakowite pieczywo, które można jeść solo lub podawać w interesującym towarzystwie

  • Tajemniczy – bo pijał go James Bond, mocny – czego wyjaśniać nie trzeba, elegancki – bo z oliwką i seksowny – bo w smukłym kieliszku. Koktajl z klasą i historią. Albo historiami… Fot. 123RF/Picsel Początki martini są niejasne... Oczywistym skojarzeniem jest nazwa najsłynniejszego wermutu - wzmocnionego wina, z ziołowymi aromatami, czyli Martini & Rossi produkowanego od 1863 roku. Jest trop nowojorski, prowadzący do hotelu Knickerboker i barmana Martini di Arma di Taggia, włoskiego imigranta,...

  • Uroczysta premiera "Kropli prawdy 3". Kto się pojawił?

    ...wojny przez master blendera miejscowej destylarni. Jednak, żeby go znaleźć, będą musieli zmierzyć się z duchami przeszłości. W rolach głównych, zobaczymy Piotra Stramowskiego, Krzysztofa Czeczota...

  • Na historię zupy pomidorowej składają się dzieje samej zupy oraz losy pomidorów. Dziś ciężko w to uwierzyć, ale sympatyczne, czerwone warzywa, na które czekamy całą długą zimę, uznawano kiedyś za... truciznę! Fot. 123RF/Picsel Popularność pomidorowej nie powinna nikogo dziwić. Jest to danie bardzo stare, rodzime niemal dla każdej kuchni i prawdopodobnie rozpoczynające historię kulinariów. Sycąca, względnie tania, prosta do zrobienia i potrafiąca nakarmić wiele osób. A czy ktoś nie lubi...

  • ​Dolce&Gabbana projektuje... lodówki

    O tej współpracy jest naprawdę głośno! Marka Smeg, znana ze świetnego sprzętu AGD i oryginalnych lodówek w unikatowych kolorach, wydała specjalną edycję lodówek i dodatków kuchennych razem z marką Dolce&Gabbana.

  • Mrożone desery, które chłodzą i orzeźwiają, znane są ludziom od bardzo dawna. Już w V wieku, w basenie Morza Śródziemnego, można było dostać lody. Dziś dostępne są niemal na każdym rogu. Fot. 123RF/Picsel Na targach starożytnej Grecji można było kupić przysmak, na który składał się lód wymieszany z miodem i owocami. Również Persowie, dla ochłody w gorące dni spożywali zmrożone desery - budowali specjalne pomieszczenia chłodzące, w których możliwe było przechowywanie lodu i chłodzenie potraw....

  • Bloody Mary

    ...aromatu i nie powinniśmy ich odrzucać. Pomidory wrzucamy do blendera, dodajemy odrobinę tabasco, świeżo mielone pieprz i sól, maksimum trzy chluśnięcia angielskiego sosu ostrygowego Worcester oraz...

  • Od trunku korsarzy, po elegancki koktajl goszczący na salonach świata – jak powstało mojito? Kto je wymyślił, kto spopularyzował i kto pijał? I wreszcie – jak poprawnie wymawiać jego nazwę? Fot. 123RF/Picsel Zacznijmy od końca - mojito to nazwa latynoska, w związku z czym głoskę „j" wymawiamy jako „h". Poprawnie, przy barze, zamawiamy mo-hi-to, a nie, jak to czasem się zdarza, mo-dżaj-to. A etymologia? Wbrew popularnym wyobrażeniom nie ma nic wspólnego z moskitem. Językoznawcy stawiają na...

  • ​Krem z dyni z pestkami smażonymi z cebulą i bitą śmietaną

    Zupa cebulowa jest obowiązkową pozycją każdego menu we francuskich Alpach. Zdarza się jednak trafić też na pełną wigoru zupę dyniową, która wyróżnia się zdecydowanie na tle bezbarwnej zimowej diety - pisze Rachel Khoo.

  • Pierogi zna każdy Polak i niemal każdy turysta odwiedzający nasz kraj. Skąd się wzięły? Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską.   Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz „zieloności". Kolejne przepisy to już pierogi...